FxPro (ECN) - wątek II

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
9
56%
Poza paroma minusami są ok
5
31%
Przeciętny
0
Brak głosów
Mają wiele wad
0
Brak głosów
Stanowczo odradzam
2
13%

Liczba głosów: 16

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

WoŁodia pisze:Witam,
@ raposo
Jak sądzisz, czy ta karta to dobre rozwiązanie do wpłat i wypłat na rachunek bankowy FxPro . Czy dla kont prowadzonych w USD nie będą pobierane wysokie prowizje. Wygląda atrakcyjnie na pierwszy rzut oka.
Pozdrawiam.
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Pierwsz ... 71618.html
Witaj, ten artykuł to zwykła reklama, w dodatku produktu, który w Polsce już był ;). mBank oferuję coś podobnego - eKartę, czyli kartę prepaidową do płatności w internecie. Również mamy możliwość wyboru waluty rozliczenia. Plusy są takie, że jest ona prepaidowa, czyli nawet jak ktoś nam ją ukradnie to wybierze tylko tyle ile jest na samej karcie (po transakcji można ją rozładować jeśli coś tam zostanie). Dodatkową zaletą jest brak przewalutowania jeśli rachunek jest w tej samej walucie. I to tyle. Pozostałe koszty są takie jak przy transakcjach inną kartą.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ulysse
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ulysse »

ok, czyli jedynym kosztem w tym wypadku jest prowizja pobierana przez FXPRO w wysokości 1.6%? Rozumiem że pytanie dotyczyło czy nie pojawią się jakieś dodatkowe / ukryte opłaty - takie jak opisywana na tym forum sytuacja z przewalutowaniem. Dodatkowo mam pytanie - czy na pewno wypłacane środki z FXPRO będą mogły być księgowane na takiej karcie - z tego co słyszałem na kartach prepaid nie są dozwolone wszystkie typy transakcji a FXPRO zawsze zastrzegało że zwrot jest możliwy tylko na kartę z której była wpłata...

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

ulysse pisze:ok, czyli jedynym kosztem w tym wypadku jest prowizja pobierana przez FXPRO w wysokości 1.6%?
Tę opłatę de facto pobiera CC Processing Company, nie jest to wpływ dla FxPro, a jedynie współdzielenie kosztów brokera i klienta (obie strony płacą tyle samo) za taką transakcję (inni brokerzy przeważnie obciążają klienta całością).
ulysse pisze:takie jak opisywana na tym forum sytuacja z przewalutowaniem.
To była dość nietypowa sytuacja. Tutaj jeśli karta rozliczana jest w tej samej walucie co konto w FxPro to nie będzie żadnego przewalutowania.
ulysse pisze:Dodatkowo mam pytanie - czy na pewno wypłacane środki z FXPRO będą mogły być księgowane na takiej karcie
To już bardziej pytanie do banku i tego jak to się u nich odbywa. W mBanku jest tak, że środki wracają na kartę lub konto powiązane z tą kartą więc nie ma problemu z wypłatą. Tylko tu korzystałem z takiej karty więc nie wiem jak może być gdzie indziej...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ulysse
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ulysse »

raposo pisze:Tę opłatę de facto pobiera CC Processing Company
to oczywiście nieprawda, choćby dlatego że z "CC Processing Company" posiadacz karty nie ma podpisanej umowy upoważniającej do pobierania jakichkolwiek opłat. Opłatę pobiera tzw. merchant, w tym przypadku FXPRO. Zupełnie odrębną kwestią jest to czy merchant kwotę tę oddaje organizacjom kartowym (i ewentualnie w jakiej wysokości) czy nie - to już kwestia umowy między nimi.
Taki transfer to jak kupno płytek podłogowych w składzie budowlanym - jak płacisz gotówką zawsze dadzą Ci rabat. Po jego wysokości można wnioskować ile tak naprawdę kosztuje transakcja kartowa.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

ulysse pisze:to oczywiście nieprawda, choćby dlatego że z "CC Processing Company" posiadacz karty nie ma podpisanej umowy upoważniającej do pobierania jakichkolwiek opłat. Opłatę pobiera tzw. merchant, w tym przypadku FXPRO.
Tak, masz rację jednak zmierzałem do tego, że FxPro pobiera tę opłatę od klienta ponieważ CC Processing Company pobiera ją od brokera. W tym przypadku tak jest i łącznie prowizja wynosi 3,2%. Dlatego też nie jest to w żadnym wypadku zysk brokera, a jedynie współdzielenie kosztów.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

mattmct258
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: mattmct258 »

Witam wszystkich!

Czy ktoś z forumowiczów korzystających z usług FxPro używa iTrader'a na iPhone? Działa wam? Jaką macie wersję firmware iPhona? Mi przestał działać ten program i nie wiem czy nie jest to kwestia tego, że zaktualizowałem oprogramowanie iPhona do iOS 4. Pisałem w tej sprawie bezpośrednio do FxPro ale odpowiedzieli niezbyt dokładnie, że pracują teraz nad aktualizacją i powinna się ukazać "niebawem". Nie wiem właśnie co to dla nich oznacza? Kilka dni/tygodni/miesięcy?

k_szcz
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: k_szcz »

to chyba jest kwestia iOS4
mam dokładnie to samo

mattmct258
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: mattmct258 »

iTrader jest dla mnie przydatny do zabezpieczenia się przed sprawami związanymi z awarią prądu, neta itp... Hamuje się przez to z zawieraniem transakcji trochę :/

Ignac
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ignac »

Mam otwarte pozycje, juz moglem zamykac ze dwa razy na proficie, fxpro lezy i sie nie rusza. U kogos jeszcze?

McL
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: McL »

od 11:30 zarowno real jak i demo nie dzialaja (jest juz 12)

ODPOWIEDZ