Co do keszowego zachęcania, to rozumiem, ale nie uwazam to za dobre wyjscie, bo jak płace to za coś a nie za idee, czy bubel.
Osobiście bardzo podoba mi sie pomysł założonego juz fxrobots.pl, który zbiera tylko tych którzy cos wiedzą, oczywiście z tego powodu mam zamknięte drzwi na uczestnictwo. Ale może jak troszke tutaj opublikuje moje MQLowe wypociny, i nie zjedzie mnie nikt tak bardzo to jakoś ewentualnie uda się zasłużyć.
Rozumiem, że tutejsi trejderzy poczuja sie gorsi, bo w koncu oni tez umieją dobrze grac, moze maja nawet dobra strategie. Problem leży jednak w tym że bez prawdziwej specyfikacji, czytelnych zalożeń programiscie (nawet trejderowi) na nic taka wiedza.
Ogólnie miłoby mieć jakiegoś wspólnego SVNa czy GITa do wspólnej pracy. Wraz z ostatnimi raportami.
W sumie fajnei byłoby napisac jakiś podstawowy Framework dla EA, implementujący jakieś dobre zasady MM, wykrywanie konsolidacji, wyszukiwanie historycznych sytuacji, moze nawet jakies prognozowanie za pomocą SSN., otwieranie różnych swiatowych sesji, czy nawet integracja z feedem w o danych makroekonomicznych.
Moze dzięki tworzacemu sie własnie stowarzyszeniu bedzie wreszcie możliwość budowy własnie takiej profesjonalnej, partnerskiej struktury, w której jednak trzeba cos zapłacic, coś zrobić.