KOD - (EA) Inspiration under construction...

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.

Czy byłbyś skłonny pomóc w eksperymencie (EA) Inspiration under construction..

1. tak, jeśli będę umiał (nie wiem w czym mogę pomóc jeszcze)
34
44%
2. nie, nie mam czasu
10
13%
3. tak - testy
19
24%
4. tak - kodowanie
8
10%
5. tak - planowanie i organizowanie
4
5%
6. tak, ale nie za darmo
3
4%

Liczba głosów: 78

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ykee »

jarek sumek i tylko zlecenia BUY? Czy też buy jesli poprzednia świecka byla wzrostowa, a SELL, jeśli poprzednia byla spadkowa?
More practice, more luck!

Awatar użytkownika
redart
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: redart »

Ykee pisze:jarek sumek i tylko zlecenia BUY? Czy też buy jesli poprzednia świecka byla wzrostowa, a SELL, jeśli poprzednia byla spadkowa?
Zanim jarek sumek odpowie dorzucę parę groszy :-)
Kiedyś rozważałem tego typu koncepcje i doszedłem do wniosku, że w danych warunkach, otwiera się tylko buy (trend wzrostowy) lub tylko sell (trend spadkowy).
Siła tego rozwiązania polega na tym, że piramidujesz tylko wtedy gdy wszystkie wcześniej otwarte pozycje sa w danej chwili zyskowne.
Tak jak jarek sumek pokazał na screenie.
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... p?id=22393

A więc w trendzie wzrostowym dokładamy cały czas tylko buy, a w spadkowym sell. Osobną sprawą jest sposób określenia trendu (wydaje mi się, że wiele prostych metod powinno być ok, nawet jakaś średnia, lepsza jednak będzie koncepcja oparta o świeczki z wyższego TF'a).

No dobra - otwieramy jedną pozycję dokładamy drugą (pierwsza jest zyskowna), trzecią. Potem dokładamy czwarta a więc wiadomo, że pierwsze trzy są już zyskowne. Super. Jednak to czy zarobimy czy nie zależy od tego jak to zamkniemy. I tutaj wg mnie jest klucz do tego czy to będzie zarabiać czy nie. Zamykanie zwłaszcza w tym systemie jest ogromnie ważne przez piramidowanie, które oprócz kilku zalet ma jedną ogromną wadę:
Idziemy sobie z trendem i dokładamy, aż w końcu trend się zmienia. To moment w którym jesteśmy najbardziej napakowani i cały lewar działa przeciwko nam :-) To boli niezależnie od tego czy dokładamy coraz więcej, coraz mniej czy cały czas tyle samo.

Może zwykłe TS wystarczy - nie wiem nie sprawdzałem. Wydaje mi się jednak, że znacznie lepiej będzie gdy prowadzenie ryzyka i zamykanie pozycji będzie oparte o sytuację na świeczkach.

Wiadomo, że do rozwiązania jest wiele innych kwestii typu początkowy SL, TP, wykluczenia w otwieraniu, no i oczywiście MM.
Spróbuję przeszukać kompa i jak znajdę notatki to napiszę coś więcej ze screenami.
Jak znajdzie się ktoś, kto zechce napisać EA (ja jestem za cienki na EA otwierające wiele pozycji :oops: ) to przygotuję projekt systemu i prześlę na priva lub publicznie - jak kto woli :-)

A tymczasem załączam screeny z najprostszą wersją.

pozdrawiam
redart
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Asia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Asia »

bardzo ciekawe
może i ja kiedyś do czegos dojde
Czytaj p o w o l i
Dzień dobry, nazywam się ... jestem anonimowym hazardzistą/ką, gram na Forexie
Obrazek

Awatar użytkownika
gieroj
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: gieroj »

Przejdźmy do czynów. Nie mamy kodu LowcaG więc dodałem funkcję którą opisał jarek sumek do swojego EA. Wyniki są bardzo obiecujące.
Do wyznaczenia trendu użyłem średnich z różnych TF. Natomiast do zamknięcia
LogarytmicznegoStopa -pomysłu Luktoma

Jeśli możesz redart podaj funkcję do sl prowadzonego po ATR .

Są propozycje do wyznaczenia trendu i zamknięcia pozycji ??

Przesyłam swoje EA
Za piramid-owanie odpowiada w nim funkcja wieksze_swieczki.
Opis każdej funkcji znajduje się w kodzie EA.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Dzień dobry, mam na imię Paweł i jestem przegrywającym."

Awatar użytkownika
borysewicz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: borysewicz »

Cześć :D

Gieroj do EA Publiczny_v1.1 warto by dodac

Lot jest przy każdej pozycji ten sam a powinien największy być przy pierwszej a przy każdej kolejne powinien się zmniejszać .

Warto by jeszcze dodać coś takiego jak czas otwarcia pierwszej pozycji jak np. pierwsza pozycja może się otworzyć tylko w czasie 8:00 – 22:00 (Dla testu czy się to opłaci najlepiej z możliwością wyłączenia tej opcji)

Pozdrawiam

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Co do kodu, to widze, ze nawet nie musze dodawac ;)
Z racji ze zaczyna mi sie pierwszy prawdziwy weekend od pol roku, to jednak skorzystam z niego, i wlacze sie do watku od przyszlego tygodnia.

Podstawowym pytaniem jest to, w ktora strone ma kierowac sie watek, co jest akurat dla mnie kluczowym.

1)Ludzie wrzucaja sobie pomysly co by tu jeszcze sprawdzic, programisci jak osiolki dopisuja to do EA, pozniej nastepuje cos w rodzaju, no fajne, ale.. i kolejny pomysl..itd. itd. az do trafienia kiedy to wszyscy powiedza "wow, ale zajebiste" i wtedy wszyscy sie cieszymy :D

- Ponadto w miedzy czasie ludzie testuja sobie rozne rozwiazania, i wklejaja statementy, gdzie nikt inny po za nimi tego nie skorzysta.

2) Bierzemy jeden pomysl, piszemy i udoskonalamy go, niestety czesto dopasowujemy parametry do historii i eksploatujemy go az go w koncu odrzucimy, albo wiekszosci sie znudzi bo nie bedzie dobrze rokowal...

3) Czy tez bierzemy ogolna idee (przyklad tutejszy to piramidowanie), budujemy rozne EA (moze byc nawet wbudowane w jedno EA to nie istotne), ktore testuj rozne koncepcje, ale nie w stylu (to nie przytyk oczywiscie, daleko mi od tego) "dorzuc jeszcze to i zobaczymy" itd. itd. ale raczej, ok, sprawdzmy jak sie zachowuje to jak piramidujemy zgodnie z kierunkiem swieczek, a pozniej odwrotnie do kierunku...porownajmy wyniki, zobaczmy w ktorych okresach ktora strateia jest lepsza , a moze zawsze glowna koncepcja jest najlepsza(to bylby ideal) itd.

Osobiscie nie chce byc osiolkiem ;)
Dlatego kierowal bym sie w strone pkt. 3., z podejsciem bardzo systematycznym. Pare osob z ankiety wyrazilo chec pomocy, jedni do testowania inni do organizowania, wykorzystajmy to... systematyczne badanie z wynikami..i wnioskami...

Przykladowo zamieszczone EA dotyczace piramidowania, jak zerknalem pobierznie, traci przez wiekszosc czasu,ale co jakis czas ma "mega wystrzaly" i one zapewniaja zyskownosc tej strategii, mozna by zaanalizowac te momenty tid. itd.

Mam nadzieje ze przekaz jest w miare czytelny.

PanPiotr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: PanPiotr »

W ankiecie wyraziłem chęć pomocy, dlatego myślę , że mogę dorzucić tu swoje 3 grosze. Zgadzam się z LowcaG , tyle że ja to widzę mniej więcej tak.

Wybieramy kilka osób dyspozycyjnych , każdy coś testuje jakiś wskaźnik, swój pomysł , po testach przedstawia go na kilku wykresach ( np ustawowo było by to 10 wykresów każdy z komentarzem ) dodatkowo przedstawia wykaz konta i szczegółowo opisuje kiedy miał sygnał wejścia jak wtedy zachowywał się dany wskaźnik , jaki zachowuje się wskaźnik i sygnał gdy jest czas na longa , a jak na short'a, a wtedy programiści zaczynają wszystko łączyć. Bo przecież można połączyć kilka wskaźników , i jeśli będzie równo sygnał na kilku wskaźnikach wtedy robot otwiera pozycję. Bo przecież lepiej jest wejść raz dziennie w 1 ale bardzo dobrą pozycję , niż w kilkanaście mniejszych.

Dzięki HitoryTraing możemy robić testy nawet w weekend , wiec wszystko mogło by przebiegać w miarę sprawnie.

Sam osobiście dopiero przymierzam się do nauki programowania ,więc raczej nie pomogę w programowaniu, ale z chęcią pomogę w opracowaniu ogólniej idei EA , jak i testowania go. Ale tylko wtedy gdy będą jasno określone zasady jak działamy, bo uważam, że spontan tu nic nie wskóra :).

P.S Jeśli zgodzilibyście się na takie działania jak ja proponuję to wtedy można założyć między innymi kanał Team Speak , poprosić administrację o specjalny dział gdzie odbywały by się dyskusje na temat wszystkich działań grupy.

Awatar użytkownika
gieroj
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: gieroj »

Pytanie czy chcemy żeby kod był ogólnie dostępny i każdy darmozjad mógł skorzystać z naszej pracy. Wtedy wychodzimy na osiołków altruistów.

Czy też robimy listę osób które chcą należeć do grupy. Wyniki naszej pracy są dostępne tylko dla aktywnych członków grupy. Osobiście wolał bym takie rozwiązanie.
"Dzień dobry, mam na imię Paweł i jestem przegrywającym."

PanPiotr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: PanPiotr »

No to już sprawa do ustalenia , lecz na to pytanie musi odpowiedzieć LowcaG , bo w końcu to jego projekt.

Ja również jestem za stworzeniem grupy.

Choć z drugiej strony miał to być eksperyment typu open source :)

Awatar użytkownika
Ykee
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ykee »

PanPiotr pisze:Ja również jestem za stworzeniem grupy.
Choć z drugiej strony miał to być eksperyment typu open source
- i to jest ważna kwestia. Jak chcesz osobną grupę to zapytaj green7, albo tige3r'a - bo już takie forum jest, zamknięte - tylko dla tych co chcą pisać automaty, a nie tylko z nich korzystać. Zamiast tworzyć nową grupę, lepiej wejść tam.

Albo zostać przy OpenSource. :)
OS ma wadę taką, że każdy może z tego korzystać, a więc i tacy, którzy chcą TYLKO skorzystać nic nie dając. Zaletą jest jednak to, że każdy może wnieść swoje 3 grosze, ułamek pracy za darmo, za to zyski dla wszystkich.
More practice, more luck!

ODPOWIEDZ