KOD - (EA) Inspiration under construction...

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.

Czy byłbyś skłonny pomóc w eksperymencie (EA) Inspiration under construction..

1. tak, jeśli będę umiał (nie wiem w czym mogę pomóc jeszcze)
34
44%
2. nie, nie mam czasu
10
13%
3. tak - testy
19
24%
4. tak - kodowanie
8
10%
5. tak - planowanie i organizowanie
4
5%
6. tak, ale nie za darmo
3
4%

Liczba głosów: 78

Awatar użytkownika
xamael
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: xamael »

Ogólnie pomysł fajny incjatywa fajna, ale wyjdzie jak zawsze :) Programisci to programisci ;) Proponowałbym aby wszyscy tutaj obecni i chętni lizneli MQLa ;) Ogólnie bardzo prosty język.

Co do keszowego zachęcania, to rozumiem, ale nie uwazam to za dobre wyjscie, bo jak płace to za coś a nie za idee, czy bubel.

Osobiście bardzo podoba mi sie pomysł założonego juz fxrobots.pl, który zbiera tylko tych którzy cos wiedzą, oczywiście z tego powodu mam zamknięte drzwi na uczestnictwo. Ale może jak troszke tutaj opublikuje moje MQLowe wypociny, i nie zjedzie mnie nikt tak bardzo to jakoś ewentualnie uda się zasłużyć.

Rozumiem, że tutejsi trejderzy poczuja sie gorsi, bo w koncu oni tez umieją dobrze grac, moze maja nawet dobra strategie. Problem leży jednak w tym że bez prawdziwej specyfikacji, czytelnych zalożeń programiscie (nawet trejderowi) na nic taka wiedza.

Ogólnie miłoby mieć jakiegoś wspólnego SVNa czy GITa do wspólnej pracy. Wraz z ostatnimi raportami.

W sumie fajnei byłoby napisac jakiś podstawowy Framework dla EA, implementujący jakieś dobre zasady MM, wykrywanie konsolidacji, wyszukiwanie historycznych sytuacji, moze nawet jakies prognozowanie za pomocą SSN., otwieranie różnych swiatowych sesji, czy nawet integracja z feedem w o danych makroekonomicznych.

Moze dzięki tworzacemu sie własnie stowarzyszeniu bedzie wreszcie możliwość budowy własnie takiej profesjonalnej, partnerskiej struktury, w której jednak trzeba cos zapłacic, coś zrobić.

Awatar użytkownika
gieroj
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: gieroj »

Ok piszemy OS na darmozjadów nie ma rady ale może ten temat zachęci innych do programowania w MQLu.
LowcaG pisze: programisci po pewnym czasie powiedza, mam to w dupie, pomyslow to sam mam dziesiatki a ktorych sam nie mam czasu zaimplementowac.
Puki nie mam tego głęboko, postanowiłem zrealizować pomysł borysewicza
oraz otwieranie tylko buy lub tylko sell koncepcji jarek sumek
NiceFox pisze: Na marginesie w EA można włączyć tylko same pozycje długie lub krótkie w ustawieniach ogólnych, więc tego jako opcji nie trzeba dodawać Exclamation
Brawo jako jedyna osoba znalazłeś buga w EA (było ich więcej).

Więcej konkretów do tej pory nie padło.

Dodane funkcje:
tylko_buy, tylko_sell
malejacy_Lot // Lot zmniejsza się od start_Lot do stop_Lot
start_Lot , stop_Lot
change_Lot // Jest to różnica o jaką zmniejsza się Lot
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Dzień dobry, mam na imię Paweł i jestem przegrywającym."

Awatar użytkownika
xamael
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: xamael »

gieroj jak wyglada skutecznosc twojego EA? Która para jest szczegolnie podatna, bo jak robiłem testy na Edku to średnio mi działał w ostatnim miesiącu.
Trzymając się systemu: 82% skuteczności || Grając wbrew systemowi: 8% skuteczności. Dyscyplina jest autorem większości zwycięstw.

Awatar użytkownika
gieroj
Stały bywalec
Stały bywalec

xamael pisze:gieroj jak wyglada skutecznosc twojego EA? Która para jest szczegolnie podatna, bo jak robiłem testy na Edku to średnio mi działał w ostatnim miesiącu.
Jest jeszcze dużo za wcześnie żeby mówić o jakiejkolwiek skuteczności. EA miało raczej sprawdzić koncepcję dokładania pozycji jeśli cena zmierza w pożądanym przez nas kierunku.
Wnioski jakie płyną z dokładania pozycji. Otóż dokładanie pozycji świetnie sprawdza się w trendach. Natomiast traci w konsolach, mogło by zyskiwać gdybyśmy mieli jasno określony zasięg konsolidacji. Największym problemem jest więc wykrycie w jakim stanie znajduje się obecnie rynek oraz do jakiego poziomu dojdzie cena.

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... sc&start=0
Myślę że kontynuacja wątku powinna znajdować się w temacie pomysłodawcy.

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

gieroj jak możesz omówić jak dodaje się funkcje do szablonu to jestem chętny.
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

NiceFox pisze:gieroj jak możesz omówić jak dodaje się funkcje do szablonu to jestem chętny.
Piszesz i dodajesz ją na koniec kodu np, potem ją możesz użyć gdziekolwiek chcesz w swoim "programie"- o ile wiesz co to funkcja (w programowaniu)
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
gieroj
Stały bywalec
Stały bywalec

Tak jak pisał Tig3r funkcje dodaje się na końcu (w starcie).
Powiedz co chcesz dodać a omówię jak to zrobić.

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

Coś źle mi test wychodzi.
W załączniku otwierane pozycje. Powinien otwierać na ekstremum lokalnym(zaznaczone większe świeczki true)? No i chyba powinien otworzyć w przeciwną stronę?
Zgodnie z kierunkiem wskaźników
MA T0,MA T1,MA T2,MA C0.
zm MAC0 -przebicie przebija MA C0 to otwiera pozycje?
Funkcje malejący lot true nie bardzo działa.
otwiera pozycje w kolejności 0.1, 0.3, 0.2, 05 lota. (rypneła się kolejność i wypadły z szeregu 0.4 lota, nie ma wszystkich pozycji na załączniku bo doszły nowe).
Nie testowałem TS i BE.
Co chciałbym dodać?
Otwarcie pierwszej pozycji z ręki, a nie przez wskaźniki.
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

xamael pisze:Co do keszowego zachęcania, to rozumiem, ale nie uwazam to za dobre wyjscie, bo jak płace to za coś a nie za idee, czy bubel.
To tak dla orientacji w ankiecie :roll:
xamael pisze:Moze dzięki tworzacemu sie własnie stowarzyszeniu bedzie wreszcie możliwość budowy własnie takiej profesjonalnej, partnerskiej struktury, w której jednak trzeba cos zapłacic, coś zrobić.
Potrzebne by były większe nakłady finansowe i architekt struktury :lol:

Jak sprzedać komuś swój czas albo się nim wymieniać?
Przykład z tego forum żywcem wziety: mam coś co kogoś super interesuje, ale nie mam czasu się tym zajmować osobiście żeby to ogarnąć itd bo do rozwiązania mam bardziej podstawowe sprawy. Daje zainteresowanemu on rozwiązuje problem dzięki swojej wiedzy i umiejętnościom. Korzyść obustronna.
Teraz jak zrobić transakcje przez 3 lub większą ilość osób zainteresowanych?
Wg mnie klucz do dobrej współpracy.
Jak dobrze dobrać łańcuch dla tej współpracy wśród zainteresowanych i ich "strukturę" czasową?
xamael pisze:W sumie fajnei byłoby napisac jakiś podstawowy Framework dla EA, implementujący jakieś dobre zasady MM, wykrywanie konsolidacji, wyszukiwanie historycznych sytuacji, moze nawet jakies prognozowanie za pomocą SSN., otwieranie różnych swiatowych sesji, czy nawet integracja z feedem w o danych makroekonomicznych.
Pewnie że fajnie, niektórzy na pewno już mają coś podobnego ...
xamael pisze:Ogólnie miłoby mieć jakiegoś wspólnego SVNa czy GITa do wspólnej pracy. Wraz z ostatnimi raportami.
Jak to widzisz?
NiceFox pisze:Co chciałbym dodać?
Otwarcie pierwszej pozycji z ręki, a nie przez wskaźniki.
Moduł sygnału (wybór strategii)?
Do tej pory były wskaźniki nazwijmy AutoTrading, więc może być i ManualTrading do testowania MM.
Jak to z uniwersalizować (żeby się nie pokomplikowało i miało wartość użyteczną) ? :roll:

Załóżmy teoretycznie taką rzecz.
Ramy czasowe: sesje, strefy , newsy i odpowiednie dla nich wybierane strategie.

Taki Framework może być kiedyś kluczem wraz z mql5

http://metatrader5.blogspot.com/2010/02 ... ategy.html

Obrazek
gieroj pisze:Największym problemem jest więc wykrycie w jakim stanie znajduje się obecnie rynek oraz do jakiego poziomu dojdzie cena.
Wstępnie może być
http://luktom.biz/blog/h/wskazniki/luktom-weekly-fibo
* choć może są bardziej skuteczne poziomy :wink:
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
gieroj
Stały bywalec
Stały bywalec

zm MAC0 to jest srednia po zmianie jej kierunku nastepuje zamkniecie pozycji.
malejacy_lot_true dotyczy tylko funkcji wieksze_swieczki czyli funkcja nie dziala dla pierwszego zlecenia wielkosc lotu dla pierwszego zlecenia okreslasz zmienna Lot. Jesli pierwsza pozycje otwierasz z reki to funkcja wieksze swieczki nie powinna dzialac bycmoze cos w tym zchrzanilem ale nie mam jak tego obecnie sprawdzic.
Poza tym system z zalorzenia nie ma byc polautomatyczny i tego nie zmieniam. Mozesz uzyc srodka zastepszego ze tak powiem, wylacz wszystkie wskazniki oprucz wieksze_swieczki wlacz jaka chcesz zajac pozycje tylko buy_albo tylko_sell po dodaniu tak ustawionego EA na wykres odrazu powinnno otworzyc zlecenie w danym kierunku.

Co do MT5 to juz nie moge sie doczekac stabilnej wersji. A konkurs na obecnej to jakas kpina.

ODPOWIEDZ