Praca na rynku walutowym

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
knx
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: knx »

inmax pisze:knx watku którym podlikowales wyzej napisales:
Kolene pytanie, ktore automatycznie sie nasuwa to jak stworzyc taki system oparty na qt. Od czego wyjsc? Odpowiedz jest zaskakujaco prosta - od okreslenia jakiego typu ma byc to system. Jaka ma byc jego przewodnia idea. Dokladnie tak samo jak w przypadku systemow "nie-qt" tzw discretionary (jest jakies fajne slowo po polsku na to okreslenie?)
Czy system ma isc za trendem czy moze counter-trend, czy ma sie krecic wokol sredniej, czy moze ma sie opierac na wybiciach z range'y, czy moze ma szukac jakichs okreslonych sekwencji swieczek?
To jest pytanie zasadnicze, lezace u podstaw tej czesci systemu, ktora bedzie odpowiadac za sygnaly entry / exit.
QT to wg mnie AT tylko komputerowa, czy algorytmiczna.
QT to znacznie szersze pojecie. "Zalgorytmizowana" AT to tylko maly podzbior QT.
inmax pisze:Przeciez wykorzystujujecie jako programisci jej podstawowe zalozenia:
- rynek dyskontuje wszystko
Takie pojecie nie istnieje. Nas nie interesuje co rusza rynkiem. Nas interesuje jak rynek sie zachowuje.
inmax pisze: - historia lubi sie powtarzac
- rynek porusza sie w trendach.
Tu juz lepiej. Aczolwiek jesli wezmiesz 10 quantow to na pytanie "co to jest trend?" dostaniesz 11 roznych odpowiedzi.
inmax pisze:Dodatkowo piszac o counter-trend, trend, range break out itp. to wszystko to sa definicjie z AT.
Kazde z tych pojec moze byc definiowane na 100 sposobow. Dodatkowo niekoniecznie interesuja nas np breakout'y kursu. Rownie dobrze
moze to byc breakout zmiennosci jakiegos syntetycznego indeksu. Sam przyznasz, ze z "klasycznym" AT nie ma to juz zbyt wiele wspolnego, tym bardziej, ze piszesz, ze ..
inmax pisze:Podstawowe wskazniki do AT to:
1. Cena
2. Wolumen
Za pewne to tych wskazników uzywacie...
Owszem, tak samo jak na przyklad net liabilities, book value, market value, dividend yield, free cash flow, net current assets, open interest i ze 30 innych, z ktorych wiekszosc nawet nie ma nazwy.
inmax pisze:Takze stwierdzenie:
To ma nie wiele wspolego z AT.
Jest troche mylace... bo wg mnie to ma b.duzo wspólnego z AT.
Tu akurat sie nie zrozumielismy. Mialem tu na mysli HF i spread trading.

Z reszta to nie jest wazne jak to sie nazywa. To czym sie zajmujemy jeden z moich ulubionych autorow nazwal "The wonderful world outside of CNBC" :)
inmax pisze:Zastanawia mnie jeszcze jedno... Skoro te boty w funduszach tak rzadko podejmuja decyzje, to jakie boty rzeczywiscie generuja takie duze obroty jak to jest przedstawione w tym artykule:
http://blogi.bossa.pl/2010/04/30/algory ... nku-walut/
z artykulu:
"Najczestszy rodzaj ich strategii algorytmowych to w kolejnosci: krótkoterminowy arbitraz likwidujacy nieefektywna wycena par walut na róznych platformach, arbitraz statystyczny pod postacia carry trade, momentum trading i strategiami opartymi o wiele instrumentów oraz w niewielkim stopniu trading w reakcji na dane."
Sa firmy nastawione tylko na HF trading i one moga robic po 1000 tradeow dziennie. Ja tylko chcialem zwrocic uwage, ze algorithmic trading != HF trading, ze automatyczny trading to nie wyscigi po 2 pipy.
Co do tego artykulu to jesli uwaznie czytalem to operuje on na lekko nieswiezych danych. Arbitraz na roznych platformach to moze byc - strzelam - max 10 % obrotow, carry trade juz chyba nikt nie robi,
a momentum i multi asset to jest wlasnie to co dominuje na rynkach bez wzgledu na czestotliwosc trejdowania.
inmax pisze:Chodzi mi o to na jakie boty w swiatowych funduszach jest kladziony nawiekszy nacisk?
Wszystko zalezy od funduszy i ich strategii. U nas trend followery na futures i commodities i arbitraz na equities.
inmax pisze:Podejrzewam, ze fundusze o których Ty piszesz, glównie zainteresowane sa rynkiem akcji i systemami podazajacymi za trendem?
Prawie trafiles :) Tak to jakos sie historycznie ulozylo, aczkolwiek rasowy fundusz musi sie zajowac wszystkim - po to by maksymalizowac dywersyfikacje.
inmax pisze:Czy moze te fundusze maja takie duze ekipy ze pracownicy/programisci/traderzy/badacze pracuja "na wszystkim" i "wszedzie" (jesli chodzi o dostepne metody i rynki)
i tu by byla ta dywersyfikacja ?

Tak, kazdy rynek to nowe mozliwosci.
inmax pisze:Ile osób wchodzi w sklad ekipy pracujacej nad "dobrem" takiego funduszu? Chodzi mi o programistów bo o traderach bylo juz wyzej napisane.
Zalezy od firmy. U mnie na ~200 pracownikow research i programisci to ze 170 osob, z czego grubo ponad polowa to doktorzy i profesorowie.
inmax pisze:Czy kazdy pracuje indywidualnie czy programisci pracuja w grupach?
Roznie, raczej razem bo kod liczy sie w milionach linii, a to dosc duzo do ogarniecia indywidualnie.
inmax pisze:Sa wspólne projekty i jakies glówne cele, czy jest to kwestia kreatywnosci jednostki?
Kazda powazny fundusz research-led to jednostka naukowo-badawcza gdzie stosuje sie metodologie naukowe, w ktore musze sie wpasowac wszelkie dzialania.
Ulatwia to przekazywanie wiedzy, a programistom pozwala na tworzenie spojnych i w miare elastycznych framework'ow, ktorych sie uzywa do analiz, backtestow i tradingu.
Oczywiscie w praktyce wyglada to troche bardziej skomplikowanie.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

knx pisze: Jak najbardziej omylna! Nie jest tajemnica, ze zeby zarobic milion netto trzeba zarobic 10 milionow i 9 stracic. Tak to dziala. Trik polega na tym, by zarobic wiecej niz stracic.
Absolutnie nie mogę się z Tobą zgodzić.Człowiek jest omylny lecz automat również jest na to narażnony.Doświadczony trader powiniem sobie z tym lepiej poradzić.
Teraz sprawa najważniejsza!!! trik nie polega na tym co napisałeś.Trik i super mistrzostwo świata to osiągnąć takie wyniki jak napisałeś BEZ DŻWIGNI FINANSOWEJ!!!.W zasadzie tylko o to mi chodzi na forexie......

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

knx
Stały bywalec
Stały bywalec

zz pisze:
knx pisze: Jak najbardziej omylna! Nie jest tajemnica, ze zeby zarobic milion netto trzeba zarobic 10 milionow i 9 stracic. Tak to dziala. Trik polega na tym, by zarobic wiecej niz stracic.
Absolutnie nie mogę się z Tobą zgodzić.Człowiek jest omylny lecz automat również jest na to narażnony.Doświadczony trader powiniem sobie z tym lepiej poradzić.
Teraz sprawa najważniejsza!!! trik nie polega na tym co napisałeś.Trik i super mistrzostwo świata to osiągnąć takie wyniki jak napisałeś BEZ DŻWIGNI FINANSOWEJ!!!.W zasadzie tylko o to mi chodzi na forexie......
.
Alez ja wlasnie to napisalem! Napisalem, ze automaty tez sie myla. Tyle, ze bardziej systematycznie niz czlowiek, co sprawia, ze mozna je zdiagnozowac i ulepszyc. W przeciwienstwie do czlowieka, ktory jak wiadomo w pewnym wieku staje sie niereformowalny.
Co do dzwigni nie masz racji - to kwestia wolumenu, ktorym dysponujesz. Masz wolumen - nie potrzebujesz dzwigni, to wszystko.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Knx napisal ze omylna, a Ty piszesz ze sie nie zgadzasz i piszesz to samo? :twisted:

Tak czy tak - tu sie zgadzam - system musi napisac istota omylna a wiec (pomijajac takie przewagi jak brak emocji i szybkosc przetwarzania danych) nie ma prawa dzialac lepiej niz czlowiek (to co w nawiasie sprawia ze jednak ma...), ktory go zaprojektowal, zwazywszy na fakt, ze uwzglenienie WSZYSTKICH czynnikow, a przede wszystkim zalgorytmizowanie wszystkiego nie jest mozliwe.

Ale to tylko teoria, fakty stoja raczej za wami.

ZZ czesto wylatujesz z dziwnymi postulatami, co Ci sie w tej dzwigni nie podoba? :P
Jak wolisz to inwestuj bez, ale to przydatna sprawa szczegolnie dla malych inwestorow (ktorzy wiedza po co ona jest), bo nie wydaje mi sie zeby te wielkie fundusze sie mocno lewarowaly...

zz
Maniak
Maniak

Knx pierwsze to szacun za te wyniki.W zadzie to jest mistrzostwo.
Lecz dla mnie super mistrzostwo swiata to osiągać takie wyniki ja Wy bez dżwigni finansowej.To jest dla mnie mistrzostwo i fundament .

ZZ czesto wylatujesz z dziwnymi postulatami, co Ci sie w tej dzwigni nie podoba?
Mnie się w dżwigni wszystko podoba lecz praca ogólnie mósi być bez dżwigni.
A dlaczego?.
Przekonasz się o tym jak coś spadnie nagle o 60-90% a giełda będzie rozliczać transakcje od minus 60% jak było ostatnio.Czego Tobie nigdy nie życzę.

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

zz
Maniak
Maniak

knx pisze:Tak, fundusz przynosi systematyczne zyski. od 1999 kazdy rok zamyka 20-28 % do przodu
Jeszcze raz szacun.To jest mistrzostwo.
Knx w związku z tym że jesteś z nas najbardziej doświadczony mam do Ciebie gorącą prośbę abyś w wolnej chwili wytłumaczył nam jak to wszystko u Was działa.Czy Masz licencję DI lub licencję CFA?,czy trzeba taką licencję posiadać czy wystarczy że jesteś kompetentny i profesjonalny w tym co robisz ?. Jak jest w przypadku Twoich kolegów oraz innych instytucji?,jak stanowi to u Was prawo?.
Prosiłbym Ciebie o jak najwięcej informacji w tym temacie.

Pozdrawiam.

Ps. prosiłbym Ciebie jeszcze o odniesienie się do zarobków traderów u Was.Nie zrozum mnie żle nie jestem wścibski lecz nie mogę zrozumieć że profesjonalna praca tradera to jak pilotować myśliwca F-16 a zarobki jakie widziałem to było mniej niż pielęgniarka bez obrazy dla tego zawodu.Za rozjaśnienie tego tematu też będę zobowiązany.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Zz tyle glupich pytan (przy zalozeniu ze czytales poprzednie wypowiedzi knx) w 1. poscie chyba juz dawno nie zadales :P

programista pracujacy w City z DI, to chyba nie ta konstelacja :twisted:

knx
Stały bywalec
Stały bywalec

zz pisze:
knx pisze:Tak, fundusz przynosi systematyczne zyski. od 1999 kazdy rok zamyka 20-28 % do przodu
Knx w zwiazku z tym ze jestes z nas najbardziej doswiadczony mam do Ciebie goraca prosbe abys w wolnej chwili wytlumaczyl nam jak to wszystko u Was dziala. Czy Masz licencje DI lub licencje CFA?,czy trzeba taka licencje posiadac czy wystarczy ze jestes kompetentny i profesjonalny w tym co robisz ?.
Jak jest w przypadku Twoich kolegów oraz innych instytucji?,jak stanowi to u Was prawo?.
Po pierwsze ja nie jestem traderem. Moje stanowisko pracy nazywa sie "quantitative researcher" i polega glownie na projektowaniu i programowaniu.
Do tego nie potrzeba zadnych licencji. Natomiast jako ze jestesmy 100% regulowani we wszystkich krajach gdzie dzialamy, jestesmy zobligowani
by miec na pokladzie ludzi, ktorzy maja wszystkie obowiazkowe licencje. W UK prawo w tym zakresie wyznacza Financial Services and Markets Act 2000.
I takich ludzi mamy. Ja sie nie bardzo orientuje jakie to sa licencje (co kraj to obyczaj) bo mi to do pracy jest zupelnie niepotrzebne, natomiast wiem do kogo sie zwrocic o analize prawna czy strategia, ktora tworzymy jest legalna
na danym rynku. Kruczkow jest duzo, a przeciez nikt nie bedzie wymagal od programistow by znali np. to http://www.ucits-iii.com/

Dzialanie firmy z grubsza polega na tym, ze
- inwestorzy przynosza pieniadze
- my te pieniadze pomnazamy

Jak juz pisalem, owoc pracy grupy research generuje sygnaly buy/sell na ~200 rynkach, czesc sygnalow jest zamieniana automatycznie na zlecenie i automatycznie leci do brokerow / na gielde. Czesc (mala) zlecen jest kierowana do traderow, ktorzy jedyne co maja zrobic to dopilnowac by te zlecenia zostaly zrealizowane.
O tym jak to dziala w szczegolach z oczywistych wzgledow nie bede pisal.
zz pisze:Ps. prosilbym Ciebie jeszcze o odniesienie sie do zarobków traderów u Was.
Nie zrozum mnie zle nie jestem wscibski lecz nie moge zrozumiec ze profesjonalna praca tradera to jak pilotowac mysliwca F-16 a zarobki
jakie widzialem to bylo mniej niz pielegniarka bez obrazy dla tego zawodu.Za rozjasnienie tego tematu tez bede zobowiazany.
To sa zarobki bardzo zroznicowane w zaleznosci od firmy. Sa traderzy, ktorzy podejmuja decyzje co, kiedy i ile kupic / sprzedac, i sa tez traderzy, ktorzy
- jak u nas - dostaja liste zakupow i maja np zadzwonic do brokera lub wyslac mu excela z lista zakupow. Roznica w odpowiedzialnosci jest ogromna, zarobki zatem tez.
Trzymajac sie twojej analogii, u nas traderzy to piloci Fiata 126p, co oczywscie nie umniejsza ich wplywu na pozycje firmy. A zarabiaja dobrze, szczegolnie ci, ktorzy spedzili 15-25 lat na parkiecie LSE.

zz
Maniak
Maniak

Zz tyle glupich pytan (przy zalozeniu ze czytales poprzednie wypowiedzi knx) w 1. poscie chyba juz dawno nie zadales Razz

programista pracujacy w City z DI, to chyba nie ta konstelacja
Nie widzę problemu abyś zadał mądrzejsze pytania.Jeżeli potrafisz.
Z tym że w Twoim przypadku o to będzie trudno skoro tak interesujesz się DI,nawet chcesz zdawać a nie Wiesz prostej rzeczy że nasz DI z licencją nr.1 pracował w Azji na tamtejszym rynku. wię moje pytanie nie powinno nikogo zaskakiwać i jest jak najbardziej w temacie.......

Pozdro.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

zz no comment, po prostu sie pograzasz, kolejny raz zreszta :wink:

o Di wiesz tyle ze sa i cos tam co kiedys gdzies slyszales... Ale nie bede tu robil OT bo to chyba jedyny wartosciowy temat wsrod dziesiatkow ktore zalozyles

ODPOWIEDZ