knx wątku którym podlikowałeś wyżej napisałeś:
Kolene pytanie, ktore automatycznie sie nasuwa to jak stworzyc taki system oparty na qt. Od czego wyjsc? Odpowiedz jest zaskakujaco prosta - od okreslenia jakiego typu ma byc to system. Jaka ma byc jego przewodnia idea. Dokladnie tak samo jak w przypadku systemow "nie-qt" tzw discretionary (jest jakies fajne slowo po polsku na to okreslenie?)
Czy system ma isc za trendem czy moze counter-trend, czy ma sie krecic wokol sredniej, czy moze ma sie opierac na wybiciach z range'y, czy moze ma szukac jakichs okreslonych sekwencji swieczek?
To jest pytanie zasadnicze, lezace u podstaw tej czesci systemu, ktora bedzie odpowiadac za sygnaly entry / exit.
Nie będę ukrywał - jestem zwolennikiem AT.
QT to wg mnie AT tylko komputerowa, czy algorytmiczna. Przecież wykorzystujujecie jako programiści jej podstawowe założenia:
- rynek dyskontuje wszystko
- historia lubi się powtarzać
- rynek porusza się w trendach.
Dodatkowo pisząć o counter-trend, trend, range break out itp. to wszystko to sa definicjie z AT.
Podstawowe wskaźniki do AT to:
1. Cena
2. Wolumen
Za pewne to tych wskaźników używacie by dalej je jakoś przekształacać w zależności od oczekiwanego efektu biorąc przy tym definicje z AT (trend, konsola, BO)
Takze stwierdzenie:
To ma nie wiele wspolego z AT.
Jest troche mylące... bo wg mnie to ma b.dużo wspólnego z AT.
Nie to żebym się czepiał, po prostu jestem zwolennikem AT i nie mogłem tego tak zostawić. QT wynikło z obserwacji w AT więc jest wiele rzeczy wspólnych, tych samych, tylko inaczej opisanych.
Nie chce też schodzić z tematu, więc wracając do wątku dzięki za odpowiedź na wcześniejsze pytania.
Zastanawia mnie jeszcze jedno... Skoro te boty w funduszach tak rzadko podejmują decyzje, to jakie boty rzeczywiście generują takie duże obroty jak to jest przedstawione w tym artykule:
http://blogi.bossa.pl/2010/04/30/algory ... nku-walut/
z artykułu:
"Najczęstszy rodzaj ich strategii algorytmowych to w kolejności: krótkoterminowy arbitraż likwidujący nieefektywną wyceną par walut na różnych platformach, arbitraż statystyczny pod postacią carry trade, momentum trading i strategiami opartymi o wiele instrumentów oraz w niewielkim stopniu trading w reakcji na dane."
Chodzi mi o to na jakie boty w światowych funduszach jest kładziony nawiększy nacisk?
Boty arbitrażowe?
Podejrzewam, że fundusze o których Ty piszesz, głównie zainteresowane są rynkiem akcji i systemami podążającymi za trendem?
Czy może te fundusze mają takie duże ekipy że pracownicy/programiści/traderzy/badacze pracują "na wszystkim" i "wszędzie" (jeśli chodzi o dostępne metody i rynki)
i tu by byla ta dywersyfikacja ?
Ile osób wchodzi w skład ekipy pracującej nad "dobrem" takiego funduszu? Chodzi mi o programistów bo o traderach bylo już wyżej napisane.
Czy każdy pracuje indywidualnie czy programiści pracują w grupach?
Są wspólne projekty i jakieś główne cele, czy jest to kwestia kreatywności jednostki?