BOSSAFX
-
- Bywalec
masz rację....kiepska strategia....zaledwie 2200% zwrotu w 7 miesięcyzeusik pisze:oczywiscie ustawia się tylko profit bez SL.nie ma bata żeby jakaś pozycja nie dała profitu.....z resztą rynek zawsze w końcu zawróci.....Kazda strategia ktora przynosi zysk jest dobra. Ale to co Ty stosujesz nie nazwal bym hedgingiem. Po pierwsze stosujac jednoczesnie long i short na jednej parze, jestes out z tym minusem ze jeszcze placisz haracz w postaci spreadu brokerowi a wiec jestes do tylu. Hedging to bardziej zabezpieczanie sie przed ryzykiem kursowym, np eksportera czy producenta alum. miedzi czegokolwiek ktory obawia sie wzrostu/spadku kursu. Ty po prostu oddajesz pipsy brokerowi w czystej postaci.rynek zawsze wraca
Po drugie, nie smiem ingerowac w Twoja strategie, ale popelniasz dziecinny blad, zwiekszasz pozycje STRATNA. Rynek zawsze wroci, pytanie kiedy i jak mocno? Czy korekta przy silnym trendzie da Ci w ogole wyjsc na zero? Pamietam na forum rok nie wiem 2006 kiedy eurodolar wybijal 1,24-1,27 i przy 1,30 wszyscy pytali czy to przestanie rosnac. Masz trzy lata by czekac az rynek zawroci i laskawie da zysk?
Dla mnie to jawna ruletka, wroci albo nei wroci, podbijam stawke, bo w koncu kiedys musi wypasc 'parzyste'. Czasami zla passa trwa dlugo, zbyt dlugo.
Pocieszajace jest to ze w miare umiejetnie starasz zarzadzac kapitalem i tylko taki plus widze w Twojej grze.
Pozdrawiam:)

-
- Bywalec
Witam!
Odpowiedź na zarzuty Kazika chciałbym podzielić na 2 części:
1. zasadność przyjętych procedur
2. wypełnienie procedur przez pracowników
Ad 1
Proszę spojrzeć na tę sytuację z innej strony. Jeśli przelew nie jest prawidłowo opisany, nie mamy podstaw do zaksięgowania środków na rachunku Klienta. Moglibyśmy podejść do sprawy w ten sposób, żeby każdy nieopisany przelew odsyłać z powrotem.
Wyszliśmy jednak na przeciw Klientom i wprowadziliśmy awaryjne rozwiązanie, które wymaga jedynie podania szczegółów przelewu, które pozwolą go zidentyfikować i na tej podstawie księgujemy błędnie lub nieopisany przelew.
Taka procedura działa od kilku lat i przyznam się, że nie pamiętam sytuacji, gdy Klient nie znał rachunku z którego wysyłał środki.
Ad 2
Zachowanie pracowników było inne niż opisane, choć muszę przyznać, że obydwaj nie wypełnili swoich obowiązków wg naszych standardów.
Jeden z dwóch pracowników (obsługujących było dwóch, a nie trzech) powinien problem rozwiązać przed zakończeniem zapisów, zanim doszło do emocjonalnej reakcji ze strony Klienta.
W związku z tym, że się tak nie stało zaproponowaliśmy alternatywne rozwiązanie, które usatysfakcjonowało zainteresowanego.
Odpowiedź na zarzuty Kazika chciałbym podzielić na 2 części:
1. zasadność przyjętych procedur
2. wypełnienie procedur przez pracowników
Ad 1
Proszę spojrzeć na tę sytuację z innej strony. Jeśli przelew nie jest prawidłowo opisany, nie mamy podstaw do zaksięgowania środków na rachunku Klienta. Moglibyśmy podejść do sprawy w ten sposób, żeby każdy nieopisany przelew odsyłać z powrotem.
Wyszliśmy jednak na przeciw Klientom i wprowadziliśmy awaryjne rozwiązanie, które wymaga jedynie podania szczegółów przelewu, które pozwolą go zidentyfikować i na tej podstawie księgujemy błędnie lub nieopisany przelew.
Taka procedura działa od kilku lat i przyznam się, że nie pamiętam sytuacji, gdy Klient nie znał rachunku z którego wysyłał środki.
Ad 2
Zachowanie pracowników było inne niż opisane, choć muszę przyznać, że obydwaj nie wypełnili swoich obowiązków wg naszych standardów.
Jeden z dwóch pracowników (obsługujących było dwóch, a nie trzech) powinien problem rozwiązać przed zakończeniem zapisów, zanim doszło do emocjonalnej reakcji ze strony Klienta.
W związku z tym, że się tak nie stało zaproponowaliśmy alternatywne rozwiązanie, które usatysfakcjonowało zainteresowanego.
-
- Stały bywalec
Witam serdecznie,
Pozdrawiam
Nie ma zdefiniowanego (w regulaminie ani innych naszych regulacjach) pojęcia skalpowania. Nie definiujemy tego stylu gry - gdyż jest on u nas dozwolony. Zabronione jest jedynie używania w EA zewnętrznego źródła danych.matka pisze:1) Szczegółowa definicja skalpowania, czyli marginesy czasowe oraz kwotowe konstytuujące w Państwa rozumieniu taki styl gry
Oczywiście nie jest konieczne instalowanie tego typu oprogramowania, "materiał dowodowy" w tej sprawie leży po naszej stronie.matka pisze:2) Czy konieczne jest instalowanie dodatkowego oprogramowania monitorującego Automatyczną Strategię Inwestycyjną na okoliczność korzystania z zewnętrznych źródeł danych, czy jest to już zaimplementowane w Państwa dystrybucji oprogramowania Metatrader 4?
Spory tego typu będą rozstrzygane tak jak każde inne tzn. określenie naszego stanowiska, przedstawienie go i dowodów klientowi, jeżeli klient nie zgodzi się z naszym zdaniem i powstanie spór - właściwym organem do rozstrzygnięcia go będzie sąd.3) W jaki sposób rozstrzygane są spory dotyczące korzystania przez Państwa klientów z zabronionych regulaminem praktyk? Czy decyzje w takich sytuacjach są podejmowane w 100% wg. Państwa uznania, czy też istnieje jakieś niezależne, rozstrzygające ciało?
Pozdrawiam
-
- Stały bywalec
Witam
Pozdrawiam.
Jakiekolwiek korzystanie z zewnętrznego źródła kwotowań jest zabronione.matka pisze:Proszę o wybaczenie, zrozumiałem cytowany przeze mnie post w ten sposób, że nie jest dozwolone skalpowanie przy jednoczesnym korzystaniu z zewnętrznego źródła kwotowań przy czym to drugie bez skalpowania jest dozwolone. Proszę o potwierdzenie, że jakiekolwiek korzystanie z zewnętrznego źródła kwotowań jest zabronione.
Nie mamy możliwości przeanalizowania kodu źródłowego strategii – to prawda. Jednak nie wyczerpuje to możliwości zdobycia wiarygodnego materiału dowodowego - jesteśmy w staniu udowodnić że dany system transakcyjny korzysta z zewnętrznych źródeł danych, a jak to robimy pozostanie oczywiście naszą tajemnicą.matka pisze:Z poziomu serwera nie ma możliwości takiego monitorowania aktywności EA, tym bardziej przeanalizowania kodu źródłowego a obawiam się, że te dwie drogi wyczerpują możliwości zdobycia wiarygodnego materiału dowodowego. Bardzo proszę o wyjaśnienie co Pan rozumie pisząc "materiał dowodowy" w tej sprawie leży po naszej stronie.
Zapewne jak Pan wie każdy broker w jakiś sposób broni się przed "skalperami". Dla nas niebezpieczną sytuacją jest próba wykorzystania milisekundowych opóźnień (transmisji kwotowań), błędów systemu, różnego rodzaju błędów w kwotowaniach – praktycznie nie do wykorzystania przy grze z „palca”, ale dla szybkiego komputera z zewnętrznym źródłem danych może zagrażać to bezpieczeństwu obrotu.matka pisze:Proszę również wyjaśnić skąd taka niechęć do zewnętrznych źródeł kwotowań? Czyżby obciążone były one jakąś wyjątkowo niesprzyjającą Państwu wadą?
Nie mamy takiej procedury, jeżeli podejmiemy tego typu działania - zdanie prawników będzie decydujące w kwestii co możemy zrobić a czego nie.matka pisze:Chciałbym zapytać czy macie Państwo zdefiniowaną procedurę na wypadek gdy klient nie zgadza się z Państwa stanowiskiem i decyduje się na drogę sądową? Czy do momentu uzyskania prawomocnego wyroku klient ma dostęp do swojego kapitału i może zarządzać nim tak jak do momentu powstania sporu?
Nie wykluczam mediacji. Napisałem że jeżeli strony nie dojdą do porozumienia to właściwy wtedy będzie sąd - natomiast jeżeli strony dojdą do porozumienia za sprawą mediatora (lub bez) spór zostanie rozwiązany. Mediatorem może być Centrum Mediacyjne przy Komisji Nadzoru Finansowego.matka pisze:Który sąd ma Pan na myśli i dlaczego od razu sąd? Mam na myśli dlaczego wyklucza Pan możliwość skorzystania z Centrum Mediacyjnego przy Komisji Nadzoru Finansowego?
Pozdrawiam.
Naprawdę nie wiem co niektórym daje tzw. " hedżing " , przecież można zamknąć pozycję i poczekać na odbicie , wiem że to jest trudne , ale trzeba mieć strategię na wybicia i na odbicia . Natomiast brak mikrolotów dla kont poniżej 5000 jest niestety żerowaniem na ludzkiej naiwności , Jeżeli nie ma możliwości otworzenia trejdu poniżej 0.1 lota przy depozycie powiedzmy 1000 zł , to jest to niestety oszukańczy broker .
Witam
zeusik napisał:
pytanie do pana MSkiby. Beda kiedys mikroloty? Jesli tak to kiedy planujecie?
Raczej nie planujemy, choć zawsze to zależy od potrzeb naszych klientów. Wydaje nam się że niecałe 300 pln na depozyt to i tak już niezbyt wygórowane
wartości.
I moja dobra rada dla ludzi , którzy myślą , że przy 300 zł depozytu i minimalnym kontrakcie 0.1 lota , można grać stosując podstawowe zasady Risk Management ( kontrola ryzyka ) : odpuśćcie to sobie .
Bez mikrolotów (0.01 lota ) długo nie przetrwa nikt , kto nie ma przynajmniej 5000 na depo .
Witam
zeusik napisał:
pytanie do pana MSkiby. Beda kiedys mikroloty? Jesli tak to kiedy planujecie?
Raczej nie planujemy, choć zawsze to zależy od potrzeb naszych klientów. Wydaje nam się że niecałe 300 pln na depozyt to i tak już niezbyt wygórowane
wartości.
I moja dobra rada dla ludzi , którzy myślą , że przy 300 zł depozytu i minimalnym kontrakcie 0.1 lota , można grać stosując podstawowe zasady Risk Management ( kontrola ryzyka ) : odpuśćcie to sobie .
Bez mikrolotów (0.01 lota ) długo nie przetrwa nikt , kto nie ma przynajmniej 5000 na depo .
It' s ok to lose money , we can make it back , but lose the balls and it's game over .
to że Twoja strategia nie potrzebuje hedżowania nie znaczy że inni dzięki temu w tym samym okresie czasu nie zarobią więcej przez to.....brokerom bez hedge już dziękujemy
P.S a co to znaczy że należy poczekać na odbicie ?? Czy w ostatnich kilku dniach również zaczekałeś na odbicie ? I co ? Opłaciło się czekać ?

P.S a co to znaczy że należy poczekać na odbicie ?? Czy w ostatnich kilku dniach również zaczekałeś na odbicie ? I co ? Opłaciło się czekać ?

hannibal , jeżeli dzięki hedżingowi ktoś zarabia więcej to rozumiem jego rozgoryczenie brakiem tej opcji , która przecież jest ogólnodostępna u większości pozostałych brokerów nie amerykańskich .
Nie jestem może aż tak doświadczonym graczem jak ty , aby wiedzieć jak można dzięki hedżingowi zarobić , ja zarabiam na pozycjach otwartych tylko w jedną stronę , podstawą mojej strategii są opory i wsparcia na wykresach 1 i 5 minutowych , przy czym posługuję się również wykresami wyższej skali czasu w celu oszacowania prawdopodobieństwa ruchu w danym kierunku .
A w ostatnich dniach czekałem raczej na przebicie ( w dół ) i faktycznie opłaciło się .
Nie jestem może aż tak doświadczonym graczem jak ty , aby wiedzieć jak można dzięki hedżingowi zarobić , ja zarabiam na pozycjach otwartych tylko w jedną stronę , podstawą mojej strategii są opory i wsparcia na wykresach 1 i 5 minutowych , przy czym posługuję się również wykresami wyższej skali czasu w celu oszacowania prawdopodobieństwa ruchu w danym kierunku .
A w ostatnich dniach czekałem raczej na przebicie ( w dół ) i faktycznie opłaciło się .
It' s ok to lose money , we can make it back , but lose the balls and it's game over .
Ale tu sprawa jest oczywista i nie ma co dyskutować.
hannibal potrzebuje hedgowania, bo na tym opiera się jego strategia, bez tego nie może inwestować. Ok, taki ma wymóg JEGO system i już. Ale żeby przez brak opcji "hedge" nazywać brokera z najgorszą ofertą? Przesadą to nazwać to chyba zbyt mało
.
Wtedy równie dobrze można napisać, że każdy broker amerykański ma najgorszą ofertę. A ma? Nie. Nie ma hedge co niektórym może nie pasować i muszą poszukać czegoś innego ale to nie znaczy, że nie mogą mieć innych, bardzo istotnych zalet jeśli chodzi o handel.
A to czy używanie hedgingu jest bardziej dochodowe czy też nie to już kwestia indywidualna, inaczej równie dobrze można powiedzieć, że skalpowanie jest bardziej dochodowe niż tradycyjny daytrading - a jest? Może być, może nie być.
Tyle. Powodzenia w handlu, z hedgem lub bez.
hannibal potrzebuje hedgowania, bo na tym opiera się jego strategia, bez tego nie może inwestować. Ok, taki ma wymóg JEGO system i już. Ale żeby przez brak opcji "hedge" nazywać brokera z najgorszą ofertą? Przesadą to nazwać to chyba zbyt mało

Wtedy równie dobrze można napisać, że każdy broker amerykański ma najgorszą ofertę. A ma? Nie. Nie ma hedge co niektórym może nie pasować i muszą poszukać czegoś innego ale to nie znaczy, że nie mogą mieć innych, bardzo istotnych zalet jeśli chodzi o handel.
A to czy używanie hedgingu jest bardziej dochodowe czy też nie to już kwestia indywidualna, inaczej równie dobrze można powiedzieć, że skalpowanie jest bardziej dochodowe niż tradycyjny daytrading - a jest? Może być, może nie być.
Tyle. Powodzenia w handlu, z hedgem lub bez.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu