iwan pisze:Przeciez nie mozna grac na samym indeksie, a jedynie na jakims istrumencie opartym na jego kwotowaniu. No coz, szkoda.
Dokładnie jednak jak widać nawet po tym wątku, często klienci próbują na nim grać i sam nierzadko spotykam się z pretensjami dlatego ich po częsci rozumiem.
iwan pisze:Tylko gdzie teraz robic analize indeksu SP 500? Wykres EP to nie to samo co indeks.
Masz rację jednak można wyjść z założenia, że gra się właśnie na futures'ach to też na nich powinno się robić analizę... Same indeksy trudno już gdziekolwiek znaleźć, a sprawdziłem właśnie 6 brokerów.
Może na Stooq.com? Jednak wykresy są dość prowizoryczne.
iwan pisze:Czy juz cos wiadomo o spreadzie na rope? Jest szansa ze wroci do 1 pipsa?
Niestety nie pojawiły się żadne nowe informacje w tym temacie.
fxjake pisze:A nie mogliby zrobić tak, żeby domyślnie indeksy nie były widoczne na liście instrumentów, dopiero po wejściu w "Symbols" i włączeniu danego indeksu ? To by załatwiło problemy mniej rozgarniętych klientów, a Ci bardziej rozgarnięci mogliby sobie indeksy włączyć. Grając na futures podgląd indeksu się przydaje.
Zasugeruję im to - a nóż się zdecydują

.
fxjake pisze:Po co jest para USDRUB, skoro nie da się na niej grać ? Nie jest to żadna nowość, bo co najmniej od 2 lat tak jest, ale bardzo mnie to ciekawi .
Prawdopodobnie jest do podglądu dlatego, że FxPro ma sporo klientów z Rosji. Nie wiem czy przypadkiem sam handel na tej parze nie jest jakoś odgórnie ograniczony. W końcu nawet Alpari, które jest rosyjskim brokerem też posiada pary z rublem tylko do podglądu.