Witam, moja strona z twittami odnośnie moich transakcji

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Tekron
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Tekron »

Shadi :) jak najbardziej racje przyznaje. Zaczynam od zera bo ciągle się łapie na MC przez dodawanie, prawdopodobnie dlatego że obracam małymi środkami więc mnie to tak bardzo nie rusza. Co do tych moich sygnałów, to jak najbardziej prognoza czysta, nie wiem jak będzie, piszę co myślę i kiedy sam wchodzę :). Ale tak jak napisałem teraz bardziej się przykładam, bo chce coś zarobić w końcu więc no życzyć mi powodzenia i krzyżyk na drogę :) bo wyciągnąć journal z 1000zł wtopy to będzie ciekawa sprawa :).
Podstawowe błędy jakie popełniałem:
1. Sugerowanie się analizami fundametnalnymi innych, jeśli już to własne spojrzenie na dane powinno być.
2. Obserwowanie % zagrań ogólnych platform, sentiment czy jak to tak zwą. To że wiele osób coś robi, nie znaczy że robi to dobrze.
3. Najgorszy błąd, otwieranie zbyt wielkich pozycji względem posiadanego kapitału.
4. Przesuwanie stop loss w kierunku większej wtopy- jeśli coś idzie źle to nie należy się łudzić tylko uciąć i grać co innego.
5. Nie zabezpieczałem grających pozycji wygrywających, teraz po 30-50pkt BE
6. Korzystanie z wielu indykatorów - ograniczam do mojego własnego, o prostych i czytelnych zasadach.
7. Pozostawianie otwartych niepewnych pozycji na weekend.
Grę opieram na PA i Gartley, orientuje się też trochę w fundamentalach i staram się skupiać na parach na których gram. Efekt powinien być widoczny.
Czy ktoś czeka na sygnał odemnie hmm możliwe ale raczej nie w takim stopniu żeby wchodzić w nie równo ze mną, raczej zerkają tu osoby szukające pomysłu na trade. :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Tekron
Maniak
Maniak

Tutaj odnośnie transakcji buy na AUD/USD.
Obrazek
No więc, cena w kanale trendu w górę, spadki zatrzymane przez fibo, wiele prób przebicia w dół z niepowodzeniem. Wcześniej jeśli ktoś śledził miałem transakcje sell na tej parze z t/p na dole kanału, jednak się wycofałem. Czekałem z wejściem powtórnym aż sytuacja się trochę rozjaśni. Poziom się obronił więc wszedłem zaraz po tym na BUY. Nic nie jest pewne, ale dało to możliwość małego s/l i dosyć znaczne prawdopodobieństwo podróży ceny w górę. Bo jak wcześniej pisałem jak się nie da w jedną to trzeba spróbować w drugą. Biorąc pod uwagę że kolejny poziom mocniejszego oporu na daily wygląda na 0,9460 a później 0,9630 to liczę na spory zysk, ale wszystkiego trzeba doglądać.
Obrazek

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

Oczywiście transakcja jak najbardziej Si. Aczkolwiek wkurzony na auda po wcześniejszej analizie i próbie sellowania (nie odpaliłem bo cena poruszała się jak żółw - ach ten kabelek :P) po cenie jak dobrze pamiętam 0,9333 wyrzuciłem tą iście wolną parę do kosza :P Co do Tp 1 kombinowałbym z ~0,9370 (na oko z Twojego wykresu :P). Tam na pewno coś się wyjaśni. Przebicie jak najbardziej zaprowadzić nas powinno w okolice wyżej ale aż tak daleko nie zapuszczałbym się z analizą :) Świetne wejście Terkon :) Waliłeś z limitu czy z palucha jak można wiedzieć ? :)

Edit. inna sprawa że okolice 9300 mogą nas zawrócić (tak na oko :P)

Awatar użytkownika
Tekron
Maniak
Maniak

Wlazłem z palucha ;), nie no zwykle do oczekujących mam pecha, czasem podaje gdzie bym oczekujące dał, ale najczęściej sam odpalam, z tym że jak mówiłem teraz wejścia będą bardziej precyzyjne, przynajmniej będę się starał uważać na zbyt wielkie s/l. Zawsze t/p staram się dawać wysoko, ale po drodze będę śledził co i jak wygląda, żeby jak najwięcej urwać. Co do eur/cad to spodziewam się że kanada dostanie po d... już od jakiegoś czasu, a zerkałem na ffactory i widzę że forecasty wyglądają cieniutko dla Kanady, więc bardziej mnie przekonuje. Niestety się zagadałem i zostawiłem o 0,1 micro lot za dużo pracujący przez weekend co mi może nieźle namieszać na koncie ale na razie high hopes. I odpukać nic wiele przez weekend na niekorzyść nie namodzą na świecie. Jutro przed otwarciem będę się rozglądał jeszcze za 1-2 potencjalnymi transakcjami, gdyby któraś z pracujących nie wypaliła. Planowo ma to wyglądać tak że wchodzę dosyć dużą pozycją z małym s/l i 30-50 pkt to na breakeven. Zobaczę czy mi to na dobre wyjdzie. Tymczasem jest ok.
yy no i tak z 0,9300, mnie jeszcze martwią te machloje w USA, niby na czw-piątek przewidują same pozytywy i wzrost dolca, ale z drugiej strony jak się dupek nie wybroni z oskarżeń to może być zabawowo:)
Obrazek

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

Hej,

Tak sobie na szybkiego przeanalizowałem wykres - bazując na 1h--4h-daily wg mnie bardzo prawdopodobny jest taki scenariusz:

http://i44.tinypic.com/33kbw53.gif

Jednak tak jak mówiłem nie lubię bawić się we wróżkę i raczej czekałbym na oznaki zawrócenia kursu właśnie w tamtych miejscach.
Jeżeli chodzi o sl to myślę że 30 p dla auda to aż nad to :) Patrząc na Twoje pozycje - powinieneś zdążyć dać na be o ile bonusu nie będzie jakiegoś :)

Oczywiście nie sugeruj się moją wizją bo to tylko takie tam hokus pokus :)
Miłego weekendu

Awatar użytkownika
Tekron
Maniak
Maniak

Shadi, no właśnie też myślałem żeby ten AUD/USD potraktować jako hedge do EUR/CAD. Bo tak sobie czytam różne artykuły i sugerują że ten spadek był wywołany tym samym co wzrost na EUR/CAD. Z drugiej strony Australia ma spore zaplecze w yenach, a powinny wyjść dobre dane z tej waluty. Pozostaje obserwować co będzie się działo. Ogólnie więcej wejść będę robił na mniejszy t/p , tylko sporadycznie longtermy patrząc na formacje, wsparcia i opory na większych TF. W weekend w prasie nie widzę żadnych cudnych newsów więc może nie będzie tak źle po otwarciu.
Obrazek

Awatar użytkownika
Tekron
Maniak
Maniak

Będę obserwował po otwarciu i rozważał wejście na BUY na dwóch parach:
GBP/JPY i GBP/CHF

GBP/JPy
Obrazek
Po cenie w okolicach 1,4170 z s/l na 1,4135 i t/p min. 142.50
oraz
GBP/CHF
Obrazek
Po cenie w okolicach 1,6320 z s/l na 1,6300 i t/p min. 1,6380.
Obrazek

Awatar użytkownika
Tekron
Maniak
Maniak

O ile będę miał jeszcze w ogóle kasę na koncie po otwarciu ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
psV
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: psV »

Zapowiada się luka na EURCAD, jeśli się utrzyma to zamknę część na otwarciu i postaram się kupić taniej na jej domknięciu. Co myślisz o tym?

Awatar użytkownika
Tekron
Maniak
Maniak

Tzn. trochę się obawiałem o większe spadki na EUR/CAD, bo z jednej strony ten skok w górę wygląda ładnie technicznie, z drugiej na stronach piszą, że to ze względu na nagłe dane. Więc tak mieszanie. Raczej się martwię bardziej niskim otwarciem AUD/USD. I mam problem z odpisywaniem przez 503 i szlak mnie trafia już momentami jak pisze sto razy to samo, albo na pm nie mogę odpowiedzieć. Co do luk, to zwykle nie gram na zamknięcia więc się średnio interesowałem. Ale jeśli ceny otworzą się takie jakie podaje np fxstreet to mogę mieć problemy na koncie bo nie zdążyłem wszystkiego dopilnować przed zamknięciem w piątek, zagadałem się. Jeśli cena zrobi lukę i będzie wysoko to można złapać zyski i próbować otwarcia niżej jak najbardziej. Ale cena zapowiada się raczej na otwarcie niżej tak eurcad jak i aud usd, no ale zobaczymy jak będzie faktycznie. Ogólnie, jeśli nie pozamyka mi pozycji to trzymałbym się tego że eur cad będzie rósł, więc dokupienie trochę niżej z mniejszym ryzykiem ma jak najbardziej sens. Przepraszam gdybym nie odpisywałem zawsze tak tu jak i na pm ale to nie z mojej winy.
Obrazek

ODPOWIEDZ