Wskazówki dla nowych jak ograniczać ryzyko na forex

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Vanguard
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Vanguard »

ANDREW523 pisze:Otworzcie sobie konto walutowe i wyplacajcie 50% tego co zarobiliscie
troche ciezko z dema wyplacac ale moze kiedys umozliwia...
ANDREW523 pisze:To bedzie wasze zabezpieczenie jak trafi sie wam stratna pozycja.
i wyczysci konto.

a ja mialem nadzieje na jakis pokaz sensownego stylu gry a to kolejny wesolek.

Awatar użytkownika
ANDREW523
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ANDREW523 »

Vanguard pisze:
ANDREW523 pisze:Otworzcie sobie konto walutowe i wyplacajcie 50% tego co zarobiliscie
troche ciezko z dema wyplacac ale moze kiedys umozliwia...
ANDREW523 pisze:To bedzie wasze zabezpieczenie jak trafi sie wam stratna pozycja.
i wyczysci konto.

a ja mialem nadzieje na jakis pokaz sensownego stylu gry a to kolejny wesolek.
Jezeli myslisz ze marnuje swoj czas tylko po to zeby ciebie zadowolic to sie grubo mylisz bo jest tu wiekszosc ludzi ktorzy powaznie mysla o tym biznesie,ale widze ze przez takich ludzi jak ty wiekszosc nigdy nie osiagnie tego o czym marzy.Jezeli masz problem z wlasnym tradingiem,albo wciaz szukasz swojego swietego grala to zycze ci powodzenia na twoj wyimaginowany sukces.Jezeli nie dopuszczasz mysli ze ludzie moga zarabaiac takie sumy i w taki sposob to sadze ze nadal tracisz pieniadze i pewnie jeszcze nie opusciles rodzinnego gniazdka.No coz ja swoje zrobilem opisalem to w jak najprostszy sposob i nie mam zamiaru sprzeczac sie.Po tym co piszesz widac ze zycie sie nie usmiechnelo do ciebie jeszcze,moze daj mu szanse bo chyba nie straciles jeszcze zapalu na sukces ale realny.Ja jestem szczesliwy i naprawde na nic nie narzekam,a ze nie potrafisz uwierzyc bo zbyt duze sumy cie przerastaja to moze powinienes zasiegnac konsultacji u specjalisty.Chyba najlepszym sposobem bedzie jak skopiujesz te trzy shoty i skontaktujesz sie z osoba(ale profesjonalista) ktora rowniez zarabia ladne pieniadze.Opowiedz mu o tym systemie i co tu napisalem,a moze poprostu twoja wiedza nie wychyla sie zbyt daleko dlatego tak myslisz.Prwada ze FOREX to najciezszy sposob zarabiania latwych pieniedzy,ale w zeczywistosci trading jest nudny,jezeli dojdziesz kiedys do tego poziomu myslenia to wroc i przejrzyj te posty.pozdr.

Dodano po 50 minutach:

Jezeli to ci nie pomoglo to widze tylko jedno rozwiazanie zebys przejrzal na oczy.Kup bilet do NY i lec na tydzien przekonac sie jaka jest prawda,na lotnisku powiesz taksowkarzowi Wall street-New York Stock Exchange-Lower Manhattan.Tam znajdziesz wielu utalentowanych i wspanialych inteligentnych traderow,bedziesz mogl porozmawiac naprawde z ludzmi z okladek.Jezeli jestes traderem na rynku FOREX to i twoj J.angielski tez jest dobry wiec nie bedziesz mial zadnych problemow.Mozliwe ze zostaniesz na dluzej,bo to co oni wiedza tego nie znajdziesz w ksiazkach i internecie bo tego nie da sie opisac to trzeba zobaczyc.Kup sobie dwa garnitury i zapros ktoregos z nich na kawe,postaw obiad,przedstaw sie i opowiedz mu swoja historie,a napewno nie bedziesz zalowal tej wycieczki.A jezeli uwazasz ze edukacja jest kosztowna to sprobuj ja zignorowac.THE END
Profesjonalne zarzadzanie finansami osobistymi to trafne decyzje,ktore procentuja.
Zarzadzanie majatkiem,to wiedza i doswiadczenie,ktore buduja strategie na lata

Awatar użytkownika
Vanguard
Pasjonat
Pasjonat

bardzo ciekawy post. duzo perelek stylistycznych. porozmaiwac z ludzmi z okladek to wiesz bardzo ryzykowne sformulowanie. chyba predzej w hollywood. tylko ze nie wiem jaka historie moge im opowiedziec. ze trace na koncie demo ? ze broker na mnie czyha ? pewnie nawet nie beda wiedziec o co chodzi.

nie chcialem uslyszec od ciebie moralizatorskich sformulowan bo tesciowa mi wystarczajaca duzo skrzeczy nad uchem ale jakiejs logicznej zasady w jaki sposob mozna rownowazyc obsuwy kapitalu jakie miewasz w trakcie otwartej pozycji. jak sobie radzic ze swiadomoscia ze jedna nieudana transakcja moze zalatwic ci kilka dni pracy a moze nawet wysprzatac konto.

co do zbierania po kilka pips to polecam zapoznac sie z high frequency trading tyle ze wtedy mamy dostep do minimalnych prowizji i transakcje trwaja po kilka sekund. nie ma trzymania stratnej pozycji po 2-3 godziny aby potem zamknac ja na 2 pipsach do przodu. ale to na pewno nie na ruskim mt4 jakiego uzywasz.
Nie wierz w trendy.

Awatar użytkownika
ANDREW523
Stały bywalec
Stały bywalec

1.Tak jak myslalem,masz poprostu slomiany zapal i czekasz az ktos podlozy ci system pod nos.(moge ci obiecac ze jeszcze 4-5 lat zanim sam dojdziesz to do tego jak to jest,a puzniej stwierdzisz ze szukales nie tam gdzie trzeba bylo)
2.Skoro nawet nie potrafisz sobie wytumaczyc tego co moglbys powiedziec takim ludzia,to moze i nawet z takimi ludzmi w Polsce nigdy nie rozmawiales.Masz najwieksza wade jaka trader moze miec-sam sie hamujesz!
3.Jezeli uzywasz tylko platformy demo to masz jeszcze duzo czasu przed soba zanim zostaniesz profesjonalista kolego.A lepsze bedzie to jak zainwestujesz pieniadze i nie bedziesz mogl zrozumiec systemu :D (wykorzystaj ten czas)
4.Chlopie jezeli grasz tylko na demo,to co ty mi mowisz o jakis opsowach kapitalu,juz wczesnij pisalem ze jest pelno systemow i bardzo duzo nauki jezeli chcesz zostac prawdziwym traderm to tego nie ominiesz chlopaku musisz to wszystko przerobic,zrozumiec,zastosowac a dopiero po jakims czasie wszystko bedziesz mogl polaczyc w jednosc i dopiero wtedy bedziesz potrafil dostosowac sie do rynku plynnie.
5.Kazdy SYSTEM jest zyskowny,ale wy testujecie go moze 2 dni,tydzien moze 2 na starcie i juz szukacie innego.Nie tedy droga!Testuj przez 2 miesiace minimalnie zeby ten system zrozumiec i opanowac go perfekcyjnie ,a wtedy zobaczysz zyski!Ale zapewne zapytasz-KTO MA TYLE CZASU ZEBY TO ROBIC.Juz ci odpowiadam: PROFESJONALISCI.Tu nauka trwa cale zycie!
6.Widzisz i tu kolejny twoj blad,powiedz mi co za roznica czy moj broker bedzie z Dubai z Moskwy a moze z Chicago??????

Dodano po 15 minutach:

Jezeli bedziesz sluchal bliskich ci osob,ktorzy nigdy nie mieli z tym stycznosci to wiecznie uslyszysz :
1.to jest jest ryzykowne...
2.zastanow sie...
3.a jak stracisz wszystko i nie bedziemy mieli z czego zyc...
I tu jest jeden wniosek:
NIGDY NIE INWESTUJ PIENIEDZY KTORE MOGA WYRZADZIC SZKODY MATERIALNE LUB FINANSOWE
Musisz miec zaplecze finansowe zeby bawic sie w ten biznes.
Ostatnio zmieniony 25 mar 2010, 15:56 przez ANDREW523, łącznie zmieniany 2 razy.
Profesjonalne zarzadzanie finansami osobistymi to trafne decyzje,ktore procentuja.

Awatar użytkownika
Vanguard
Pasjonat
Pasjonat

moja wypowiedz nt. demo i rozmowy z amerykanskimi traderami byla ironiczna, ale ironia ma to do siebie ze .... jakbys wczytal sie nieco to mam od jakiegos czasu konto realne u dosc znanego brokera. moj trading opiera sie na dlugim terminie ale z racji ze mam sporo czasu za dnia to szukam ciekawej koncepcji do daytradingu. skalpowanie wydaje sie interesujacym pomyslem.

co do brokera to po prostu znani brokerzy gmt+3 to fxclearing i windsor ktorzy nie szczyca sie jakas reputacja delikatnie mowiac. moze jeszcze fxopen ale tu nie znam opinii fachowcow. a skoro tak to chyba powierzanie duzej gotowki (sam depozyt na 8 lotow) jakiejs niepewnej kompanii bez nadzoru i historii nie jest najlepszym pomyslem ?

i prosze nie uzywaj sformulowan chlopaku, mam +40 lat i jako komplement uznaje takie wypowiedzi ale tylko od 20 letnich dziewczat.

co do tego ze kazdy system jest zyskowny to nie bede sie wypowiadal - mam inne zdanie i szkoda piora na takie dyskusje.

zakoncze pytaniem. juz ostatni raz je stawiam zanim modowie dobiora sie do tego tematu. prosze odpowiedz
Vanguard pisze:jak sobie radzic ze swiadomoscia ze jedna nieudana transakcja moze zalatwic ci kilka dni pracy a moze nawet wysprzatac konto.
a transakcja ta predzej czy pozniej nadejdzie, nawet w przytoczonym przez ciebie przykladzie - bedzie miala nr 2501...
Nie wierz w trendy.

Awatar użytkownika
ANDREW523
Stały bywalec
Stały bywalec

No widzisz,przepraszam i nie obraz sie ale starszych ludzi ciezko nauczyc czegos nowego bo maja swoje zdanie.Nikt wcale nie zaprzecza ze taka transakcja nie bedzie mial miejsca,ale wiem na ile moge sobie pozwolic jak juz pisalem stratna pozycja dopoki jest otwarta NIE oznacza straty.(To jest moja praca)To moja odpowiedz i mam nadzieje ze duzo ci wytlumaczy:

http://www.youtube.com/watch?v=hZHxSnr2 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=MhQnEK8d ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=3ouJ0rbN ... Gb4bKEW_j8

Mi sie udalo i nie tylko moim zdaniem jest to jedyny sposob zeby zrobic ladne pieniadze na FOREX,Bollinger bands ma poterzna sile i jest bardzo latwy w zastosowaniu.

Dodano po 11 minutach:

Zrozum prosze ze jezeli masz otwarta pozycje nawet 0.01 pips to niech leci sobie zostaw ja,a w tym momecie zyskujesz najlepszy indycator jaki istnieje PRICE ACTION(100% trendu na M1)!Nie mysl o pieniadzach podczas tradingu.Zostaw ta pozycje i otwieraj tylko przeciwne pozycje(wieksze), a zobaczysz jak latwo robi sie pieniadze.Pozdrawiam

Dodano po 14 minutach:
Vanguard pisze:a transakcja ta predzej czy pozniej nadejdzie, nawet w przytoczonym przez ciebie przykladzie - bedzie miala nr 2501...
Zawierane transakcje nie sa numerowane wedlug moich transakcji tylko wedlug transakcji zawieranych przez traderow na calym rynku w danej chwili.

Dodano po 35 minutach:
Vanguard pisze:co do brokera to po prostu znani brokerzy gmt+3 to fxclearing i windsor ktorzy nie szczyca sie jakas reputacja delikatnie mowiac. moze jeszcze fxopen ale tu nie znam opinii fachowcow. a skoro tak to chyba powierzanie duzej gotowki (sam depozyt na 8 lotow) jakiejs niepewnej kompanii bez nadzoru i historii nie jest najlepszym pomyslem ?
Nigdy nie slyszalem o tych brokerach ,ale z tym co napisales to masz 1000% racji ze broker powinien bec zaufany,nie trejdowac przeciw klientowi i co najwazniejsze miec nadzor panstwowy.Osobiscie uzywam brokerow USA.Ciesza sie duzym powodzeniem,starzem min 10 lat,i pozytywna opinia.Od opini na temat brokerow w internecie trzymalbym sie z daleka,a bardziej bym polecil opinie od zawodowcow,bo duzo ludzi nie potrafi trejdowac a wypowiadaja sie w dziwny sposob chodz czasem to prawda np:

-perfectly this is what happen always they make me loose money,, they are cheating,,, damn

-I too have lost alot of money in this trade, but I keep going back it is additive just like gambling, I have been in it for one year lost all my money, I just don't want my family or my friends to know about it. Every time go back I usually think I have perfected my skills but I loose even more.There must something hiden or it is just a scam.

-I agree with the comments above. As a trader, you will do all due diligence, have the "right set up" but will never win. It "looks like" some forces are always pulling against you, meaning the platform, the software. It always know to make you lose and make the other side win. I yet have to see a longterm winner here in this game, besides the broker. Who knows what the platform is programmed to do. I am not being delusional here but one day some smarter dude will expose all this scam with evidence.

-Don't get ((broker).com) wrong...They put up a nice front as far as service, but their account exec's don't know jack about your account and leverage. Or MAYBE they're just ripping you off...

Jezeli wiesz ze twoj system jest bardzo dobry,a nadal tracisz pieniadze to jak sadzisz gdzie jest problem?

Dodano po 43 minutach:

http://www.moneyshow.com/video/video.asp?t=1

Dodano po 21 minutach:

http://www.moneyshow.com/video/video.asp?t=2

ANDREW523 przestań wklejać non stop to samo
MrYogi

Dodano po 10 minutach:

http://www.moneyshow.com/video/video.as ... 62C70ADCC1
Do tego linku trzeba sie za logowac,naprawde polecam znajdziecie tam duzo przydatnych informacji

Dodano po 2 minutach:
ANDREW523 pisze:ANDREW523 przestań wklejać non stop to samo
MrYogi
mrYogi- to nie jest to samo,to byly 3 filmiki a wlasnie jeden wzany skasowales

Sprawdziłem przed skasowaniem, 3 ostanie to było dokładnie to samo.
MrYogi

Awatar użytkownika
Pierz Andrzej
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Pierz Andrzej »

a tak na marginesie mam wrażenie że Panowie odchodzą od tematu a zaczynają się sprzeczać którego sposób inwestowania jest lepszy !

proponuje przejść na PW z takimi sprawami ;)

Pozdrawiam Andrzej
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE

milik
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: milik »

ANDREW523

Screeny robią wrażenie. Ja jestem leszczem, przyznam się bez bicia – wyzerowałem już kilka depozytów i dalej tracę choć aktualne konto mam od stycznia. Całe szczęście że to demo. Staram się grać na H1 i H4 ale cały czas ściąga mnie na M30 i M15. W końcu i ląduje na M5 i M1 a najbardziej brakuje mi wykresu tikowego na pełnym ekranie. Wiem że ktoś na pewno mnie zlinczuje za moją wypowiedź jednak ja uważam że każdy ma swoją ścieżkę. Już wiem że zarządzanie kapitałem jak wszyscy piszą jest bardzo ważne. Od początku interesował mnie scalping na małych interwałach ale jak zwykle wszyscy odmawiają tego itd. Problem w tym że nie wiem czego się trzymać :/

Proszę napisz coś więcej. Jak doszedłeś do swojego systemu, jakie książki czytałeś, brałeś udział w jakimś seminarium ? Miałeś może Forex Mentora ? Jak i gdzie się tego nauczyć ?

Gram już cztery miesiące, aby przyspieszyć uczenie kupiłem HTC Shift z mobilnym internetem abym mógł obserwować wykres w drodze do pracy i z powrotem. Później urządzenie będzie pełnić rolę zabezpieczenia w przypadku braku prądu lub netu. Problem w tym że nie potrafię „zatrybić” o co w tym wszystkim biega. Brakuje mi tego „czegoś”. Wiem że jestem jeszcze przed moim wielkim przełomem bo tak samo miałem z programowaniem. Nie jestem jakimś gimnazjalistą który chce powiększyć swoje kieszonkowe na giełdzie i kupić super skuter. Pisze o tym wszystkim tylko po to abyś potraktował mnie poważnie.

Awatar użytkownika
ANDREW523
Stały bywalec
Stały bywalec

Na poczatku chcialbym cie zapewnic ze kazdy poczatkujacy trader ma ten sam problem.Nie przejmuj sie,szczerosc jest najbardziej ceniona.Nie bede cie oklamywal i powiem tobie wprost ze przed toba duzo nauki,stresu,zwatpienia i przyjemnosci.Jezeli piasne ci jest zarabiac na FOREX i naprawde czujesz ze dasz rade przelamac wszystki lody to walcz.W pierwszej kolejnosci powinienes skupic sie TYLKO na jednej parze walutowej,najlepsza bedzie EUR/USD poniewaz ma najlepsza plynnosc i inwestorzy sa najbardziej skupieni na tych walutach.Proponowal bym ci rowniez przeznaczyc $250 na realne konto,nie ze wzgledu na zarobek, ale na nauke.Konto demo nie odzwierciedla emocji,a to jeden z kilku wrogow tradera.Musisz poczuc ten bol,a im szybciej to zrobisz i zrozumiesz tym szybciej bedziesz panem swoich emocji.Masz racje bo ci ludzie chca wzorowac sie na inwestorach wysokiej rangi i ok nie mam nic do tego kazdy ma prawo do swojego systemu i przekonan,jednak prawdziwa nauka zaczyna sie od M1.Jezeli jestes wstanie opanowac M1 to wyzsze przedzialy to juz nic innego jak poprostu zlozyc zlecenie i zamknac komputer(laptop).To tak jak z Prawem jazdy najpierw sie boisz egzaminu,nastepnie zaczynasz czuc sie pewniej i szybciej jezdzisz samochodem,a puzniej juz jedziesz,rozmawiasz przez telefon i palisz papierosa no i wkoncu rozbijasz trzeci samochod (strata finansowa) :DZapewniam cie ze w normalnym trybie zycia nie przyspieszysz nauki,chyba ze bardzo pragniesz tego,cuda sie zdarzaja(wiara we wlasne przekonanie jest wazna).Fajny telefon(dobry gust),ale mozesz go sprzedac i przeznaczyc pieniadze na ksiazki.W puzniejszym terminie przyda sie cos takiego,ale juz tylko dla przyjemnosci :DO gieldzie to zapomnij, tam robia pieniadze ludzie bogaci i z wiedza tylko na kontraktach,cala reszta to wyzysk,ale nie twierdze ze nie mozna tam zarobic bo mozna.Jezeli chodzi o seminarium to mozesz sie zapisac jezeli nie wiesz co to:opor i wsparcie,trend,Moving Average,MACD itp.ale musisz wiedziec ze "swietego gral" tam nie zobaczysz,a dobre seminarium to kosz $3000.Natomiast jezeli chodzi o ksiazki to polecam jeden temat "CANDLESTICK"(swieczki).Od tego musisz zaczac zabawe.Traktuje cie powaznie bo sam wiem jak to jest, tez przez to przechodzilem ciezko zarobionymi pieniedzmi.Sprawa "mentora"to tez wazna zecz.Bardzo wazna jest nauka ktora prowadzi cie prosto do celu,jednak wiekszosc mentorow(szkolenia) gwarantuje niewyobrazalne ilosci pipsow,jednak w tym biznesie nie chodzi o ilosc pipsow tylko o wartosc 1 pip-sa(lota).Bylem na kilku szkoleniach w Londynie i Manchesterze,problem byl w tym ze zawsze jak zadawalem pytanie to sie blokowali,tyle mi wystarczylo zeby stwierdzic ze nic nowego sie nie naucze(to moja wada ze zawsze chce wiedziec wiecej,wiecej i wiecej jak studnia bez dna :D )Jezeli masz wiecej pytan to zapraszam na privat.

Dodano po 29 sekundach:

Jezeli :D i znowu "jezeli"chyba lubie to slowo :D Jezeli napisalem cos zle,prosze mnie poprawic,jestem pod lekkim wplywem %wlasnie wrocilem z zabawy :wink: i zawsze moge sie pomylic :wink: pozdr.

[

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

Dzięki Andrew że wpadłeś i podzieliłeś się wiedzą. Skalping był zawsze interesujący. przecież żeby zarabiać w tym biznesie nie trzeba siedzieć przed kompem 10-12 H ani zarabiać 100 pipsów dziennie netto. Sam nieraz się zastanawiam nad tym zwłaszcza że ostatnio czas pięknych rajdów się skończył w day tradingu sl i be często spotyka zlecenie. W ciągu 10 H przed kompem masz dużo sprzecznych informacji jak dzisiaj na początek jazy w dół na EDKU a tu nagle wystrzał w górę założę się że wielu co poszło w L rano nie wytrzymało i oberwało BE. W skalpie jedynie emocje mogą być przeszkodą ale ładnie napisałeś że jak ktoś to opanuje to reszta to praktycznie technika. Ktoś kiedyś napisał że najlepszymi kandydatami do tradingu byliby psychopaci :wink: .
Pozdrawiam
"If music is dying musicians are killing it" - MP

ODPOWIEDZ