Wskazówki dla nowych jak ograniczać ryzyko na forex

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
ANDREW523
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ANDREW523 »

Vanguard pisze:nie wiem w czym ten trailing stop tak bardzo pomaga. skoro mamy target 10 pips ustawmy sobie taki TP. co do przesuwania stopa mozna to robic na wykresie.
co do ECN to ma mojej platformie Jforex mam krok 10 pips.
Ja o TP nie wspominalem i rzadko stosuje tego typu taktyki bo skad wiesz ze rynek zaliczy tylko 10 pipsow?a moze bedzie ich wiecej niz 20?i bedziesz narzekal ze mogles wiekszy miec TP :D,a trailing stop powoli porusza sie za cena, ale musze przyznac ze tez ogranicza zarobki.Pomaga w tym kolego ze jak juz masz pozycje 8lot i traling stop porusza sie w twojm kierunku,to nic innego nie pozostaje jak zapalic sobie cygaro zwyciestwa.Musi byc plynnosc,bo wszystko co staje zostanie wyeliminowane.Czy uwazasz ze trader bankowy stawia stop loss staly?
Kazde przesuniecie twojego stop loss=chciwosc,nadzieja,strata
Natomiast w hedgingu kazda otwarta przeciwna pozycja=plynnosc i wiekszy zysk.
Transakcje te zawierane są w celu zabezpieczenia się przed ryzykiem, jak również w celu wypracowania zysku nawet w czasie korekty czy bessy. Fundusze hedgingowe mogą zajmować na rynku instrumentów pochodnych zarówno pozycje długie i czerpać zyski ze wzrostu rynków, jak i pozycje krótkie, przynoszące zyski wtedy, gdy rynki spadają. Mimo że fundusze te często wykorzystują dźwignię finansową, nie musi to łączyć się ze zwiększonym ryzykiem. Fundusze hedge zawsze koncentrują się na wypracowaniu zysku, ponieważ ich wynagrodzenie uzależnione jest w głównej mierze od osiąganych dodatnich wyników. Oczywiście przy ponad 12 tysiącach działających funduszy na całym świecie strategie są bardzo różnorodne, podobnie jak rynki, np. akcje, najróżniejsze obligacje, metale, żywność, gazy cieplarniane. Ale to sa moje opinie i obserwacje i KAZDY ma prawo sie z tym nie zgodzic dlatego zapraszam do konwersacji :D

Dodano po 22 minutach:
raposo pisze:Panie ANDREW523,
Jesteśmy otwarci na krytykę i dyskusję ale konstruktywną... ;)
ANDREW523 pisze:Acha ,otworz konto wsadz $1000 i uzyj dzwigni i bedziesz bogat tak????
Nigdzie nie jest napisane, że ktoś będzie bogaty. Każdy kto wchodzi na Forex robi to z zamiarem pomnażania swoich pieniędzy ale nikt nie składa (no chyba, że XTB) obietnic, że się uda. Nie wiem gdzie się tego doszukałeś.
W gwoli sprostowania, nie jesteśmy brokerem ;).
ANDREW523 pisze:.Dzwignia 1:100 juz jest niebezpieczna,problem w tym ze wiekszos nowych nie wie jak urzywac prawidlowo dzwigni radze tez poczytac troszke w tym temacie to bardzo wazne zagadnienie
Zaprzeczyłeś trochę sam sobie. Dźwignia 1:100 jest ryzykowna? Hm, a to nie nieumiejętne wykorzystywanie dźwigni jest ryzykowne? ;) Czy w końcu co? Oba?
Bo moim zdaniem niezależnie od tego czy mamy lewar 1:500 czy też 1:10 jeśli nie znamy zasad jego działania i nie umiemy się nim posługiwać to każdy będzie ryzykowny. Natomiast większa dźwignia daje większe możliwości, które można wykorzystać na wiele, bardzo wiele sposobów i to rozsądnie (choćby w arbitrażu, piramidowaniu malejącym itd.). Z resztą nie pierwszy raz o tym piszę na forum. Jeśli ktoś nie wie jak działa i jak ją wykorzystać to najlepiej w ogóle nie brać się za inwestowanie realnych pieniędzy.
Ale to moje zdanie, każdy może mieć swoje.

Dodatkowo broker nie narzuca danej wielkości dźwigni - można wybrać jedną z 16 wielkości począwszy od 1:1.

Pozdrawiam i życzę sukcesów ;).

Masz rcje i nawet nie polecilbym nikomu XTB.Natomiast wcale nie sugerowalem ze jestes brokerem,chodzilo mi bardziej o reklame z wyjasnieniem dla nowych graczy.Brak wiedzy jest ryzykowny i nieumiejetne wykorzystanie dzwigni.Skoro potrafisz tak dobrze operowac dzwignia 1:500 to sadze ze WSZYSCY by chcieli zobaczyc (A ZWLASZCZA MLODZI GRACZE BO TO DLA NICH JEST TEN DZIAL) JAK wyglada trading przy 1:500 i 1:50?co ty na to?Z tego co napisales moge wnioskowac ze jestes bardzo dobry i znasz zasady oraz zastosowanie dzwigni finansowej i wiesz jakie niesie zyski i straty.A ja jednak sadze ze jak nowy gracz otwiera konto u brokera to broker lubi wykorzystac sytuacje i proponuje mu troszke wieksza dzwignie niz powinien miec zeby zobaczyl jak to jest,oczywiscie nie kazdy przypadek musi byc taki sam,ale jak ja zaczynalem to pomimo informacji dla brokera ze mam slabe doswiadczenia z przeszlosci on zaproponowal mi 1:200...(1:1??chyba zartujesz,powaznie?nigdy nie slyszalem o takich brokerach,to chyba oczyms swiadczy nie sadzisz?)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

ANDREW523 pisze:Skoro potrafisz tak dobrze operowac dzwignia 1:500 to sadze ze WSZYSCY by chcieli zobaczyc (A ZWLASZCZA MLODZI GRACZE BO TO DLA NICH JEST TEN DZIAL) JAK wyglada trading przy 1:500 i 1:50?co ty na to?
Ale co z tego, że pokażę? Mam ujawniać to w jaki sposób inwestuję? Muszę coś udowadniać? Nie sądzę ;).
Każdy powinien sam wiedzieć jaka dźwignia jest mu potrzebna (która powinna przynajmniej pośrednio wynikać z jego strategii). Istnieją różne sposoby gry wykorzystujące taki lewar, które niekoniecznie ja muszę praktykować lub popierać.
ANDREW523 pisze:A ja jednak sadze ze jak nowy gracz otwiera konto u brokera to broker lubi wykorzystac sytuacje i proponuje mu troszke wieksze zeby zobaczyl jak to jest,oczywiscie nie kazdy przypadek musi byc taki sam,ale jak ja zaczynalem to pomimo informacji dla brokera ze mam slabe doswiadczenia z przeszlosci on zaproponowal mi 1:200...(
Nie będę się wypowiadał na temat brokera i jego polityki, który Ci to zaproponował, bo nie wiem czym się sugerował. To nie moja sprawa ;).
W FxPro klient ma wolny wybór i przy zakładaniu konta sam decyduje jaki lewar z 16 oferowanych chce mieć na rachunku. Dodatkowo, gdy w czasie posiadania już konta uzna, że dany lewar jest za mały/za duży to może zlecić jego zmianę w dowolnym momencie.
Nigdy nie sugerujemy jaką dźwignię powinien wybrać ktoś kto zakłada konto za naszym pośrednictwem.
I tu ponawiam - jeśli ktoś nie ma pojęcia w jaki sposób działa dźwignia i jak się ją wykorzystuje to co za różnica jaką mu się zaproponuje? Wtedy lepiej wcale nie brać się za inwestycje na prawdziwych pieniądzach. I podkreślam ponownie - to tylko moje zdanie.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

ANDREW523 pisze:Rozumiem twoje przekonanie do systemu ok,ale nie musisz pokazywac swojego systemu wystarczy ze zrobisz SCREEN SCHOT tak jak ja wczesniej i pokazesz nowym gracza jak wyglada zarzadzanie pozycja przy tak duzej dzwigni finnansowej,opiszesz ryzyko i zyski plynace z korzystania rowniez 1:50?Ty nie robisz tego dla siebie,tylko dla naprawde duzej ilosci nowych graczy ktorzy dostaja zalamania nerwowego ze znowu stracili pieniadze,bo nie rozumieja tych zagadnien.
Jak będę miał chwilę wolnego czasu to możliwe, że to zrobię. Tymczasem nowym pozostaje poczytać wątek o dźwigni na forum i zainteresować się np. arbitrażem i piramidowaniem.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
ANDREW523
Stały bywalec
Stały bywalec

Rozumiem twoje przekonanie do systemu ok,ale nie musisz pokazywac swojego systemu wystarczy ze zrobisz SCREEN SCHOT tak jak ja wczesniej i pokazesz nowym gracza jak wyglada zarzadzanie pozycja przy tak duzej dzwigni finnansowej,opiszesz ryzyko i zyski plynace z korzystania rowniez 1:50?Ty nie robisz tego dla siebie,tylko dla naprawde duzej ilosci nowych graczy ktorzy dostaja zalamania nerwowego ze znowu stracili pieniadze,bo nie rozumieja tych zagadnien.

Dodano po 11 minutach:
raposo pisze:
ANDREW523 pisze:Rozumiem twoje przekonanie do systemu ok,ale nie musisz pokazywac swojego systemu wystarczy ze zrobisz SCREEN SCHOT tak jak ja wczesniej i pokazesz nowym gracza jak wyglada zarzadzanie pozycja przy tak duzej dzwigni finnansowej,opiszesz ryzyko i zyski plynace z korzystania rowniez 1:50?Ty nie robisz tego dla siebie,tylko dla naprawde duzej ilosci nowych graczy ktorzy dostaja zalamania nerwowego ze znowu stracili pieniadze,bo nie rozumieja tych zagadnien.
Jak będę miał chwilę wolnego czasu to możliwe, że to zrobię. Tymczasem nowym pozostaje poczytać wątek o dźwigni na forum i zainteresować się np. arbitrażem i piramidowaniem.
Dziekuje i mam nadzieje ze postarasz sie.A ja uciekam skopac kilku brokerom dupsko :D pozdr

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Tak naprawdę dźwignia ma o wiele mniejsze znaczenie niż porządne zarządzanie kapitałem. Oczywiście jest różnica pomiędzy lewarem 1:1 a 1:500. Chociażby w ilości pieniędzy potrzebnych do zawarcia transakcji. Jednak czy jest aż tak wielka różnica przy 1:50 a 1:500 ? Przecież wartość pipsa się nie zmienia. Załóżmy ze posiadamy rachunek w PLN. Niech to będzie 2.000 PLN. Zamierzamy ryzykować 2% na trejd. Tak więc gramy sobie za 0,1 lot ustawiając odpowiednie SL.
W tym przypadku nie widzę żadnej różnicy czy będę miał dźwignię 1:500 (i wymagany margin do otwarcia pozycji około 86 PLN) czy też 1:50 i wymagany margin 860 PLN... Tak czy inaczej jestem w stanie tą pozycję otworzyć.

To co gubi przy dużej dźwigni to nieodpowiednie dobranie wielkości pozycji. Ale nie zwalajmy tego na lewar, prędzej na brak wiedzy grającego.

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ciekawy »

Andrew523 poza małymi wyjątkami to co piszesz nie jest zbyt "mądre". Zdajesz sobie sprawę, że logicznie myśląca osoba wszystkie decyzje w życiu podejmuje sama? Pisanie o tym, że broker jest feee bo daje MOŻLIWOŚĆ jest bzdurą - jeśli ktoś podejmuje decyzje pod wpływem zasugerowania mu czegoś bez własnych przemyśleń... no cóż....życzę powodzenia takim osobnikom.

Awatar użytkownika
Vanguard
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Vanguard »

rozmawiamy teraz od zwigni i racja ze kazdy sam dostosowuje swoja dzwignie niezaleznie od tej naruconej przez brokera. nikt nikomu nie kaze grac duzymi lotami jak ma kilkaset dolarow kapitalu. dodatkowo dzwignia moze ograniczac nasze risk. ktos ma konto 10 tys $ i gra duzym lotem to znaczy ze korzysta z lewara 10x, ktos ma kapital 10 tys $ ale na koncie u broka tylko 1000 i otwiera lota - niby lewar x100 ale realnie tez x10 z tym ze 90% kapitalu bezpiecznie ulokowane np w obligacjach.

pytanie jednak jest inne do ANDREW - o techniki hedge. tutaj akurat mi siw wydaje duzy lewar jest wymagany bo otwieramy kilka pozycji i blokujemy na koncie wieksze depo.

wydaje mi sie ze NASREDDIN jeszcez stosuje podobne techniki tak wnioskuje z jego ostatnich wpisow.
Nie wierz w trendy.

Awatar użytkownika
ANDREW523
Stały bywalec
Stały bywalec

:D

Dodano po 2 minutach:
Vanguard pisze:rozmawiamy teraz od zwigni i racja ze kazdy sam dostosowuje swoja dzwignie niezaleznie od tej naruconej przez brokera. nikt nikomu nie kaze grac duzymi lotami jak ma kilkaset dolarow kapitalu. dodatkowo dzwignia moze ograniczac nasze risk. ktos ma konto 10 tys $ i gra duzym lotem to znaczy ze korzysta z lewara 10x, ktos ma kapital 10 tys $ ale na koncie u broka tylko 1000 i otwiera lota - niby lewar x100 ale realnie tez x10 z tym ze 90% kapitalu bezpiecznie ulokowane np w obligacjach.

pytanie jednak jest inne do ANDREW - o techniki hedge. tutaj akurat mi siw wydaje duzy lewar jest wymagany bo otwieramy kilka pozycji i blokujemy na koncie wieksze depo.

wydaje mi sie ze NASREDDIN jeszcez stosuje podobne techniki tak wnioskuje z jego ostatnich wpisow.
To zalezy ile tych pozycji otworzysz,ja maxymalnie stosuje 4 i to juz jest duzo.Nie,wlasnie im mniejsza dzwignia tym wiecej mozesz pozycji otworzyc.a wartosc lota jest zalezna od rodzaju konta:

A standard forex account has specific lots and pip units. A lot is the minimum quantity of a security that may be traded, while a pip is the smallest amount by which a currency quote can change. Typically, one lot is worth $100,000 and a pip unit is stated in the amount of $0.0001 for U.S.-dollar related currency pairs. This is the most common pip unit and it is used for almost all currency pairs. Pip value is the effect that a one-pip change has on a dollar amount. :!: It is important to note that pip value does not vary based on the amount of leverage used :!: , but rather that the amount of leverage you have affects the pip value. :!:

Leverage is the amount of money you are able to spend as a result of borrowing investment capital. Basically, the more leveraged you are, the riskier your position - a decrease of a few pips could mean losing all of the money in your account. For example, with a standard lot size of $100,000, pip value is $10 ($100,000 x 0.0001). If your account contains $10,000 and you have a leverage of 150:1, then you will have $1.5 million ($10,000 x 150) or 15 lots ($15,000,000/$100,000) that you can use for investing. It would be extremely risky to use the entire $1.5 million that you have available because each pip is worth $150 and you could clean out your account just by losing 67 pips ($10,000/150). Although there is large downside risk to having high leverage, there is also a large upside gain - if you were to make 67 pips instead, your account value would double, and you would rake in 100% returns in one day!

Dodano po 4 minutach:
Ciekawy pisze:Andrew523 poza małymi wyjątkami to co piszesz nie jest zbyt "mądre". Zdajesz sobie sprawę, że logicznie myśląca osoba wszystkie decyzje w życiu podejmuje sama? Pisanie o tym, że broker jest feee bo daje MOŻLIWOŚĆ jest bzdurą - jeśli ktoś podejmuje decyzje pod wpływem zasugerowania mu czegoś bez własnych przemyśleń... no cóż....życzę powodzenia takim osobnikom.

Bardziej szczegolowo prosze bo naprawde nie mam pojecia co chcesz,probujesz mi powiedziec

Awatar użytkownika
qielbus
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: qielbus »

Coś na ucho :)

10 zasad trejdowania, pewnie już było, ale może podniesione tysiąc razy trafi :)

http://www.youtube.com/watch?v=LEArG8eb ... re=related
opis był, ale się zmył

Awatar użytkownika
ANDREW523
Stały bywalec
Stały bywalec

Jak to mowia do trzech razy sztuka :D(GMT+3) $1961.Jak widzicie szybciej i latwiej mozna zgromadzic ladny kapital z wiekszym stanem konta.Kiedys zastanawialem sie jak to jest ze bogaci sie bogaca i zawsze sadzilem ze robia przekrety,ale jak widzicie prawda jest czytelna,a najbardziej bolalo mnie to ze ja musialem pracowac za 1500 zl misiecznie dopuki nie zrozumialem calej ukladanki.Mam nadzieje ze rozwialem watpliwosci duzej ilosci osob i naprowadzilem chodz kilka osob na trop.Pozdrawiam,zycze sukcesow i nie bojcie sie probowac bo ludzie ktorzy podnosza sobie porzeczke i nie boja sie wyzwan to wkoncu do czegos dochodza. 8) Mozna by powiedziec ze to idealny kawalek :D

http://www.youtube.com/watch?v=jP3j1KIFQxQ

Dodano po 24 minutach:

14930.82 zl w 3 dni to chyba wystarczajacy dowod na to ze FOREX to piekny biznes,uczcie sie bo zadna praca wam tego nie zastapi i sami wypracujecie sobie emeryture na starosc.
Maly tip:
Otworzcie sobie konto walutowe i wyplacajcie 50% tego co zarobiliscie,bo brokerzy maja dziwne pomysly jak widza ze klient zarabia wiecej niz powinien.To bedzie wasze zabezpieczenie jak trafi sie wam stratna pozycja.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Profesjonalne zarzadzanie finansami osobistymi to trafne decyzje,ktore procentuja.
Zarzadzanie majatkiem,to wiedza i doswiadczenie,ktore buduja strategie na lata

ODPOWIEDZ