Faktycznie, trochę się pozmieniało:DamadaR pisze:a co za nowe konta wprowadzili? jakiś classic.ndd.mt4 i pro.ecn.mt4?
http://www.alpari-forex.com/en/cnews/34428.html
Wygląda na to, że classic.ndd.mt4, to konto NDD/STP, na którym platformą transakcyjną jest MT4. Natomiast pro.ecn.mt4 powinno być kontem ECN połączonym z Currenex, czyli to samo co było do tej pory na Direct i Direct Pro, tyle że też na MT4.
Wynika z tego, że nie będzie już można zakładać nowych kont z platformą transakcyjną Alpari Direct, zostanie za to nadal ta internetowa platforma Direct Pro. Ja mam konto classic.direct (z platformą Alpari Direct), czyli te, które zostało zlikwidowane, ale z tego co rozumiem nadal będę mógł na nim grać.
Przy zakładaniu nowych kont radziłbym zapoznać się dobrze z warunkami, bo różnią się trochę od tych, które były na dotychczasowych kontach Direct i Direct Pro. Konto classic.ndd.mt4 jest właściwie odpowiednikiem dawnego classic.direct, przy czym minimalny depozyt jest 2 razy niższy, ale za to z tego co widzę minimalną jednostką, o którą można zmieniać wielkość pozycji jest 0,1 lota. W classic.direct co prawda też nie mogę otworzyć pozycji poniżej 10 000 jednostek waluty bazowej (czyli 0,1 lota), ale za to powyżej tej kwoty mogę sobie wpisać dosłownie co chcę (np. 57 680) i transakcja zostanie zrealizowana, co zapewnia dużą elastyczność. Konta pro.ecn.mt4 mają dość niski depozyt minimalny, ale minimalna pozycja jaką można otworzyć to aż 3 loty. Takie informacje są na stronie Alpari, więc myślę, że aktualne.
Tak swoją drogą ciekawa sprawa z tym wprowadzeniem MT4. Była mowa wcześniej, że będą konta ECN z MT5, gdy już zostanie wprowadzony. Jednak jego wprowadzenie się opóźnia, pojawiły się informacje o tym, że są w nim jakieś błędy. Jeśli MT5 miałby być niedługo wprowadzony, to wydaje mi się, że Alpari nie fatygowałoby się z wprowadzaniem nowych kont z MT4. Dodatkowo jeszcze przykład z innego podwórka: Dukascopy pracuje nad wprowadzeniem MT4, mimo że teoretycznie już za chwilę ma wchodzić MT5 - więc teoretycznie też nie powinno im się opłacać pracować nad MT4, skoro miałby zostać szybko wyparty przez MT5. Czyżby oznaczało to, że z MT5 faktycznie są jakieś poważne problemy i era MT4 jednak nie skończy się tak prędko? Zapewne niektórych by to ucieszyło