Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Camillus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Camillus »

Doom pisze:Niestety jest to łamanie prawa, a nie o to nam chodzi.
Poza tym wystarczy aby US zainteresował się fakturą jaką Twoja firma z Delaware wystawia polskiemu kontrahentowi, a droga do Ciebie jest już otwarta. Może się zdarzyć (choć rzeczywiście obecnie jest to rzadkość), że US sprawdza, czy aby na pewno twój klient może fakture od Ciebie wliczyć w koszty. Jeśli nawet w rejestrze amerykańskim Twojego nazwiska nie ma, to US wezwie do siebie na rozmowę Twojego klienta i spyta co to za faktura. A on wyjaśni, że wystawił ją Pan Kowalski. Zgadnij, kogo wtedy wezwie US ??
Tutaj muszę się zgodzić.

Jak zrobić, ażeby Urząd Skarbowy się do nas nie doczepił nawet wtedy kiedy by znał moje nazwisko i wiedział, że jestem właścicielem firmy zarejestrowanej w Delaware, USA?

Doom
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Doom »

Tymek pisze:...
Ale ostatnio rozmawiałem ze znajomymi prawnikami zajmującymi się
zawodowo prowadzeniem i zakładaniem firm poza polską i jest to
osiągalne już od 8tyś/rocznie (z pełną obsługą prawną i finansową) ....
Ale to dotyczy spółki LLC w Delaware??

Dodano po 2 minutach:
Camillus pisze: Jak zrobić, ażeby Urząd Skarbowy się do nas nie doczepił nawet wtedy kiedy by znał moje nazwisko i wiedział, że jestem właścicielem firmy zarejestrowanej w Delaware, USA?
Zapłacić podatek od swojego dochodu w polskim US :-)

Camillus
Gaduła
Gaduła

Doom pisze:
Tymek pisze:...
Ale ostatnio rozmawiałem ze znajomymi prawnikami zajmującymi się
zawodowo prowadzeniem i zakładaniem firm poza polską i jest to
osiągalne już od 8tyś/rocznie (z pełną obsługą prawną i finansową) ....
Ale to dotyczy spółki LLC w Delaware??
Mnie się wydaje, że nie. Takie ceny to ja widziałem w przypadku rejestrowania spółek w innych krajach.
Doom pisze:
Camillus pisze: Jak zrobić, ażeby Urząd Skarbowy się do nas nie doczepił nawet wtedy kiedy by znał moje nazwisko i wiedział, że jestem właścicielem firmy zarejestrowanej w Delaware, USA?
Zapłacić podatek od swojego dochodu w polskim US :-)
W takim wypadku, rejestrowanie spółki LLC w Delaware, USA nie ma sensu ;).

Orish
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Orish »

Doom pisze:Jeśli masz zamiar wrzucić 100% kosztów w firmę to nie otwierasz jej za granicą tylko w Polsce.
Za granicą nie ma ZUS.

Camillus
Gaduła
Gaduła

Doom pisze:No właśnie, niestety sprawa nie jest taka prosta. Z definicji spółki LLC jej dochód jest przypisywany bezpośrednio wspólnikom i są oni zobligowani do opodatkowania go - w naszym przypadku w polskim US.
Ja myśliłem, że "spółka stanowi odrębną osobę prawną od swego założyciela, więc jej majątek nie jest wykazywany w jego zeznaniach podatkowych i nie podlega opodatkowaniu w Polsce" (źródło).

Doom
Stały bywalec
Stały bywalec

Camillus pisze:
Doom pisze:No właśnie, niestety sprawa nie jest taka prosta. Z definicji spółki LLC jej dochód jest przypisywany bezpośrednio wspólnikom i są oni zobligowani do opodatkowania go - w naszym przypadku w polskim US.
Ja myśliłem, że "spółka stanowi odrębną osobę prawną od swego założyciela, więc jej majątek nie jest wykazywany w jego zeznaniach podatkowych i nie podlega opodatkowaniu w Polsce" (źródło).
Ten cytat nie dotyczy spółki LLC. On dotyczy spółek kapitałowych z innych rajow podatkowych. LLC ma cechy spółki kapitałowej i osobowej. Cechą spółki osobowej jest tu właśnie przypisanie dochodu wspólnikom.
To dokładnie jak w Polsce w spółkach np. cywilnych, czy jawnych. Spółka jako taka nie ma dochodu. jest on przypisywany jej wspólnikom.
Identycznie przy osobie fizycznej prowadzącej działalność gosp. "Firma" nie ma dochodu - jest to dochód osoby-właściciela.
Tak samo jest w LLC.

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

Mówiłem o kwotach dotyczących spółek na Cyprze. Bo było ogólne pytanie.
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

Camillus
Gaduła
Gaduła

Doom pisze:Ten cytat nie dotyczy spółki LLC. On dotyczy spółek kapitałowych z innych rajow podatkowych.
Naprzykład?

Doom
Stały bywalec
Stały bywalec

Seszele, Wyspy Marszala, Liberia, Panama i dziesiątki innych

Camillus
Gaduła
Gaduła

Jeśli posiadam spółkę kapitałową (a nie spółkę kapitałowo-osobową jak LLC), to czy w przypadku, kiedy Urząd Skarbowy dowiaduje się o tym, robi on jakieś problemy?

ODPOWIEDZ