Firma w Delaware i inne kraje offshore.
Mam rozumieć, że będąc jedynym właścicielem firmy zarejestrowanej w Deleware nie będę łamał polskiego prawa?Tymek pisze:Co do 1. pkt ok to jest prawda.
Ale istnieje możliwość założenia spółki w raju podatkowym i nie być jej wspólnikiem, a jednak mieć spółkę na własność.
Wtedy właśnie obchodzi się polskie prawo.
Jest to możliwe. Radzę skorzystać z wiedzy specjalistów bo kruczków jest wieleCamillus pisze:Mam rozumieć, że będąc jedynym właścicielem firmy zarejestrowanej w Deleware nie będę łamał polskiego prawa?Tymek pisze:Co do 1. pkt ok to jest prawda.
Ale istnieje możliwość założenia spółki w raju podatkowym i nie być jej wspólnikiem, a jednak mieć spółkę na własność.
Wtedy właśnie obchodzi się polskie prawo.
a pomylić się jest łatwo a potem kupa. Można założyć wszystko samemu, ale
wychodzę z założenia, że są specjaliści od różnych rzeczy i w pewnym
momencie oszczędzanie na profesjonalnej poradzie nie opłaca się.
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego 

No właśnie, niestety sprawa nie jest taka prosta. Z definicji spółki LLC jej dochód jest przypisywany bezpośrednio wspólnikom i są oni zobligowani do opodatkowania go - w naszym przypadku w polskim US.
Rozwiązania bardziej zaawansowane pozwalają oczywiście nie płacić podatków prawie wcale, ale koszt tych rozwiązań zaczyna się od ok. 2000 PLN /m-c.
W każdym razie ja osobiście interesowałem się LLC w Delaware i niestety nie udało mi się znaleźć prostego rozwiązania na wykorzystanie tej spółki i jej niskich zobowiązań podatkowych w USA. A na tym polegała cała idea, nie tylko moja ale i użytkowników którzy pisali o swoich doświadczeniach w tym wątku - aby rozwiązanie było proste i przede wszystkim aby można było wszystko obsłużyć samemu. Bo założenie spółki LLC jest rzeczywiście proste.
Z tego co pisze Tymek, to on rozwiązanie ma. Pytanie Tymek do Ciebie, jaki jest koszt tego rozwiązania. Tzn. ile ponosisz kosztów (doradztwo, opłaty) i jaki jest tego efekt, czyli jakie korzyści osiągasz?
Rozwiązania bardziej zaawansowane pozwalają oczywiście nie płacić podatków prawie wcale, ale koszt tych rozwiązań zaczyna się od ok. 2000 PLN /m-c.
W każdym razie ja osobiście interesowałem się LLC w Delaware i niestety nie udało mi się znaleźć prostego rozwiązania na wykorzystanie tej spółki i jej niskich zobowiązań podatkowych w USA. A na tym polegała cała idea, nie tylko moja ale i użytkowników którzy pisali o swoich doświadczeniach w tym wątku - aby rozwiązanie było proste i przede wszystkim aby można było wszystko obsłużyć samemu. Bo założenie spółki LLC jest rzeczywiście proste.
Z tego co pisze Tymek, to on rozwiązanie ma. Pytanie Tymek do Ciebie, jaki jest koszt tego rozwiązania. Tzn. ile ponosisz kosztów (doradztwo, opłaty) i jaki jest tego efekt, czyli jakie korzyści osiągasz?
Prosiłbym Ciebie o ogólne namiary gdzie są takie koszty oraz co za tą sumę proponują.Pytam dlatego ponieważ jak ja się interesowałem to koszty były dużo wyższe..Doom pisze:Rozwiązania bardziej zaawansowane pozwalają oczywiście nie płacić podatków prawie wcale, ale koszt tych rozwiązań zaczyna się od ok. 2000 PLN /m-c.
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
Ja takowego rozwiązania nie posiadam i nie stosuję.
Jestem całkowicie uczciwym człowiekiem
Płacącym bardzo wysokie
podatki i mający ucieczki podatkowe w dupie
Ale ostatnio rozmawiałem ze znajomymi prawnikami zajmującymi się
zawodowo prowadzeniem i zakładaniem firm poza polską i jest to
osiągalne już od 8tyś/rocznie (z pełną obsługą prawną i finansową)
Jednakże ciekawe propozycje to te od około 8-40 tyś/mieś. Więc jak widać
trzeba zarabiać by mieć co oszczędzać
Jestem całkowicie uczciwym człowiekiem

Ale ostatnio rozmawiałem ze znajomymi prawnikami zajmującymi się
Jednakże ciekawe propozycje to te od około 8-40 tyś/mieś. Więc jak widać
trzeba zarabiać by mieć co oszczędzać

Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego 

Drogi Tymku my też jesteśmy uczciwi i absolutnie nie uchylamy się od podatków.Tymek pisze:Płacącym bardzo wysokie
Nam tylko o tylko o brak obowiązku płacenia podatku.....
Pozdrawiam.
Dodano po 3 minutach:
To już jest super propozycja.Prosiłbym Ciebie jak będziesz miał z nim kontak od jakiej sumy to się jego zadaniem opłaca odnośnie FX oraz kapitałowe.Tymek pisze:Ale ostatnio rozmawiałem ze znajomymi prawnikami zajmującymi się
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
Ja was nie rozumiem.
Jeśli sami nie polecicie z jęzorem to nikt się nie dowie kto jest właścicielem.
Są różne metody i instrumenty wyciągania pieniędzy w sposób uniemożliwiający ich przypisanie komukolwiek.
Jeśli na kona spółki wpływają jakieś pieniądze ale są wydatkowane na koszty
związane z działalnością to dochodu nie ma a co za tym idzie nie ma podatku bo od zera nic się nie da naliczyć.
Z drugiej strony jeśli ktoś spodziewa się milionowych wpływów to tego się w ten sposób nie robi.Nie jakaś spółka LLC.
Ja rozumiem że wszyscy chcieliby żyć z tych pieniędzy jak książęta i to oficjalnie.
Tak się nie da.
Są różne metody i instrumenty wyciągania pieniędzy w sposób uniemożliwiający ich przypisanie komukolwiek.
Jeśli na kona spółki wpływają jakieś pieniądze ale są wydatkowane na koszty
związane z działalnością to dochodu nie ma a co za tym idzie nie ma podatku bo od zera nic się nie da naliczyć.
Z drugiej strony jeśli ktoś spodziewa się milionowych wpływów to tego się w ten sposób nie robi.Nie jakaś spółka LLC.
Ja rozumiem że wszyscy chcieliby żyć z tych pieniędzy jak książęta i to oficjalnie.
Tak się nie da.
Niestety jest to łamanie prawa, a nie o to nam chodzi.wolny pisze:Ja was nie rozumiem.
Poza tym wystarczy aby US zainteresował się fakturą jaką Twoja firma z Delaware wystawia polskiemu kontrahentowi, a droga do Ciebie jest już otwarta. Może się zdarzyć (choć rzeczywiście obecnie jest to rzadkość), że US sprawdza, czy aby na pewno twój klient może fakture od Ciebie wliczyć w koszty. Jeśli nawet w rejestrze amerykańskim Twojego nazwiska nie ma, to US wezwie do siebie na rozmowę Twojego klienta i spyta co to za faktura. A on wyjaśni, że wystawił ją Pan Kowalski. Zgadnij, kogo wtedy wezwie US ??
Trochę się mijasz z tematem. Jeśli masz zamiar wrzucić 100% kosztów w firmę to nie otwierasz jej za granicą tylko w Polsce. Ale nie takiej sytuacji dotyczy dyskusja. Nam chodzi o sytuację kiedy ktoś zarabia pieniądze. Ja wyjazdów na wakacje, wydatków na żywności czy na dom, a także pieniędzy których nie wydaje tylko odkładam - w koszty nie wpisze. Nikt inny też nie.wolny pisze: Jeśli na kona spółki wpływają jakieś pieniądze ale są wydatkowane na koszty
Dodano po 4 minutach:
To zależy co robisz. Czy chcesz unikać podatku od dochodu firmy czy osobistego. Czy możesz działać jako firma zarejestrowana w raju podatkowym. Zapewne wiesz że polskie firmy nie mają prawa wrzucać w kosztu faktur od firm niezarejestrowanych w rajach podatkowych, jak np. Seszele, czy Wyspy Marszala.zz pisze:Prosiłbym Ciebie o ogólne namiary gdzie są takie koszty oraz co za tą sumę proponują.Pytam dlatego ponieważ jak ja się interesowałem to koszty były dużo wyższe..Doom pisze:Rozwiązania bardziej zaawansowane pozwalają oczywiście nie płacić podatków prawie wcale, ale koszt tych rozwiązań zaczyna się od ok. 2000 PLN /m-c.
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2010, 09:05 przez Doom, łącznie zmieniany 1 raz.