Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Doom
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Doom »

Nie pytam o uchylanie się od płacenia podatków, tylko o brak obowiązku płacenia podatku.

Camillus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Camillus »

Tymek pisze:Co do 1. pkt ok to jest prawda.
Ale istnieje możliwość założenia spółki w raju podatkowym i nie być jej wspólnikiem, a jednak mieć spółkę na własność.
Wtedy właśnie obchodzi się polskie prawo.
Mam rozumieć, że będąc jedynym właścicielem firmy zarejestrowanej w Deleware nie będę łamał polskiego prawa?

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Tymek »

Camillus pisze:
Tymek pisze:Co do 1. pkt ok to jest prawda.
Ale istnieje możliwość założenia spółki w raju podatkowym i nie być jej wspólnikiem, a jednak mieć spółkę na własność.
Wtedy właśnie obchodzi się polskie prawo.
Mam rozumieć, że będąc jedynym właścicielem firmy zarejestrowanej w Deleware nie będę łamał polskiego prawa?
Jest to możliwe. Radzę skorzystać z wiedzy specjalistów bo kruczków jest wiele
a pomylić się jest łatwo a potem kupa. Można założyć wszystko samemu, ale
wychodzę z założenia, że są specjaliści od różnych rzeczy i w pewnym
momencie oszczędzanie na profesjonalnej poradzie nie opłaca się.
Każdy chce mieć pieniądze, ale pieniądze nie zawsze chcą każdego ;)

Doom
Stały bywalec
Stały bywalec

No właśnie, niestety sprawa nie jest taka prosta. Z definicji spółki LLC jej dochód jest przypisywany bezpośrednio wspólnikom i są oni zobligowani do opodatkowania go - w naszym przypadku w polskim US.

Rozwiązania bardziej zaawansowane pozwalają oczywiście nie płacić podatków prawie wcale, ale koszt tych rozwiązań zaczyna się od ok. 2000 PLN /m-c.

W każdym razie ja osobiście interesowałem się LLC w Delaware i niestety nie udało mi się znaleźć prostego rozwiązania na wykorzystanie tej spółki i jej niskich zobowiązań podatkowych w USA. A na tym polegała cała idea, nie tylko moja ale i użytkowników którzy pisali o swoich doświadczeniach w tym wątku - aby rozwiązanie było proste i przede wszystkim aby można było wszystko obsłużyć samemu. Bo założenie spółki LLC jest rzeczywiście proste.

Z tego co pisze Tymek, to on rozwiązanie ma. Pytanie Tymek do Ciebie, jaki jest koszt tego rozwiązania. Tzn. ile ponosisz kosztów (doradztwo, opłaty) i jaki jest tego efekt, czyli jakie korzyści osiągasz?

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Doom pisze:Rozwiązania bardziej zaawansowane pozwalają oczywiście nie płacić podatków prawie wcale, ale koszt tych rozwiązań zaczyna się od ok. 2000 PLN /m-c.
Prosiłbym Ciebie o ogólne namiary gdzie są takie koszty oraz co za tą sumę proponują.Pytam dlatego ponieważ jak ja się interesowałem to koszty były dużo wyższe..

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Ja takowego rozwiązania nie posiadam i nie stosuję.
Jestem całkowicie uczciwym człowiekiem ;) Płacącym bardzo wysokie
podatki i mający ucieczki podatkowe w dupie ;)
Ale ostatnio rozmawiałem ze znajomymi prawnikami zajmującymi się
zawodowo prowadzeniem i zakładaniem firm poza polską i jest to
osiągalne już od 8tyś/rocznie (z pełną obsługą prawną i finansową)
Jednakże ciekawe propozycje to te od około 8-40 tyś/mieś. Więc jak widać
trzeba zarabiać by mieć co oszczędzać ;)

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Tymek pisze:Płacącym bardzo wysokie
podatki i mający ucieczki podatkowe w dupie
Drogi Tymku my też jesteśmy uczciwi i absolutnie nie uchylamy się od podatków.
Nam tylko o tylko o brak obowiązku płacenia podatku.....

Pozdrawiam.

Dodano po 3 minutach:
Tymek pisze:Ale ostatnio rozmawiałem ze znajomymi prawnikami zajmującymi się
zawodowo prowadzeniem i zakładaniem firm poza polską i jest to
osiągalne już od 8tyś/rocznie (z pełną obsługą prawną i finansową)
To już jest super propozycja.Prosiłbym Ciebie jak będziesz miał z nim kontak od jakiej sumy to się jego zadaniem opłaca odnośnie FX oraz kapitałowe.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Tymek
Pasjonat
Pasjonat

Nie często bywam w Polsce ;) Więc następnym razem może być za pół roku ;)
Ale jak będzie okazja postaram się podpytać.

wolny
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: wolny »

Ja was nie rozumiem.
Jeśli sami nie polecicie z jęzorem to nikt się nie dowie kto jest właścicielem.
Są różne metody i instrumenty wyciągania pieniędzy w sposób uniemożliwiający ich przypisanie komukolwiek.
Jeśli na kona spółki wpływają jakieś pieniądze ale są wydatkowane na koszty
związane z działalnością to dochodu nie ma a co za tym idzie nie ma podatku bo od zera nic się nie da naliczyć.
Z drugiej strony jeśli ktoś spodziewa się milionowych wpływów to tego się w ten sposób nie robi.Nie jakaś spółka LLC.
Ja rozumiem że wszyscy chcieliby żyć z tych pieniędzy jak książęta i to oficjalnie.
Tak się nie da.

Doom
Stały bywalec
Stały bywalec

wolny pisze:Ja was nie rozumiem.
Jeśli sami nie polecicie z jęzorem to nikt się nie dowie kto jest właścicielem.
Niestety jest to łamanie prawa, a nie o to nam chodzi.
Poza tym wystarczy aby US zainteresował się fakturą jaką Twoja firma z Delaware wystawia polskiemu kontrahentowi, a droga do Ciebie jest już otwarta. Może się zdarzyć (choć rzeczywiście obecnie jest to rzadkość), że US sprawdza, czy aby na pewno twój klient może fakture od Ciebie wliczyć w koszty. Jeśli nawet w rejestrze amerykańskim Twojego nazwiska nie ma, to US wezwie do siebie na rozmowę Twojego klienta i spyta co to za faktura. A on wyjaśni, że wystawił ją Pan Kowalski. Zgadnij, kogo wtedy wezwie US ??
wolny pisze: Jeśli na kona spółki wpływają jakieś pieniądze ale są wydatkowane na koszty
związane z działalnością to dochodu nie ma a co za tym idzie nie ma podatku bo od zera nic się nie da naliczyć.
Trochę się mijasz z tematem. Jeśli masz zamiar wrzucić 100% kosztów w firmę to nie otwierasz jej za granicą tylko w Polsce. Ale nie takiej sytuacji dotyczy dyskusja. Nam chodzi o sytuację kiedy ktoś zarabia pieniądze. Ja wyjazdów na wakacje, wydatków na żywności czy na dom, a także pieniędzy których nie wydaje tylko odkładam - w koszty nie wpisze. Nikt inny też nie.

Dodano po 4 minutach:
zz pisze:
Doom pisze:Rozwiązania bardziej zaawansowane pozwalają oczywiście nie płacić podatków prawie wcale, ale koszt tych rozwiązań zaczyna się od ok. 2000 PLN /m-c.
Prosiłbym Ciebie o ogólne namiary gdzie są takie koszty oraz co za tą sumę proponują.Pytam dlatego ponieważ jak ja się interesowałem to koszty były dużo wyższe..

Pozdrawiam.
To zależy co robisz. Czy chcesz unikać podatku od dochodu firmy czy osobistego. Czy możesz działać jako firma zarejestrowana w raju podatkowym. Zapewne wiesz że polskie firmy nie mają prawa wrzucać w kosztu faktur od firm niezarejestrowanych w rajach podatkowych, jak np. Seszele, czy Wyspy Marszala.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2010, 09:05 przez Doom, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ