Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: OzoEze »

Na stronie:
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/
opublikowano już sentencję wyroku
(sygnatura: III SA/Wa 1825/09)

EDIT:
niepokoi mnie jedna sprawa - dlaczego Sąd uchylił całą interpretację i zabronił wykonania całej interpretacji, a nie tylko punktu dotyczącego 'ujemnych wyników netto transakcji' - z niecierpliwością czekam na uzasadnienie - wnosiłem o uchylenie interpretacji tylko w punkcie dotyczącym nie uznania za koszty ujemnych wyników netto transakcji..

gonzales
Uczestnik
Uczestnik

A może UK????

Nieprzeczytany post autor: gonzales »

Prawdę powiedziawszy nie wiem jak jest z US w PL, ale może jakbyś otworzył konto w UK i zostawił na nim pieniądze to nie musiałbys płacić podatku w jakiś sposób. Z| tego co się orientuję, to jeśli grasz w UK na foreksie, to każde pieniądze jakie zarobisz w ten sposób są zwolnione z podatku w UK. Więc wychodzi na to, że sprowadzając pieniądze z UK uzyskane z foreksu będziesz musiał zapłacić prawdopodobnie tylko raz piodatek w PL.

Swoją drogą ktoś już wspomniał wcześniej, że jeśli jakiś Polak pracuje w UK to już nie musi płacić podatku w PL od dochodów. Ok, może i nie. Ale za to państwo dowala z innej strony. Jak?

A więc już wyjaśniam.
Banki w Uk mają ofertę, że jeśli wpłacasz miesięcznie np 1200 funtów na konto, to bank daje Ci ekstra jakieś 3%. Czyli ty masz 1200+3%od banku. Co się okazało, po abolicji, polski KOCHANY US żada zapłaty podatku od każdych 3% jakie dostaliśmy od banku w UK!!! Chory jest polski system.

Co można zrobić aby niezapłacić podatku od pierwszego miliona????

Jakiś czas temu gdzieś na onecie czy wp, był artykuł o Polce, która była call girl w pl.
Miała jednego klienta, który po śmirci zostawił jej spooooro pieniędzy. Oczywiście US dowiedział się o tym i nakazał jej zapłaty podatku od tej kwoty. Ona powiedziała, że niezapłaci ponieważ zarabiała dupskiem i w ten sposób zarobiła te pieniądze jakie otrzymała w spadku :lol:

I co? I nie musiała płacić żadnego podatku ponieważ prostytucja w PL nie jest opodatkowana :D

ROBERTPOL
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ROBERTPOL »

A tu masz że w PL US może nawet to "nie zapłaci ponieważ zarabiała dupskiem"

http://podatki.wp.pl/wid,11850877,wiadomosc.html

To zarobiła :lol: :lol:

Nasz US to organizacja terrorystyczna która sobie sam prawa ustala.

i4i4i4
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: i4i4i4 »

FXfighter pisze:
U starszych osób często spotyka się takie podejście, że tylko gotówka jest "realnym" pieniądzem, a reszta to wszystko "wirtualne" i nie można mieć do tego zaufania :)
W zasadzie masz rację.

Problem w tym, że osoby starsze maja rację w przypadku pierwszego run'u na bank. Być może same lub ich rodzice taki przeżyli.

Awatar użytkownika
Eurodolar
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Eurodolar »

OzoEze pisze:z niecierpliwością czekam na uzasadnienie
Mam nadzieje, że wszystko skończy się po naszej myśli.
EUR/USD vs DJIA

Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: OzoEze »

Eurodolar pisze:Mam nadzieje, że wszystko skończy się po naszej myśli.
Zarzuciłem dokonanie przez organ błędnej subsumpcji lub odniesienie się przez organ do stanu faktycznego innego niż przedstawiony. Sąd uchylił interpretację w całości, co może świadczyć, że sąd podzielił pogląd, iż organ nie odniósł się do przedstawionego stanu faktycznego.

Jednym z żądań skargi był wniosek o uznanie przez sąd, w myśl przepisu art. 146 § 2 ustawy prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, prawa do zapisywania po stronie kosztów ujemnych wyników transakcji. Przepis ten umożliwia sądowi uznanie w wyroku uprawnień wynikających z przepisów prawa. Jednakże sąd tego nie uczynił...

Nie chcę przesądzać przed otrzymaniem uzasadnienia wyroku, ale wygląda na to, że w przypadku uprawomocnienia się wyroku, powrócimy do punktu wyjścia...

Mareksx
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mareksx »

Witam,
posiadam rachunek u zagranicznego brokera w walucie obcej. Czy do rozliczenia podatkowego przeliczam każdą transkację po kursie NBP z dnia zamknięcia transakcji czy tez po kursie NBP z dnia poprzedzającego zamknięcie transkacji?

axb
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: axb »

Mareksx masz wyciag z broszury informacyjnej pit 38 http://www.xtb.pl/repository/regulacje/ ... t%2038.pdf "Wiersz 3 - słuŜy do ustalenia dochodu - poz. 27, lub straty - poz. 28.
Uwaga! Przychody w walutach obcych przelicza się na złote według kursu średniego walut
obcych ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego
dzień uzyskania przychodu.

Koszty poniesione w walutach obcych przelicza się na złote według kursów średnich ogłaszanych
przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień poniesienia kosztu."

Natomiast ja mam pytanie

od polskiego brokera dostałem PIT8c a od zagranicznego tylko stantment
jak obliczyć przychód i koszt uzyskania przychodu waluta PLN z tego wyciągu
(pytam bo pit8c mam dziwną wartość przychód i kosztów i nie wiem skąd ona wynika - wynik finansowy oczywiście się zgadza) ogólnie wyjdzie mi strata
znalazłem
"Do wyliczania dochodu na rynku forex zastosowanie ma wzór:

* do przychodu: dodatnie wyniki na zamkniętych pozycjach z uwzględnieniem depozytu zabezpieczającego
* do kosztów uzyskania przychodu: ujemne wyniki na zamkniętych pozycjach z uwzględnieniem depozytu zabezpieczającego."
Czy to jest obowiązkowe? Osobiście wolałbym ująć gross profit i gross loss (wynik i tak jest jednakowy)

na marginesie
czy dodatkowym kosztem dla pozycji 22 może być faktura za komputer, faktura za telefon, internet "(poz. 22) naleŜy wykazać sumę kwot z poz. 54 informacji PIT-8C oraz inne koszty
związane z przychodami wymienionymi w poz. 53 tej informacji, niewykazane przez podmiot ją
sporządzający. Koszty te ustala się na podstawie posiadanych przez podatnika dokumentów"

marter7
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: marter7 »

axb pisze: Czy to jest obowiązkowe? Osobiście wolałbym ująć gross profit i gross loss (wynik i tak jest jednakowy)
Co do przeliczania kursów według dnia transakcji zamykającej - jest obowiązkowe i wątpię, by rzeczywiście wynik był jednakowy - zbytnio się w zeszłym roku kursy zmieniały - ściągnąć arkusz ze strony NBP i gdzieś w tym wątku arkusz do obliczeń (i oczywiście dobrze byłoby mieć info od brokera w wersji elektronicznej).

Co do tego co jest kosztem - poczytaj w tym wątku o walce OzoEze.
czy dodatkowym kosztem dla pozycji 22 może być faktura za komputer, faktura za telefon, internet
Tak, ale na podatniku leży obowiązek udowodnienia związku wydatków ze źródłem dochodu (np. pokazanie w jakiej części komputer był wykorzystywany do tego celu - w przypadku osoby fizycznej trudne, no i np. internet można odliczyć albo tylko tu, albo w PIT/O)

adriano87
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: adriano87 »

No to ładnie się tu dowiedziałem. Trzeba każdy dzień z osobna jechać wg kursów nbp, wspaniale. Myślałem, że wystarczy ująć w picie profit albo stratę po odjęciu/dodaniu swapa i to wszystko. Ale też widzę, że na stronie xtb
http://www.xtb.pl/strona.php?p=749
albo bossa
http://bossa.pl/index.jsp?layout=2&page ... d16353pos7
nie ma nic o kursie z danego dnia

ODPOWIEDZ