Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Pewnie dlatego że oni mają rachunki w PLN....

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

adriano87 pisze:No to ładnie się tu dowiedziałem.
Ale to nic trudnego - NBP udostępnia kursy archiwalne http://nbp.pl/kursy/archiwum/2009.xls parę formuł w excelu i gotowe.
Gdzieś kiedyś nawet krążył tu skrypt do automatyzacji tego procesu na podstawie raportów z MT4.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Mareksx
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mareksx »

Czy do kosztów uzyskania przychodów mogę zaliczyć opłaty za przelewy zagraniczne do brokera?

Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: OzoEze »

Mareksx pisze:Czy do kosztów uzyskania przychodów mogę zaliczyć opłaty za przelewy zagraniczne do brokera?
Teoretycznie tak, moim zdaniem - jak najbardziej tak, jednak nie należy wykluczyć, że drapieżnik skarbowy zakwestionuje te koszty i wówczas będziesz miał 2 możliwości:
- zapłacić podatek wyznaczony w decyzji administracyjnej
lub
- zapłacić, odwoływać się i po kilku latach liczyć na zwrot nadpłaconego podatku...

EDIT
white_tigger pisze:Kupiłeś za 9000 PLN walutę, czyli uzyskałeś 3000 USD. I tylko sprzedaż tych 3000 USD będzie opodatkowane z tytułu zysku na różnicach kursowych. Można to porównać do zwrotu wpłaconego depozytu. Reszta wypłat (ponad 3000 USD) była możliwa tylko dlatego, że uzyskałeś zysk i w rzeczywistości jest opodatkowana tymi 19%. W takiej sytuacji nie będzie podwójnego opodatkowania.
Przeczytaj jeszcze raz 5 odcinków historii, która zaczyna się od zabawy z kondonkami w agencji...

jck
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: jck »

Witam,

Rozliczam sie pierwszy raz stad moze glupie pytanie ,

mam konto u zagranicznego brokera , obliczylem juz przychód i koszty uzyskania przychodu na podstawie raportow z MT4 . W jaki sposób mam udowodnić liczby które mi wyszły , zeby US sie nie czepiał ?

Aha i jeszcze jedno pytanie , kwoty ktore mi wyszly z obliczen wpisuje tylko w pola 23 i 24 formularza pit38, czy moze jeszcze gdzies?

Awatar użytkownika
exodus24
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: exodus24 »

adriano87 pisze:widzę, że na stronie xtb
http://www.xtb.pl/strona.php?p=749
nie ma nic o kursie z danego dnia
Jest w broszurze informacyjnej PIT-38:
Uwaga! Przychody w walutach obcych przelicza się na złote według kursu średniego walut obcych ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień uzyskania przychodu.
jck pisze:obliczylem juz przychód i koszty uzyskania przychodu na podstawie raportow z MT4
Ja mam konto w AM w PLN. Czy wystarczy jako koszt uzyskania przychodu dac stratne pozycje a zysk te zyskowne? Czy trzeba te transakcje przeliczac wg kursu NBP z dnia poprzedzajacego kazda transakcje?
jck pisze:Aha i jeszcze jedno pytanie , kwoty ktore mi wyszly z obliczen wpisuje tylko w pola 23 i 24 formularza pit38, czy moze jeszcze gdzies?
Jest to tez ujete w tej broszurze (mysle, ze to o to chodz):
Wiersz 2 – w poz. 23 naleŜy wykazać przychody:
...
uzyskane na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, w przypadku, gdy podmiot niebędący
płatnikiem podatku nie był zobowiązany do sporządzenia informacji PIT-8C,

master3333
Gaduła
Gaduła

podatek

Nieprzeczytany post autor: master3333 »

Witam, zamierzam grac w realu i mam dwa pytania.

1. Do tych co graja w realu : czy trzeba placic te cholerne podatki? Niby skad beda wiedziec ze gram i zarabiam? Czy kazdy z was placi?
2. Jezeli nie pracuje i nie rozliczam sie z fiskusem, nawet nie mam NIP, to co musze zrobic, zeby zaplacic podatek od zysku I CZY MUSZE???

PanPiotr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: PanPiotr »

Nie gram w rl, ale chyba jakoś będziesz musiał wypłacić kasę , tak więc saldo konta może być dowodem zysków... , a nawet jak wypłacisz kasę to i tak będą mogli sprawdzić od kogo masz kasę wtedy dojdą do twojego brokera i będą mogli sprawdzić wszystko.

kubek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kubek »

Uwaga! Przychody w walutach obcych przelicza się na złote według kursu średniego walut
obcych ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego
dzień uzyskania przychodu.
czy moglby ktos to przelozyc na jezyk bardziej zrozumialy? O ile straty rozliczamy tak jak w zeszlym roku (strata z danego dnia po srednim kursie z danego dnia), to w tym przyadku nie jestem pewien. Chodzi tutaj o to, ze zysk z np 10.02.2009 rozliczamy po srednim kursie z 09.02.2009? Moglby ktos to na chlopski rozum wytlumaczyc? :)

GmaFX
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: GmaFX »

Panowie - prośba o pomoc....zbliża się koniec kwietnia więc wiecie o co chodzi...Przeczytałem chyba cały temat ale nie widzę w niem żadnej nawet "nieoficjalnej" formuły rozliczania podatku - a mam konto u zagranicznego brokera. Powiedzcie mi więc tylko czy dobrze rozumuję:

1. Zysk z każdego dnia przeliczam na PLN po kursie NBP z dnia poprzedzającego transakcje?

2. Tak samo robię ze stratami

3. Sumuję wszystkie zyski (przeliczone już na PLN) i wychodzi mi zysk za cały rok.

4. Tak samo robię ze stratami

5. Od skumulowanego zysku odejmuje skumulowane straty i wychodzi mi wtedy podstawa do opodatkowania?

A co wpisać na PiT8C w polach "Koszty uzyskania przychodu"? Czy można tam wpisać wartość strat?

ODPOWIEDZ