Danielewicz i jego "Geometria Fibonacciego" - kilk

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
kelvin
Gaduła
Gaduła

Re: Danielewicz i jego "Geometria Fibonacciego" -

Nieprzeczytany post autor: kelvin »

Jak masz tyle zniesień i TF'ów to zawsze chcąc nie chcąc cena zatrzyma się na którymś poziomie. Więc raczej kwestia taka aby tych poziomów mieć jak najmniej a nie jak najwięcej jeśli to w ogóle ma mieć sens.[/quote]

Obserwując historię wykresów , jeśli fala zewnętrzna znosi 223,6% poprzedniego ruchu mamy szanse w 70% odniesienia sukcesu 7/10 jeśli znosi na 261.8% mamy wtedy 80% odniesienia sukcesu 8/10 również zniesienie 361.8 oraz 423.6 ma w sobie 80% sukcesu reszta kwestią ile chcemy oddać sl na taki ruch.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

kelvin pisze:Obserwując historię wykresów , jeśli fala zewnętrzna znosi 223,6% poprzedniego ruchu mamy szanse w 70% odniesienia sukcesu 7/10 jeśli znosi na 261.8% mamy wtedy 80% odniesienia sukcesu 8/10 również zniesienie 361.8 oraz 423.6 ma w sobie 80% sukcesu reszta kwestią ile chcemy oddać sl na taki ruch.

jak to policzyłeś, tzn jaki SL i TP stosowałeś do tych wyliczeń? Bo jak rozumiem porażka to SL a sukces to TP. Samo prawdopodobieństwo nic nie mówi.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
kelvin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kelvin »

jak to policzyłeś, tzn jaki SL i TP stosowałeś do tych wyliczeń? Bo jak rozumiem porażka to SL a sukces to TP. Samo prawdopodobieństwo nic nie mówi.[/quote]

Przy tak silnych poziomach rynek dość często traktuje nawrotkę może to być pierwsze zniesienie korekcyjne ruchu np: 38.2 oraz 41.4 często 44.7 . Znaczy jeśli dochodzimy do bardzo ważnych poziomów geometrycznych np: dużych ruchów tj. D1 oraz W1 przykład eur/usd
Ruch fali W1 zszedł na 61.8% fibo natomiast ruch niższego rzędu fali D1 zszedł na 314% zniesienia zagnieżdzają się blisko siebie powodując betonowe wsparcie. Sztuka jest taka aby ten duży ważny ruch wyłapać w małym ruchu np: m5, m15 , m30 gdzie mamy dość niską obronę co do punktu zwrotnego. Innaczej mówiąc jeśli scenariusz nie zostanie zrealizowany a zniesienia zostaną wybite to mamy do czynienia.
1. z dużym prawdopodobieństwem dalszych spadków
2. jeśli nie zrealizuję się, to oddajemy w tym przypadku małe zabezpieczenie co do potencjału dużego ruchu
3. Rynek nic nie musi , jak nie musi to warto zadać pytanie ile w razie czego możemy oddać jeśli nasz scenariusz zostanie zanegowany

Co w tej chwili jest bardzo widoczne na eur/usd rynek wytracił tempo na ważnych poziomach , konsoliduje się, robiąc dwie bariery górną i dolną

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Osobiście gram tylko na 61'ki czyli 61.8 161.8 261.8 no i z minusem. Mam pewne swoje metody opracowane do tego kiedy działają na S a kiedy na L.
Obserwuje tylko Fibo nakreślone z dnia poprzedniego. Jak nie ma konsoli to daje 3-6 wejść dziennie na kablu i edku dosyć dokładnych (do 1 pipsa).
Ale... no właśnie gdy w pobliżu 61.8 dziennego jest tygodniowy to piorytet przeważnie ma ten drugi. A z doświadczenia wiem że tam S i L działa, rynek często respektuje tygodniowe 61'ki.
Czasem rysuje fibo na dziennych falach (tych większych) ale to czasem totolotek.

Polecam Luktom Weekly Fibo super sprawa.

ps. dzisiaj było na edku 61.8 tygodniowe o 13.05 na 1.3620 ładnie się sprawdziło ponad 20 pips do przycięcia. Ja zaspałem ;)
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Bardzo ciekawy temat Panowie. Też zagłębiałem się kiedyś w Danielewicz, nawet ostatnio mignęła mi okładka gdzieś w domu :wink: Chyba czas wrócić do tematu - bo rzeczywiście to dość pomocne narzędzia - kluczem właśnie wydaje się nakładanie ważnych poziomów z różnych TF - lub z różnych ruchów (tzn jakiś poziom zniesienia całego ruchu pokrywa się z wżnym poziomem zlecenia ostatniej fali - tak np na edku było dzisiaj)
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

Witam !
Osobiście zgadzam się z Tigr3 on gra - P.D. - na dużych TF, pisze że owszem mozna schodzić niżej ale jak już ktoś wspomniał robi się kaszana. Poza tym on wychodzi od Poziomów ( których mion zdaniem jest trochę dużo na końcu zawsze będzie któryś pasował ) a dorzuca jeszce patterny i inne rzeczy co tworzy mu system transakcyjny. więc lepiej się ograniczyć do podstaw bo miom zdaniem jego poziomy działają w trendach a nie w tej bryndzy co teraz na edku mamy.
"If music is dying musicians are killing it" - MP

Awatar użytkownika
Seneszal26
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Seneszal26 »

SEROL666 pisze:Witam !
zdaniem jego poziomy działają w trendach a nie w tej bryndzy co teraz na edku mamy.
Może działają tylko jeszcze nie potrafimy ich odpowiednio wykorzystać :wink:

Awatar użytkownika
Spragniony
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spragniony »

Seneszal26 pisze:Może działają tylko jeszcze nie potrafimy ich odpowiednio wykorzystać
wielu metodom można zarzucić, że nie umiemy ich wykorzystać. są nawet takie "elitarne" metody, których nikt nie umie wykorzystać ;)
co do książki w tytule to niedawno zacząłem ją czytać i faktycznie, jak rozrysuje się fibo na M15 lub M30 to wykres się robi pasiasty (niebiesko-biały). jak narazie to korzystałem tylko z 2 poziomów - 38,2 i 61,8 i przyznam, że nie narzekałem.

pozdrawiam ;)
Yes, I can

Awatar użytkownika
Seneszal26
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Seneszal26 »

Spragniony pisze:wielu metodom można zarzucić, że nie umiemy ich wykorzystać. są nawet takie "elitarne" metody, których nikt nie umie wykorzystać ;)

pozdrawiam ;)
Witaj.Nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy bo chodziło mi o to nie w sensie, że komuś brakuje umiejętności w korzystaniu z już dostępnej wiedzy czy narzędzi tylko że może jest jeszcze to tajemnicze "coś" co być może mamy przed oczami a nie potrafimy tego dostrzec .

Awatar użytkownika
Spragniony
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spragniony »

no rozumiem, chyba trochę niejasno się wyraziłem.
w każdym razie co do tego "czegoś" się zgadzam, tyle że jest to coś innego niż większość ludzi myśli. nie jest to żaden wielki sekret skrywany przed zwykłymi ludźmi przez gang siwych panów trzęsących giełdami od wall street po tokyo.

pzdr ;)
Yes, I can

ODPOWIEDZ