Koncepcja ZERO LINE by MightyOne

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
73
15%
Nie
199
41%
Zamierzam
209
43%

Liczba głosów: 481

GREENFX
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: GREENFX »

Jeszcze odnosnie fundamentu: Jezli ogłaszane są wazne dane to najlepiej unikac tych godzin (jezeli nie potrafi sie ich interpretowac albo jezeli nie ma sie w załodze speca w tej Materii (dzięki PRZEMAS). Problem polega na tym, że po danych jezeli winda juz ruszyła często przelatuje przez ZL totalnie nie biorąc ich pod uwage. Aby uniknąc takiej sytuacji i nie nadziac sie na rozpedzoną winde w szczycie godzin najlpiej zapoznac sie z kalendazem makro :)
Temat w sumie nie dotyczy osób które graja ścisle podłóg tej strategii i czekaja na poparcie świecami i itp. Ktoś wspominał jednak ze są tacy którzy wskakuja gdy cena tylko dotknie ZL. W takim przypadku czesto moze sie to źle skończyc! Podczas obserwacji na hstori miejsca w których nie zadziałało ZL to czesto godziny ogłaszania danych makro :)

Dodano po 2 minutach:
inmax pisze:ostatni mój post dzisiaj... jadziem albo nie jadziem...
INMAX do czego to sie tyczy? EDKA?

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: quapi »

Obiecałem poszperać w domu za custom candle, znalazł się na strychu. Po wrzuceniu na wykres tworzą się dwie pionowe linie, które można przesuwać po wykresie definiując nie tylko TF świecy (absolutnie dowolny, wielokrotność TF świecy podstawowej) ale też czas rozpoczęcia - czyli można sobie utworzyć świece godzinowe ze startem np. 5 minut przed rozpoczęciem pełnej godziny. Są strategie wyprzedzające, które na tym bazują.

Jedna uwaga - pisałem, że jest bywa upierdliwy w użyciu - te dwie linie zostają trwale w historii, lepiej je usunąć i wrzucić na nowo niż przesuwać ręcznie.

Powodzenia :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
The irresistible force met the immovable object

Awatar użytkownika
exodus24
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: exodus24 »

quapi pisze:Gorąco polecam analizę jego wejść - między str. 140 a ok 350 NLA
Albo Ja jestem slepy albo niewiem co. Przejrzalem juz 30 stron od 140 strony watek NLA i nie znalazlem ani jednego watku es/pipsa

Dodano po 21 minutach:
bigben pisze:świeca może byc momo mimo że jej ciało nie jest 2 x większe od ciała poprzedniej
Kiedy taka swieczka jest momo?

ALTEC
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ALTEC »

exodus24 pisze:Albo Ja jestem slepy albo niewiem co. Przejrzalem juz 30 stron od 140 strony watek NLA i nie znalazlem ani jednego watku es/pipsa
Najprawdopodobniej jesteś po prostu głupi.Jak słusznie zauważyłeś zakres stron masz podany od 140 do 350 a ty przejżałeś tylko 30 stron i juz cię to zmobilizowało żeby opisać swoje zażenowanie.
exodus24 pisze:bigben napisał:
świeca może byc momo mimo że jej ciało nie jest 2 x większe od ciała poprzedniej

Kiedy taka swieczka jest momo?
żenada!! spójrz na wykres i zacznij coś analizować,myśl to nie boli!A jak byś przeczytał NLA na kresliku nie zadawał byś takich pytań ja przeczytałem to w ciągu jednego dnia i potrafie sobie odpowiedziec na to pytanie.

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bigben »

Wtedy kiedy dynamicznie przebija jakieś ważne wsparcie lub opór i co wiecej zamyka się mocno powyżej/ponizej tego poziomu. Najlepiej prześledz sam wykresy es/pipa czy MO. Branie za momo świecy która ma ciało 2 x większe niz poprzednia jest pewnym uproszczeniem. Na Kresliku wyróżniają też tzw. "decreasing momo" - czyli momentum po mometum o mniejszym ciele niz poprzednia swieca oraz "increasing momo" czyli momentum po momentum o większym ciele niż to pierwsze.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2010, 13:03 przez bigben, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
exodus24
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: exodus24 »

ALTEC pisze:Najprawdopodobniej jesteś po prostu głupi
Nie zycze sobie by jakis leszcz mnie obrazal. Po to jest forum zeby zadawac pytania a nie po to zeby jakis fajfus w pierwszym swoim poscie wyrazal sie.
bigben pisze:Wtedy kiedy dynamicznie przebija jakieś ważne wsparcie lub opór i co wiecej zamyka się mocno powyżej/ponizej tego poziomu.
Dzieki

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

bigben pisze:Wtedy kiedy dynamicznie przebija jakieś ważne wsparcie lub opór i co wiecej zamyka się mocno powyżej/ponizej tego poziomu.
nie oceniajmy pochopnie :) Trzeba uważać przy wsparciach i oporach.

http://i43.tinypic.com/30l029y.gif

Awatar użytkownika
quapi
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: quapi »

exodus24 pisze:
quapi pisze:Gorąco polecam analizę jego wejść - między str. 140 a ok 350 NLA
Albo Ja jestem slepy albo niewiem co. Przejrzalem juz 30 stron od 140 strony watek NLA i nie znalazlem ani jednego watku es/pipsa
Luzik :)
Nic Ci się nie stało, są tam przykłady innych ludzi. A es/pip jest od 190 :)
http://kreslik.com/forums/viewtopic.php ... start=1900

Mea culpa!

pozdro
The irresistible force met the immovable object

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bigben »

Shadi pisze:
nie oceniajmy pochopnie :) Trzeba uważać przy wsparciach i oporach.

http://i43.tinypic.com/30l029y.gif
No dokładnie. Momo może być fałszywe niezależnie od proporcji swojego ciała do ciała poprzedniej świecy taj jak istnieją fałszywe BO. Niemniej w celu zmniejszenia ryzyka szukamy potwierdzenia i momo na mniejszym TF i z ładnym knotem od ZL. Nieprawdaż ?

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

bigben pisze: No dokładnie. Momo może być fałszywe niezależnie od proporcji swojego ciała do ciała poprzedniej świecy taj jak istnieją fałszywe BO. Niemniej w celu zmniejszenia ryzyka szukamy potwierdzenia i momo na mniejszym TF i z ładnym knotem od ZL. Nieprawdaż ?
Tak jest!

ODPOWIEDZ