Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Ale weź pod uwagę, że ani eur/gbp i gby/jpy nie są majorsami, i mają dużą zmienność, także sl powinno wynikać ze strategi a także ze zmienności danej pary.

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
FX TEAM
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FX TEAM »

Wa$$kII pisze:Całą zabawa polega na tym, żeby zarabiać nie mając pojęcie co się może stać. Należy tylko znaleźć miejsca wejścia i odpowiednio zarządzać kapitałem.
Kwintesencja tematu.
Probably my best technique is not picking up the phone to close out a winning trade. - Jerry Parker
mój Blog, szkolenia fx -> guzik "www" poniżej ;)

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

FX TEAM pisze:Wa$$kII napisał:
Całą zabawa polega na tym, żeby zarabiać nie mając pojęcie co się może stać. Należy tylko znaleźć miejsca wejścia i odpowiednio zarządzać kapitałem.
Dokładnie :D bo nikt nie wie co się stanie za 10 sekund a tym bardziej za godzinę.

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

FXfighter
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FXfighter »

klonmarcin pisze:Ale weź pod uwagę, że ani eur/gbp i gby/jpy nie są majorsami, i mają dużą zmienność, także sl powinno wynikać ze strategi a także ze zmienności danej pary.
Co do EURGBP to nie powiedziałbym, że ma dużą zmienność :)
Chodziło mi o porównianie dwóch skrajnych par: mała zmienność (EURGBP) i bardzo duża zmienność (GBPJPY).

Co do strategii stawiania SL, to u mnie nigdy nie była to sztywna ilość pipsów, zawsze bazuję na aktualnej sytuacji. Jednak zainteresowało mnie trochę jakie Wa$$kII ma do tego podejście. Wiadomo, że nic nie jest tutaj takie oczywiste i czasem paradoksalnie może okazać się, że wyznaczenie sobie jakiegoś ścisłego przedziału (tzn. że SL nie może być większy niż x pipsów i nie mniejszy niż y pipsów) może paradoksalnie dać lepsze wyniki. Ja oczywiście dobieram też wielkość pozycji do wielkości SL, nie zagram tą samą wielkością pozycji przy SL równym 40 pipsów, co przy SL równym 20 pipsów, bo to byłoby 2 razy większe ryzyko, a ryzyko na transakcję staram się mieć na stałym poziomie.

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

FXfighter pisze:
klonmarcin pisze:Ale weź pod uwagę, że ani eur/gbp i gby/jpy nie są majorsami, i mają dużą zmienność, także sl powinno wynikać ze strategi a także ze zmienności danej pary.
Co do EURGBP to nie powiedziałbym, że ma dużą zmienność :)
Chodziło mi o porównianie dwóch skrajnych par: mała zmienność (EURGBP) i bardzo duża zmienność (GBPJPY).

Co do strategii stawiania SL, to u mnie nigdy nie była to sztywna ilość pipsów, zawsze bazuję na aktualnej sytuacji. Jednak zainteresowało mnie trochę jakie Wa$$kII ma do tego podejście. Wiadomo, że nic nie jest tutaj takie oczywiste i czasem paradoksalnie może okazać się, że wyznaczenie sobie jakiegoś ścisłego przedziału (tzn. że SL nie może być większy niż x pipsów i nie mniejszy niż y pipsów) może paradoksalnie dać lepsze wyniki. Ja oczywiście dobieram też wielkość pozycji do wielkości SL, nie zagram tą samą wielkością pozycji przy SL równym 40 pipsów, co przy SL równym 20 pipsów, bo to byłoby 2 razy większe ryzyko, a ryzyko na transakcję staram się mieć na stałym poziomie.
Oczywiście masz rację, mi chodziło tylko o to, że szukam wejść z możliwie małym SL, ale nie za małym ;) Trade musi oddychać :) na gj nie gram teraz. Jak widzę, że muszę dać duży SL to po prostu odpuszczam.
1.psychika, lubie mieć w głowei że dużo nie tracę
2.jak mam mały SL to szybko mi wypłacą

To tylko moje podejscie do sprawy.
Yaaa man

Awatar użytkownika
Spragniony
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spragniony »

co do SL to też preferuję ciasne. tylko że muszę dużo jeszcze pracować by je odpowiednio umieszczać bo plagą u mnie jest, że cena zalicza SL i wędruje w dobrym kierunku. mimo dobrych analiz nie wychodzę na plus krótko mówiąc.
Yes, I can

FXfighter
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FXfighter »

Spragniony pisze:co do SL to też preferuję ciasne. tylko że muszę dużo jeszcze pracować by je odpowiednio umieszczać bo plagą u mnie jest, że cena zalicza SL i wędruje w dobrym kierunku. mimo dobrych analiz nie wychodzę na plus krótko mówiąc.
Rynek niestety bardzo często działa w ten właśnie sposób - najpierw wyrzuca niedoświadczonych graczy na SL, a dopiero gdy nie ma ich już na pokładzie rusza we właściwym kierunku. Zresztą tak całkowicie tego uniknąć się nie da, doświadczonym pewnie też to się zdarza.

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

FXfighter pisze:
Spragniony pisze:co do SL to też preferuję ciasne. tylko że muszę dużo jeszcze pracować by je odpowiednio umieszczać bo plagą u mnie jest, że cena zalicza SL i wędruje w dobrym kierunku. mimo dobrych analiz nie wychodzę na plus krótko mówiąc.
Rynek niestety bardzo często działa w ten właśnie sposób - najpierw wyrzuca niedoświadczonych graczy na SL, a dopiero gdy nie ma ich już na pokładzie rusza we właściwym kierunku. Zresztą tak całkowicie tego uniknąć się nie da, doświadczonym pewnie też to się zdarza.
Stop hunting widać idealnie na m5 :D

też opiszę wkrótcę
Yaaa man

Awatar użytkownika
Spragniony
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Spragniony »

Wa$$kII pisze:Stop hunting widać idealnie na m5

też opiszę wkrótcę
receptą jest pewnie poczekanie chwilki więcej jak ten hunting zrobi swoje i wtedy wchodzić, ale sam już nie wiem.
Yes, I can

vindemiatrix
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: vindemiatrix »

Spragniony pisze:
Wa$$kII pisze:Stop hunting widać idealnie na m5

też opiszę wkrótcę
receptą jest pewnie poczekanie chwilki więcej jak ten hunting zrobi swoje i wtedy wchodzić, ale sam już nie wiem.
Albo zaryzykowanie nieco większego kapitału.

Moja propozycja oblicz sobie range słupków z kilku TF ( są EA pod MT4 które eksportują te dane do .CSV ) i tam dokonaj prostej analizy statystycznej ( średnia, odchylenie, rozkład - wszystko do zrobienia w OpenOffice czy Excellu ). Na pewno pomoże w ocenie możliwego zasięgu ruchów cen nie należących do trendu, kierunek którego obstawiasz.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ