Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji
- klonmarcin
- Maniak
Ale weź pod uwagę, że ani eur/gbp i gby/jpy nie są majorsami, i mają dużą zmienność, także sl powinno wynikać ze strategi a także ze zmienności danej pary.

Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
No pain - No gain
Kwintesencja tematu.Wa$$kII pisze:Całą zabawa polega na tym, żeby zarabiać nie mając pojęcie co się może stać. Należy tylko znaleźć miejsca wejścia i odpowiednio zarządzać kapitałem.
Probably my best technique is not picking up the phone to close out a winning trade. - Jerry Parker
mój Blog, szkolenia fx
guzik "www" poniżej 
mój Blog, szkolenia fx

- klonmarcin
- Maniak
DokładnieFX TEAM pisze:Wa$$kII napisał:
Całą zabawa polega na tym, żeby zarabiać nie mając pojęcie co się może stać. Należy tylko znaleźć miejsca wejścia i odpowiednio zarządzać kapitałem.

Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
No pain - No gain
Co do EURGBP to nie powiedziałbym, że ma dużą zmiennośćklonmarcin pisze:Ale weź pod uwagę, że ani eur/gbp i gby/jpy nie są majorsami, i mają dużą zmienność, także sl powinno wynikać ze strategi a także ze zmienności danej pary.

Chodziło mi o porównianie dwóch skrajnych par: mała zmienność (EURGBP) i bardzo duża zmienność (GBPJPY).
Co do strategii stawiania SL, to u mnie nigdy nie była to sztywna ilość pipsów, zawsze bazuję na aktualnej sytuacji. Jednak zainteresowało mnie trochę jakie Wa$$kII ma do tego podejście. Wiadomo, że nic nie jest tutaj takie oczywiste i czasem paradoksalnie może okazać się, że wyznaczenie sobie jakiegoś ścisłego przedziału (tzn. że SL nie może być większy niż x pipsów i nie mniejszy niż y pipsów) może paradoksalnie dać lepsze wyniki. Ja oczywiście dobieram też wielkość pozycji do wielkości SL, nie zagram tą samą wielkością pozycji przy SL równym 40 pipsów, co przy SL równym 20 pipsów, bo to byłoby 2 razy większe ryzyko, a ryzyko na transakcję staram się mieć na stałym poziomie.
Oczywiście masz rację, mi chodziło tylko o to, że szukam wejść z możliwie małym SL, ale nie za małymFXfighter pisze:Co do EURGBP to nie powiedziałbym, że ma dużą zmiennośćklonmarcin pisze:Ale weź pod uwagę, że ani eur/gbp i gby/jpy nie są majorsami, i mają dużą zmienność, także sl powinno wynikać ze strategi a także ze zmienności danej pary.
Chodziło mi o porównianie dwóch skrajnych par: mała zmienność (EURGBP) i bardzo duża zmienność (GBPJPY).
Co do strategii stawiania SL, to u mnie nigdy nie była to sztywna ilość pipsów, zawsze bazuję na aktualnej sytuacji. Jednak zainteresowało mnie trochę jakie Wa$$kII ma do tego podejście. Wiadomo, że nic nie jest tutaj takie oczywiste i czasem paradoksalnie może okazać się, że wyznaczenie sobie jakiegoś ścisłego przedziału (tzn. że SL nie może być większy niż x pipsów i nie mniejszy niż y pipsów) może paradoksalnie dać lepsze wyniki. Ja oczywiście dobieram też wielkość pozycji do wielkości SL, nie zagram tą samą wielkością pozycji przy SL równym 40 pipsów, co przy SL równym 20 pipsów, bo to byłoby 2 razy większe ryzyko, a ryzyko na transakcję staram się mieć na stałym poziomie.

1.psychika, lubie mieć w głowei że dużo nie tracę
2.jak mam mały SL to szybko mi wypłacą
To tylko moje podejscie do sprawy.
Yaaa man
- Spragniony
- Gaduła
Rynek niestety bardzo często działa w ten właśnie sposób - najpierw wyrzuca niedoświadczonych graczy na SL, a dopiero gdy nie ma ich już na pokładzie rusza we właściwym kierunku. Zresztą tak całkowicie tego uniknąć się nie da, doświadczonym pewnie też to się zdarza.Spragniony pisze:co do SL to też preferuję ciasne. tylko że muszę dużo jeszcze pracować by je odpowiednio umieszczać bo plagą u mnie jest, że cena zalicza SL i wędruje w dobrym kierunku. mimo dobrych analiz nie wychodzę na plus krótko mówiąc.
Stop hunting widać idealnie na m5FXfighter pisze:Rynek niestety bardzo często działa w ten właśnie sposób - najpierw wyrzuca niedoświadczonych graczy na SL, a dopiero gdy nie ma ich już na pokładzie rusza we właściwym kierunku. Zresztą tak całkowicie tego uniknąć się nie da, doświadczonym pewnie też to się zdarza.Spragniony pisze:co do SL to też preferuję ciasne. tylko że muszę dużo jeszcze pracować by je odpowiednio umieszczać bo plagą u mnie jest, że cena zalicza SL i wędruje w dobrym kierunku. mimo dobrych analiz nie wychodzę na plus krótko mówiąc.

też opiszę wkrótcę
Yaaa man
- Spragniony
- Gaduła
-
- Gaduła
Albo zaryzykowanie nieco większego kapitału.Spragniony pisze:receptą jest pewnie poczekanie chwilki więcej jak ten hunting zrobi swoje i wtedy wchodzić, ale sam już nie wiem.Wa$$kII pisze:Stop hunting widać idealnie na m5
też opiszę wkrótcę
Moja propozycja oblicz sobie range słupków z kilku TF ( są EA pod MT4 które eksportują te dane do .CSV ) i tam dokonaj prostej analizy statystycznej ( średnia, odchylenie, rozkład - wszystko do zrobienia w OpenOffice czy Excellu ). Na pewno pomoże w ocenie możliwego zasięgu ruchów cen nie należących do trendu, kierunek którego obstawiasz.
Pozdrawiam