Dzikus - Krok po kroku

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

dzikus pisze:Mój dzisiejszy target to wejście zgodne z systemem
ja też jestem za tym rozwiązaniem, jak już wiele razy na tym forum było pisane.

Celem niech będzie skupienie się na wejściach zgodnych z systemem, bez myślenia o zyskach i stratach, zyski przyjdą same.

Straty należy traktować jak coś normalnego, jeśli wchodzisz zgodnie z systemem to nie mogłeś przewidzieć straty, ale zrobiłeś wszystko co można było aby strata była jak najmniejsza.

8) 8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

dzikus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: dzikus »

Sklepałem wnioski z ostatnich postów.
Teraz tylko czekać na poniedziałek , jestem dobrej myśli ale nie mówię HOP .

1.System – zespół sprawdzonych zasad , lub inaczej mapa z drogowskazami , bezpiecznie prowadzącymi do celu .
2.Dyscyplina – czyli trzymanie się planu / kontrola „kombinatorstwa” które zawsze kończy się spadkiem z urwiska .
3.Cierpliwość – za gówniarza rypaliśmy w gry na pegasusie :D Często w gierkach były przeszkody których nie dało się pokonać z biegu , trzeba było poczekać na ruchomy most . Jak się szło na pałę to mogło się czasem udać ale w większości był to Game Over :D Cierpliwi przechodzili na następne i następne poziomy . Niecierpliwi gineli . Trzeba CZEKAĆ na odpowiedni moment i tyle .
4.Zarządzanie emocjami
- Porównuj zawsze siebie z sobą samym .
- Brak wytyczenia bardzo sztywnych ram i nieporównywanie się do tych co robią to od x lat powoduje o wiele mniejsze ciśnienie i wpływa BARDZO pozytywnie na "pokonanie" emocji w tradingu.
- Zmieniajmy rzeczy które możemy zmienić (np. dyscyplinę) a przestańmy się koncentrować na rzeczach na które nie mamy wpływu (dalszy ruch ceny )
- Mój dzisiejszy target to wejście zgodne z systemem
- Straty należy traktować jak coś normalnego, jeśli wchodzisz zgodnie z systemem to niemogłeś przewidzieć straty, ale zrobiłeś wszystko co można było aby strata była jak najmniejsza.
- Podchodzę do każdej transakcji jak do jednej z tysiąca. W związku z tym ta JEDNA transakcja nie ma tak naprawdę znaczenia bo liczy się CAŁOŚĆ .

Nie potrafię sobie wyobrazić sytuacji gdy będę przestrzegał tych zasad i owale rachunek lub będę stał w miejscu . No ciekawy jestem tego tygodnia , będzie to ostatni test , jeśli to nie poskutkuje będę musiał przerwać na jakiś czas przygode z FX . Na pewno napisze co i jak ... i trzymam za siebie kciuki / zwieracze :P
Price Action

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

No i to mi się podoba, jak widzisz wszystko rozbija się o dyscyplinę :D to jest podstawa sukcesu. 8)

Dodatkowo polecam ci na uspokojenie :

http://www.youtube.com/watch?v=EeYL3uhY ... re=related

Mi pomaga.

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ciekawy »

Dzikus jak bym dodał jeszcze trening - nie myśl, że wszystkie te zasady wdrożysz "od teraz" i w ciągu 2 dni przestawisz się aby nie popełniać "gaf". Tylko powtarzanie tych czynności pozwoli Ci na "automatyzację" i w rezultacie bardzo rzadkie odstępstwa od postanowień. Napisałem "bardzo rzadkie" ponieważ nie sądzę aby ktokolwiek na świecie NIGDY nie złamał swoich postanowień \ zasad (oczywiście przeważnie takie odstępstwa kosztują) dlatego powinny być jak najrzadsze ale pamiętajmy - jesteśmy tylko ludzmi i emocji do końca nigdy się nie wyzbędziemy. Także pomału bez pośpiechu trenujmy...

PS. Rezygnacja tak naprawdę nic nie zmieni oprócz pozostawienia niemiłych wspomień i jeszcze większego ciśnienia podczas kolejnej próby. Wiadomo zrobisz jak zechcesz to tylko taka mała sugestia...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MaNoCBR
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: MaNoCBR »

...
Ostatnio zmieniony 08 mar 2010, 22:33 przez MaNoCBR, łącznie zmieniany 1 raz.
Z kącików uśmiechu można obliczyć rozpiętość wolności [WOLF 1982-2007]

Adrenalina uzależnia ;-)

Awatar użytkownika
MaNoCBR
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: MaNoCBR »

dzikus pisze: 3.Cierpliwość – za gówniarza rypaliśmy w gry na pegasusie :D Często w gierkach były przeszkody których nie dało się pokonać z biegu , trzeba było poczekać na ruchomy most . Jak się szło na pałę to mogło się czasem udać ale w większości był to Game Over :D Cierpliwi przechodzili na następne i następne poziomy . Niecierpliwi gineli . Trzeba CZEKAĆ na odpowiedni moment i tyle .
Ja grałem na C64 :P Ale z porównanie super :wink:
dzikus pisze: A teraz zabawa w jak się czuje :
Siadam przed kompem , odpalam mt4 . Myślę sobie że zanim zacznę analizę , przemyślę dzisiejszy target . (I tu mamy 3 opcje)
Mój dzisiejszy target to 20 pipsów , tyle tak naprawdę mi wystarczy ( mi osobiście przychodzą mocno negatywne myśli)
Mój dzisiejszy target to 6 zł ( o niebo lepiej aha mówie o 0,01 lota)
Mój dzisiejszy target to wejście zgodne z systemem ( Ciekawy wygrałeś)
Ja się najlepiej poczuję przy opcji:
"Mój dzisiejszy target to 20 pipsów , tyle tak naprawdę mi wystarczy "
Ale ponieważ:
dzikus pisze: - Podchodzę do każdej transakcji jak do jednej z tysiąca. W związku z tym ta JEDNA transakcja nie ma tak naprawdę znaczenia bo liczy się CAŁOŚĆ .
Dopuszczam stratę więc lepiej założyć 100p/tydzień ale cieszyć się jak będzie 10 w końcu nie żyję z FX (jeszcze :lol: ) A każdy pip to dodatkowy grosz i NAUKA :wink:
Ostatnio zmieniony 08 mar 2010, 22:32 przez MaNoCBR, łącznie zmieniany 1 raz.
Z kącików uśmiechu można obliczyć rozpiętość wolności [WOLF 1982-2007]

Adrenalina uzależnia ;-)

dzikus
Gaduła
Gaduła

Ciekawy pisze:Dzikus jak bym dodał jeszcze trening - nie myśl, że wszystkie te zasady wdrożysz "od teraz" i w ciągu 2 dni przestawisz się aby nie popełniać "gaf". Tylko powtarzanie tych czynności pozwoli Ci na "automatyzację" i w rezultacie bardzo rzadkie odstępstwa od postanowień. Napisałem "bardzo rzadkie" ponieważ nie sądzę aby ktokolwiek na świecie NIGDY nie złamał swoich postanowień \ zasad (oczywiście przeważnie takie odstępstwa kosztują) dlatego powinny być jak najrzadsze ale pamiętajmy - jesteśmy tylko ludzmi i emocji do końca nigdy się nie wyzbędziemy. Także pomału bez pośpiechu trenujmy...

PS. Rezygnacja tak naprawdę nic nie zmieni oprócz pozostawienia niemiłych wspomień i jeszcze większego ciśnienia podczas kolejnej próby. Wiadomo zrobisz jak zechcesz to tylko taka mała sugestia...

Pozdrawiam
Trochę w zły sposób napisałem o rezygnacji . Chodziło bardziej o real i ogólne zaangażowanie (musiałbym zająć się inną formą zarobku , kto wie może właśnie presja utrzymania się mnie ciśnieniowała ) . Z FX tak łatwo nie da się zrezygnować , tym bardziej stojąc o krok od sukcesu . Nie wiem może według was długa droga przede mną . Ja to widzę tak : System mam przyswojony , kładę nacisk na filtrowanie każdej myśli jak gram , delikatny strach przed pracą na etacie pomaga mi trzymać dyscyplinę . Ten tydzień bardziej mnie motywuje niż zniechęca , chociaż łatwo jest zinterpretować to inaczej . Trenuje już ponad rok , na szczęście wcześniej pracując miałem czas na fx (byłem niewdzięcznym samozatrudnionym :P ). To nie jest tak że nagle mnie olśniło . Kombinowałem z różnymi opcjami wiele razy , zawszę coś pomijałem .Teraz mam sklepane to w całość i zamierzam odnieść sukces . Oczywiście będę cierpliwy , wystarczy mi jedna transakcja dziennie , staranna analiza . RR od 2 wzwyż .
Price Action

dzikus
Gaduła
Gaduła

Cel wykonany . Transakcja , w moim mniemaniu zgodna z systemem . Profit 20 pipsów . Nie TP ale z ręki , nie z mojego widzimisię ale z widzimisię ZL która na EU straszy Longiem . Uparty mógłby ryzykować że przebije ZL i poleci dalej w dół , ale ja już nie jestem uparty . Wnioski sklepane z waszych i moich postów działają , nad wyraz dobrze . Zastanawiałem się ostatnio nad pojęciem pasji w stosunku do grania na FX . Pasję to ja mogę mieć do sportowych motocykli , na FX ona mnie gubi . Coraz bardziej nasuwa mi się idea że FX to "bezmyślne klikanie" , baardzo ujęte w cudzysłów , baardzo . Idę w motorze pokręcić , wrócę obadać sytuację za jakiś czas . Pozdrawiam
Price Action

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

Trzymam kciuki kolego :)

BIEDACZEK
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: BIEDACZEK »

Witam Cię dzikus, widzę że bardzo duży postęp zrobiłeś ponieważ zrozumiałeś że trzeba przestrzegać zasad, być cierpliwym i konsekwentnym jeśli będziesz się tego naprawdę trzymał to osiągniesz SUKCES :)

PS. jaki masz motor

ODPOWIEDZ