Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
FXfighter
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FXfighter »

Takich kredytów jest 1%. Spróbuj to zrobić i zobacz czy Ci wypłacą kasę. Tak działa lewar i fikcyjna kasa uważana za prawdziwą. Skoro oni to robią, to my też możemy ale za ich zgodą.
Gotówka stanowi z tego co pamiętam około 4% wszystkich pieniędzy znajdujących się w obiegu. W XXI wieku trochę niezbyt poważne jest kojarzenie pieniędzy z tą ich "fizyczną" formą, bo to nie pieniądz elektroniczny jest pochodną gotówki, tylko na odwrót. U starszych osób często spotyka się takie podejście, że tylko gotówka jest "realnym" pieniądzem, a reszta to wszystko "wirtualne" i nie można mieć do tego zaufania :)

Przepraszam, że robię tutaj trochę off-topic, ale chodziło mi po prostu o to, że to nie jest takie oczywiste rozgraniczyć pieniądze na "fikcyjne" i "prawdziwe".

Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: OzoEze »

fx_killer pisze:Pod uwagę trzeba wziąć jeszcze taką kwestię, że US odpowiada zawsze dokładnie w stosunku do tego co się pisze. Dla nich każde słowo ma znaczenie.
dokładnie tak! Dzisiaj, gdy czytam złożony przed ponad rokiem wniosek o wydanie interpretacji, wiem już, że napisałbym go inaczej.
fx_killer pisze:A czy biorąc kredyt dostajesz walizkę pieniędzy czy ktoś Ci dopisuje zera na rachunku?
Kreacja pieniądza dokonywana przez banki w związku z udzielaniem kredytów to zupełnie odrębna kwestia. Nowo powstały pieniądz bezgotówkowy, wykreowany przez bank w postaci zapisu elektronicznego na Twoim koncie, wchodzi do rzeczywistego obrotu. Gdybyś był spółką kapitałową i prowadził księgowość, wiedziałbyś, że wraz z otrzymaniem kredytu następują zmiany w bilansie. Po stronie aktywów odnotowujesz rzeczywiste przysporzenie majątkowe (otrzymana lub postawiona do Twojej dyspozycji kwota kredytu), a po stronie pasywów odnotowujesz przyrost zobowiązań.

Co do ‘lewara’ to w związku z nierzeczywistymi transakcjami nie zmieniają sie sumy bilansowe – zarówno Twoja, jak i brokera. Nowy pieniądz nie powstaje i nie wchodzi do obiegu. Jeżeli przyjmiemy, że np. broker dokona rzeczywistej transakcji na rynku spot, odpowiadającej zawartej z nami umowie na różnicę kursową, to broker transakcję spot zrealizuje z fizycznych środków, które już posiada.

‘Lewar’ to żadne ‘czary-mary’ ani żadna kreacja nowego pieniądza. ‘Lewar’ dotyczy stosunku depozytu jaki przekazaliśmy brokerowi, do wysokości kwoty różnicy kursowej, na jaką gotów jest umówić się z nami broker.

Dodatkowo ‘nierzeczywistość’ foreksowych transakcji podkreśla fakt, że ich przedmiotem są pary walutowe. Kurs pary walutowej to wynik działania matematycznego. Czyli zawierając nierzeczywiste foraksowe transakcje, kupujemy lub sprzedajemy ‘na niby’ wyniki działań - stosunki między walutami, a nie żadne waluty...

ziemson
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ziemson »

OzoEze, organ ktory odpowiedzial na Twoja interpretacje staje sie coraz bardziej slawny :wink: W CNBC Biznes zacytowali nawet moj ulubiony fragment nt. "przerzucania ryzyka inwestycyjnego na skarb państwa" :lol:

link do flmu: http://www.tvncnbc.pl/waluty-i-inne-ryn ... 97667,c=22 (dokladnie 9:19)

stasania
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: stasania »

witam,
za rok 2009 mialem dochodu z forexu 4tys, ale za rok 2008 24tys straty.
moze ktos wie jak to rozliczyc. czy bedzie do placenia jakis podatek?

stasania
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: stasania »

fx_killer pisze:
stasania pisze:witam,
za rok 2009 mialem dochodu z forexu 4tys, ale za rok 2008 24tys straty.
moze ktos wie jak to rozliczyc. czy bedzie do placenia jakis podatek?
http://www.xtb.pl/strona.php?p=749 Podatek w przykładach. Jak nie dasz rady, to się ponownie odezwij. P. k
dzieki.
czyli w tym przypadku nie bede mial podatku do placenia, bo 4-50%24 daje mi strate. czy dobrze mysle?
i pytanie czy w przyszlym roku tez moge odjac sobie polowe straty z 2008?

Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: OzoEze »

Glorious Victory!

Wczoraj odbyła się rozprawa, na której nie byłem obecny, ale to co miałem do powiedzenia krótko przedstawiłem na papierze z wnioskiem o załączenie do protokołu rozprawy. Dziś zadzwoniłem do właściwego wydziału WSA i miła pani sprawdziła stan sprawy - UCHYLONO ZASKARŻONY AKT

Teraz Sąd ma 14 dni na sporządzenie uzasadnienia. Potem Ministrowi Finansów służyć będzie środek odwoławczy do NSA. Wyrok może się uprawomocnić dopiero jeśli MF nie odwoła się, w przeciwnym wypadku będziemy musieli czekać na wyrok NSA.

Awatar użytkownika
Eurodolar
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Eurodolar »

OzoEze pisze:Glorious Victory!

Wczoraj odbyła się rozprawa, na której nie byłem obecny, ale to co miałem do powiedzenia krótko przedstawiłem na papierze z wnioskiem o załączenie do protokołu rozprawy. Dziś zadzwoniłem do właściwego wydziału WSA i miła pani sprawdziła stan sprawy - UCHYLONO ZASKARŻONY AKT

Teraz Sąd ma 14 dni na sporządzenie uzasadnienia. Potem Ministrowi Finansów służyć będzie środek odwoławczy do NSA. Wyrok może się uprawomocnić dopiero jeśli MF nie odwoła się, w przeciwnym wypadku będziemy musieli czekać na wyrok NSA.

Gratuluje Ci OzoEze wyroku i Twojej nieugiętości wobec "Wszechwładnego aparatu państwowego".
To wyrok, który daje nam nadzieje na normalne rozliczanie się z fiskusem.
Jeszcze raz gratuluje
EUR/USD vs DJIA

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

Moim zdaniem sprawa OzoEze nadaje się do gazet, dziwne, że nikt się tym nie zainteresował. Może nawet dałoby się nakręcić film z gatunku thriller sądowy. Przecież to jedna wielka paranoja! Dobrze, że wszystko się wyjaśniło.
Gratuluję.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Zrobić z forexu hazard :)

Nieprzeczytany post autor: reptile »

OzoEze a co byś powiedział na taką interpretację ?
Fx-zryczałtowany podatek dochodowy w wysokości 10% wygranej oraz
Forex pod Komisę Kontroli Gier i Zakładów
Serp pisze:Rozumiem, ze to 19% podatek?
no nie ... więcej .... 190 % + 10 % na fxch :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 09 mar 2010, 13:28 przez reptile, łącznie zmieniany 1 raz.
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Serp
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Serp »

Stworzylem niepotrzebnie temat:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=10683

Koledzy powiedzieli, ze mimo straty w 2009 roku - podatek od zysku 2010 (mniejszego od straty w 2009) i tak musze zaplacic. Zdziwilem sie bo myslalem, ze to sie wyrownuje w granicach 12 miesiecy.
Ehh :(
Rozumiem, ze to 19% podatek?

ODPOWIEDZ