Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Maker
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Maker »

Witam. Mój pierwszy post na forum i pierwsze pytanie co prawda tak banalne, że aż głupio mi je zadawać, ale obiecuję, że moje przyszłe posty będą dotyczyły poważniejszych rzeczy :wink: . O co biega? O to, skąd się biorą pieniądze na Foreksie. Jeżeli dobrze rozumuję to giełdy np. akcji polegają na zabieraniu pieniędzy innych którzy akurat przegrywają, a jak to wygląda w naszym przypadku? Jeżeli zajmujemy jakąś pozycje to czy to znaczy że ktoś inny musi zająć przeciwną? Do niedawna byłem przekonany, że Forex jest rynkiem na którym mogliby teoretycznie zarabiać wszyscy, ale ostatnio nie jestem co do tego pewien.

Awatar użytkownika
Cool
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Cool »

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=3718
Tak jak forumowicze pisali Forex jest rynkiem o wartości =0 można powiedzieć że nawet - ze względu na spread .
https://forex.inwest-24.pl/
Wszystko o rynku Forex

Awatar użytkownika
Ciekawy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ciekawy »

Mam pytanie o sygnały zamknięcia pozycji w strategiach długoterminowych. Jednym z moich problemów jest za wczesne zamykanie pozycji (pomimo, że kończe TP ustalonym przed trejdem) to "pluje" sobie w brodę, że ruch był 2 razy większy i niby wystarczyło przetrzymać pozycję... Nie wiem jak sobie z tym radzić żeby np nie stracić całego zysku po przetrzymaniu pozycji mając nadzieję, że przecież za chwilę zawróci i pójdzie 2 razy bardziej. Czy w ogóle da się łapać "całe" ruchy? Jakie są sprawdzone sygnały zamknięcia pozycji przy większych ruchach?

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Cool
Gaduła
Gaduła

Przy strategiach długoterminowych Stop powinien być podnoszony zgodnie z założeniami strategii więc to jest bardzo skomplikowane pytanie i ciężko na nie ogólnie odpowiedzieć .
Radził bym przeprowadzić testy założeń strategii i wyciągnąć średnią która będzie bezpieczna dla pozycji . Co do złapania całego ruchu to raczej jest nie możliwe chyba że znamy przyszłość albo jak dane zniesienie fibo zadziała .
Sygnał zamknięcia pozycji może być gdy trend zacznie się zmieniać np na średnich ale to wszystko trzeba dostosować do interwału i warunków jakie panują na rynku.
Mam nadzieję że choć trochę pomogłem :wink:

Pozdrawiam
Wszystko o rynku Forex

wolvve
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: wolvve »

Witam, jestem tu nowy,
mam pytania dot. takich kwestii:

pyt1 ) jak to jest z tymi wskaźnikami np MACD - chodzi mi o ustawianie optymalnych parametrów np 8 3 3 - czy na każdym TF powinienem zmieniać te parametry i tak w ogóle czy są jakieś ogólne "sprawdzone" parametry do wskaźników?

pyt2) chciałbym mieć w wskaźniku fibo w mt4 również poziom 150% czy 161,8% - jest możliwość jakoś tego skonfigurowania?

z góry dzięki za odp.
Pozdrawiam

FXfighter
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FXfighter »

wolvve pisze:pyt1 ) jak to jest z tymi wskaźnikami np MACD - chodzi mi o ustawianie optymalnych parametrów np 8 3 3 - czy na każdym TF powinienem zmieniać te parametry i tak w ogóle czy są jakieś ogólne "sprawdzone" parametry do wskaźników?

pyt2) chciałbym mieć w wskaźniku fibo w mt4 również poziom 150% czy 161,8% - jest możliwość jakoś tego skonfigurowania?
1. Nie ma "sprawdzonych" parametrów. Mogą być co najwyżej najpopularniejsze, ale biorąc pod uwagę, że większość osób na Foreksie przegrywa, niekoniecznie warto kierować się tym co najbardziej popularne :)

2. Jest możliwość skonfigurowania - trzeba po prostu dodać ten poziom. Nanosisz Fibo na wykres, klikasz prawym na wykresie, wybierasz "Lista obiektów", wybierasz Fibo i klikasz "Edytuj", następnie w "Fibo Levels" dodajesz poziom jakiego potrzebujesz. Dodany poziom zostaje na stałe w domyślnych ustawieniach Fibo, więc nie trzeba go później dodawać za każdym razem.

marekxczarny
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: marekxczarny »

Witam!

Jestem tu nowy. I z góry przepraszam jeśli pytanie nie bedzie do końca merytorycznie poprawne, proszę o wyrozumialość - to moje początki.

Niedawno otworzyłem darmowe konto (demo) na coolforex, stawiam pierwsze kroki korzystając z systemu dealbook360. mam prawdopodobnie banalne pytanie ale nie mogę znależć informacji na ten temat : Zalozmy, że otworze prawdziwe konto z minimalnym wkładem to jakie opłaty (np. opłaty za zlecenia ) i prowizje będę ponosił w trakcie gry przez dealbook360 jeśli będe grał tylko na parach walutowych???? w tej chwli jestem świadomy tylko kosztów związanych ze spread.

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

marekxczarny pisze:Witam!

Jestem tu nowy. I z góry przepraszam jeśli pytanie nie bedzie do końca merytorycznie poprawne, proszę o wyrozumialość - to moje początki.

Niedawno otworzyłem darmowe konto (demo) na coolforex, stawiam pierwsze kroki korzystając z systemu dealbook360. mam prawdopodobnie banalne pytanie ale nie mogę znależć informacji na ten temat : Zalozmy, że otworze prawdziwe konto z minimalnym wkładem to jakie opłaty (np. opłaty za zlecenia ) i prowizje będę ponosił w trakcie gry przez dealbook360 jeśli będe grał tylko na parach walutowych???? w tej chwli jestem świadomy tylko kosztów związanych ze spread.
Masz tak samo jak na demo :] nie ma dodatkowych opłat
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Awatar użytkownika
Cool
Gaduła
Gaduła

marekxczarny pisze:Witam!

Nie polecam otwierać rachunku realnego skoro masz jeszcze małe doświadczenie . Wszystkie zależności muszą być dla Ciebie ważne i istotne .
Tak jak MrYogi napisał nie ma dodatkowych opłat jeżeli pozycja zostanie zamknięta tego samego dnia .Jeżeli pozycja będzie przetrzymana na kolejny dzień będzie naliczony dodatkowo Swap w zależności od danej waluty i zajętej pozycji może on być ujemny lub dodatni . Jest to uwzględniane na rachunku demo !

Pozdrawiam
Wszystko o rynku Forex

stazzz
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: stazzz »

Witam Wszystkich

Jestem nowy na forum i nie zdążyłem jeszcze przejrzeć wszystkich postów aby uzyskać odpowiedź na moje banalne pytanie a mianowicie: jeśli złoże zamówienie które będzie zabezpieczone depozytem o wysokości 50 i zacznę tracić to do jakiego momentu będę w plecy (jeśli nie zastopuję) czy do wysokości depozytu czy do wysokości kwoty którą przelałem na platformę.

ODPOWIEDZ