Dukascopy - ECN

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
27
40%
Poza paroma minusami są ok
22
33%
Przeciętny
6
9%
Mają wiele wad
1
1%
Stanowczo odradzam
11
16%

Liczba głosów: 67

Awatar użytkownika
forex
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: forex »

zz pisze:Dobra zapytam inaczej.... :P .Sorry za drążenie tematu wiem że to wydaje się nieistotny szczegół..lecz w trendach tickowych to fundamentalna sprawa.Biega mi o to aby kupować bez spredu pracuję z palca bez automatu i moje pytanie stosując zlecenia BID/OFFER: z tego co wiem to na 90-95% wchodzą bez problemu na chłopski rozum proszę mnie skorygować jeżeli coś żle....przy dużych zleceniach 10-30 mln rozumię forex że może być tak jak piszesz i problemy lecz przy małych 200 tyś -2 mln może to ma sens? tz. chodzi mi o to aby kupować tylko BID/OFFER i jeżeli sporadycznie nie wejdzie to po prostu powtarzać to zlecenie z palca ?.Za rozbudowanie tego będę zobowiązany.Dlatego jest to dla mnie ważne ponieważ jeżeli udało by się uniknąć spredu lub znaleść się 0.5 pip to rentowność mi wzrasta o 20-30%..

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedż w tym trudnym temacie.
Ja tu nie pomoge. Jak pisalem, ze wzgledu na moj styl gry, nie uzywam zlecen BID/OFFER, wiec nie posiadam informacji jaka jest skutecznosc ich realizacji. Skoro piszesz o 90-95% to znaczy, ze masz jakies zrodlo informacji. Po co zatem pytasz na forum?

Wydaje mi sie, ze oczekujesz niemozliwego. Nie uzyskasz tu informacji jak te zlecenia beda sie spisywac przy Twoim stylu gry. Sam musisz to sprawdzic ryzykujac realna kase. Teraz konto w Dukasie mozna juz otworzyc wplacajac depo na poziomie 5k $ (choc przyznaje, ze prowizje wtedy nie wygladaja zbyt ciekawie - moim zdaniem dopiero od 50k $ prowizje wygladaja rozsadnie). Tak czy inaczej zachecam do sprobowania w realu.

Dukascopy Europe Logo
Sprawdź najnowszą ofertę DukasCopy
Rachunek Rzeczywisty Rachunek Demonstracyjny

Awatar użytkownika
Vanguard
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Vanguard »

o wlasnie
to zmienia istotnie spr\we w IB tylko 2.5 w jedna strone
Nie wierz w trendy.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Dzięki serdeczne wszystkim za pomoc.Dokładną informację z dokładnym rozpisem dostałem na PW.. Dlatego ten temat drążyłem ponieważ nie zapłacenie spredu na krótkich trendach powoduje zwiększenie rentowności o 20-30%.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
inmax
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: inmax »

zz pisze:Dzięki serdeczne wszystkim za pomoc.Dokładną informację z dokładnym rozpisem dostałem na PW.. Dlatego ten temat drążyłem ponieważ nie zapłacenie spredu na krótkich trendach powoduje zwiększenie rentowności o 20-30%.

Pozdrawiam.
No i nie podzielisz się tą informacją na forum publicznym???

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

zz pisze:Dzięki serdeczne wszystkim za pomoc.Dokładną informację z dokładnym rozpisem dostałem na PW.. Dlatego ten temat drążyłem ponieważ nie zapłacenie spredu na krótkich trendach powoduje zwiększenie rentowności o 20-30%.

Pozdrawiam.
Bardzo, bardzo ciężko będzie Ci tak grać na Dukascopy. Te ECN to mimo wszystko troszkę ściema - nie działa to tak jak np system giełdowy - że zlecenie które dajesz w arkusz stoi tam i jak ktoś się zdecyduje sprzedać to Ty jesteś któryś tam w kolejce. Gram na małych TF - i wygląda to tak - ustawiam się powiedzmy na kupno zaraz w okolicy ceny. I teraz na tikach widać jak cena idzie po moim BID - i nie nigdy nie jest tak, że np zostanie zawarta transakcja po tej cenie akurat twoja - nawet jeśli jeśli po tej cenie stoi tylko to jedno zlecenie. Dopiero kiedy widać, że inne zlecenia BID zaczynają się cofać następuje zejście ceny o te np 2pips i realizuje się to zlecenie. A czasami ticki zjeżdzają 0,5-1pips niżej i zlecenie nie realizuje się bo zostaje odrzucone "by counter part"

Wiem, ze to troszkę niejasno napisałem - ale to jest niejasne. Kolejne niebezpieczeństwa to SL - można go dać w dwojaki sposób albo za pomocą BID albo ASK.

Mamy długą pozycją - dajemy SL domyślny czyli za pomocą BID. Także jeśli tylko pojawi się BID z wartością naszego SL zlecenie zostanie zrealizowane - a na ECN spready się rozjeżdzają - w czrnym scenariuszu może nam się zleceni zamknąć np na kablu 3 pips niżej niż jest widoczna cena (bo tylko na wykresie tickowym będzie widać że pojawiło się takie BID po którym zostało zamknięte zlecenie - a np u MM zobaczymy najniższą cenę o 3 pips wyższą niż nasz ZREALIZOWANY SL)

Z kolei ustaiwając SL za pomocą ASK zlecenie zostanie odpalone w momencie pojawienia się ASK z naszą ceną - ale zostanie już zrealizowane po cenie BID jaka jest w tym momencie - możemy założyć, że to będzie powiedzmy 2,5pipsa dla kabla - ale może być i dużo więcej jesli nieszczęścliwie załapiemy się na gwałtowniejszy ruch.

Mój "rekord" to 15pips niższe zamknięcie na ejku - kiedy się zagapiłem przed danymi.

Reasumują - na prawdę wcale nie jest kolorowo. Duże plusy to błyskawiczna realizacja zleceń - dla kogoś grającego "z ręki" to jest raj - ale już dla kogoś kto chce grać zleceniami oczekującymi,buy/sell stopami tak nie jest.

Ja osobiście spodziewałem się, że to będzie wyglądało tak jak wygląda normalny rynek gdzie zbierają sie zlecenia sprzedaży kupna (jak np rynek kontraktów na GPW czy po prostu giełdy na świecie) tak nie jest i prawdę mówiąc to ja już nie wiem jak na prawdę kształtuje się cena - ale nie kształtuje się ona na naszych oczach na Duka.

zz
Maniak
Maniak

Dzięki serdeczne to dużo wnosi do poważnej traderki.
Akhh pisze:Duże plusy to błyskawiczna realizacja zleceń - dla kogoś grającego "z ręki" to jest raj
Właśnie o to mi chodziło dodatkowo brak spredu miodzik .Dzięki za ostrzeżenia docelowa chiałbym to robić na interbanku Wiesz jak działa interbank?.Kwotują cały czas 22 największe banki na świecie i zdarza się że w ułamkach sekund w jednym banku kupisz aby za parę sekund w innym banku sprzedać więc fizycznie nie ma możliwości grać przeciw klientowi dlatego że te kwotowania minimalnie// ułamki sekund/// między tymi bankami się różnia .

Serdecznie Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
forex
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: forex »

Akhh pisze:Bardzo, bardzo ciężko będzie Ci tak grać na Dukascopy. Te ECN to mimo wszystko troszkę ściema - nie działa to tak jak np system giełdowy - że zlecenie które dajesz w arkusz stoi tam i jak ktoś się zdecyduje sprzedać to Ty jesteś któryś tam w kolejce. Gram na małych TF - i wygląda to tak - ustawiam się powiedzmy na kupno zaraz w okolicy ceny. I teraz na tikach widać jak cena idzie po moim BID - i nie nigdy nie jest tak, że np zostanie zawarta transakcja po tej cenie akurat twoja - nawet jeśli jeśli po tej cenie stoi tylko to jedno zlecenie. Dopiero kiedy widać, że inne zlecenia BID zaczynają się cofać następuje zejście ceny o te np 2pips i realizuje się to zlecenie. A czasami ticki zjeżdzają 0,5-1pips niżej i zlecenie nie realizuje się bo zostaje odrzucone "by counter part"

...

Ja osobiście spodziewałem się, że to będzie wyglądało tak jak wygląda normalny rynek gdzie zbierają sie zlecenia sprzedaży kupna (jak np rynek kontraktów na GPW czy po prostu giełdy na świecie) tak nie jest i prawdę mówiąc to ja już nie wiem jak na prawdę kształtuje się cena - ale nie kształtuje się ona na naszych oczach na Duka.
To o czym piszesz to nie tyle "sciema" co wlasciwosc rynku OTC. Ten rynek nie jest scentralizowany, wiec nie ma czegosc takiego jak "kolejka" zlecen do realizacji. Zalozmy, ze wrzucasz w Dukasie zlecenie BID. Pojawia sie ono w karnecie i staje sie widoczne dla innych uczestnikow rynku walutowego. Jednak wcale to nie oznacza, ze ono zostanie zrealizowane nawet gdy ida transakcje po tej cenie BID. Powiedzmy, ze jakis inny uczestnik rynku chce sprzedac po Twoim kursie BID. W tym samym momencie moze byc wielu oferujacych transakcje po tym kursie i ten uczestnik rynku moze zawrzec transakcje z innym liquidity providerem niz Dukas (kierujac sie chocby wolumenem zlecenia).
zz pisze:Właśnie o to mi chodziło dodatkowo brak spredu miodzik .Dzięki za ostrzeżenia docelowa chiałbym to robić na interbanku Wiesz jak działa interbank?.Kwotują cały czas 22 największe banki na świecie i zdarza się że w ułamkach sekund w jednym banku kupisz aby za parę sekund w innym banku sprzedać więc fizycznie nie ma możliwości grać przeciw klientowi dlatego że te kwotowania minimalnie// ułamki sekund/// między tymi bankami się różniaWłaśnie o to mi chodziło dodatkowo brak spredu miodzik.
zz, o arbitrazu mozesz zapomniec. Na tym rynku panuje zasada kto pierwszy ten lepszy. Nie Ty jeden polujesz na takie okazje. Myslisz, ze bedziesz szybszy niz algorytmy HFT Goldmana? Zycze powodzenia.

Moim zdaniem przeceniasz uzytecznosc zlecen BID/OFFER. One sa dobre, ale dla duzych liquidity providerow, ktorzy caly czas kwotuja dana pare i podazajac za kursem zarabiaja na spreadzie.

zz
Maniak
Maniak

zz, o arbitrazu mozesz zapomniec
Nie nie..Stało się duże nieporozumienie.Wiesz forex mnie tylko i wyłącznie chodzi o grę na krótkich i bardzo krótkich trendach na majorsach nic więcej!.Lecz dzięki temat rozwija się fantastycznie..... :P.
forex pisze:Moim zdaniem przeceniasz uzytecznosc zlecen BID/OFFER. One sa dobre, ale dla duzych liquidity providerow,
Mam nadzieję że Masz świadomość tego że jeżeli chcemy robić to profesjonalnie to nie możemy mieć gorszych warunków niż oni.....

Serdecznie Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

forex pisze:HFT Goldmana
Robiąc totalny off-topic to ponoć to ma cykl 2 milisekundy i potrafi robić dziesiątki trade-ów a tysiące dolarów na sek. Czyli mówiąc krótko - czyszczą rynek.
Poza tym oni mają takie cuda, które bazują na modelach wyceny innych banków i słabości tych modeli też są wykorzystane. Czysta poezja tradingu automatycznego.

A wyłączając OT - zlecenia B/O są analogiczne jak animatorów na GPW z tym, że trzeba być takim animatorem. Czyli typowy market making. A wiadomo, że wykonywanie tego typu rzeczy przez inwestora indywidualnego jest nie dość, ze trudne to często nieopłacalne.

Ale wszystkiego najlepiej samemu spróbować i zobaczyć czy spełnia nasze oczekiwania.

EDIT:

@zz - będziesz miał takie warunki jak oni jak założysz firmę i zarejestrujesz się jak LP. Wtedy i tylko wtedy. A tak - można polepszać, ale są pewne granice, które nigdy nie zostaną naruszone.
Trade what you see, NOT what you hear or think

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Czyli generalnie żeby być rzeczywiście na rynku to taka możliwość jest tylko na interbanku? Tam tak na prawdę dochodzi do "fizycznych" transakcji - gdzie widać wszytko w arkuszu BID/ASK?
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

ODPOWIEDZ