Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
fxmiras
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: fxmiras »

W roku podatkowym 2009 zakupiłem dość drogą komórkę za ok 2000 zł, którą nie ma co ukrywać używam do zawierania transakcji na forexie za pomocą mt4 mobile. Czy można takie zakupy zakwalifikować do kosztów uzyskania przychodów z ewentualnych zysków na rynku forex?
peterhere pisze: z kasą co wpływa na konto jest jeszcze taki plus że sam decydujesz kiedy przelewasz... niski kurs eur/pln proszę przelewamy i dany dzień wpłynięcia środków jest dniem osiągnięcia dochodu i przeliczam według kursu z tego dnia... Później mogę poczekać aż kurs podskoczy i trochę jeszcze dla siebie złapać wymieniając eur na pln:) - ryzyko kursowe... no ale przede wszystkim potencjalnie redukuje ciężar podatkowy.
na podstawie odpowiedzi udzielonej mi w tym wątku przez jednego z uczestników
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 097#159097
to cały czas łapiesz dla siebie zlecając transakcję przez brokera i generując zysk jak też wymieniając walutę po korzystniejszym kursie też generujesz zysk, czyli w tym przypadku jak odwleczesz przewalutowanie tych pieniędzy to można to traktować jako kolejną transakcję, która w twoim przypadku znowu kwalifikuje się do płacenia podatku - ta historia chyba nie ma końca :)

Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: OzoEze »

peterhere pisze:Art 10 tej samej ustawy określa źródła przychodów podlegających opodatkowaniu. Jest to katalog zamknięty
Gwoli scislosci - czy znasz moze jakies orzeczenie w tej kwestii? Wsrod urzednikow dominuje poglad, zgodny z wykladnia jezykowa, ze jest to katalog otwarty
Art. 20.
1. Za przychody z innych źródeł, o których mowa w art. 10 ust. 1 pkt 9, uważa się w szczególności: kwoty wypłacone po śmierci członka otwartego funduszu emerytalnego wskazanej przez niego osobie lub członkowi jego najbliższej rodziny, w rozumieniu przepisów o organizacji i funkcjonowaniu funduszy emerytalnych, zasiłki pieniężne z ubezpieczenia społecznego, alimenty, stypendia, dotacje (subwencje) inne niż wymienione w art. 14, dopłaty, nagrody i inne nieodpłatne świadczenia nienależące do przychodów określonych w art. 12-14 i 17 oraz przychody nieznajdujące pokrycia w ujawnionych źródłach.
Jesli 'w szczegolnosci' oznacza to, ze 'przede wszystkim te wymienione, ale takze wszyskie inne niewymienione'. Nadto jednymi z wyszczegolnionych przychodow sa 'przychody nieznajdujace pokrycia w ujawnionych zrodłach'.

fxmiras
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: fxmiras »

To jak będzie z tą komórką można ją odliczyć czy nie - jakieś sugestie piszcie panowie jak macie jakieś opinie ?.

Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

fxmiras pisze:To jak będzie z tą komórką można ją odliczyć czy nie - jakieś sugestie piszcie panowie jak macie jakieś opinie ?.
Teoretycznie tak, ale tylko w takiej czesci, w jakiej komorka wykorzystywana jest do uzyskiwania przychodu.

W praktyce wydatkow na komputer, oplat za lacze internetowe itp. nie polecam ksiegowac w koszta, z uwagi na bardzo trudne (a praktycznie niemozliwe) ustalenie stopnia ich wykorzystania dla uzyskania przychodow lub dla innych celow. No chyba, ze ktos uwaza, ze jest w stanie udowodnic, ze dany komputer, telefon czy lacze wykorzystuje tylko i wylacznie w celu uzyskania przychodu.

Awatar użytkownika
Eurodolar
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Eurodolar »

http://www.xtb.pl/strona.php?p=749

Tutaj XTB opisuje jak rozlicza podatek za 2009 r.
Rozliczają metodą ktora niby jest "nielegalna" ............
EUR/USD vs DJIA

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Może ktoś chce się przesiedlić..

Gdzie warto zamieszkać, aby nie płacić podatków?
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Gdzie-w ... 75034.html
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Pytajnik
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pytajnik »

wrócę trochę do prostytucji i podatków :D - dziś na 02 był ten artykuł:
http://www.pardon.pl/artykul/10595/pros ... ow_zlotych

Z artykułu wynika, że jednak prostytutki mogą/muszą płacić podatki :)

P.S.
artykuł został chyba dość jednoznacznie skomentowany - że tak nie wolno, ale może US znalazł jakąś "lukę prawną" :D
"Jak najlepiej zarobić wykorzystując analizę techniczną? Napisać książkę na ten temat - na pewno dobrze się sprzeda" - Tyle jeśli chodzi o temat AT :)

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

Witam,
mniej więcej rok temu pytałem tutaj czy: Istnieje obowiązek składania zeznania podatkowego pit 38 jeżeli nie uzyskało się przychodu/poniosło stratę (uzyskana odpowiedź - nie trzeba), dnia wczorajszego przyszło mi wezwanie do US właśnie w celu tego rozliczenia. I teraz moje pytanie: co robić? jak się tłumaczyć, czy grozi mi grzywna?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
gutek04
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: gutek04 »

No troche mi rozjasniłeś, dziękuję!

Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

gutek04 pisze:Witam,
mniej więcej rok temu pytałem tutaj czy: Istnieje obowiązek składania zeznania podatkowego pit 38 jeżeli nie uzyskało się przychodu/poniosło stratę (uzyskana odpowiedź - nie trzeba), dnia wczorajszego przyszło mi wezwanie do US właśnie w celu tego rozliczenia. I teraz moje pytanie: co robić? jak się tłumaczyć, czy grozi mi grzywna?
Pozdrawiam
OzoEze pisze:
sparrow pisze:Czy jezeli w 2008 roku mialem strate musze skladac PIT? Tzn czy niezlozenie jest w jakikolwiek sposob karalne.
Tak, jest to wykroczenie z art.56 § 4 kodeksu karnego skarbowego. Kara grzywny waha sie od ok 100 do ok 20000PLN.

Ale jezeli nie otrzymujesz PIT8c, to US nie wie o tym, ze powiniennes zlozyc deklaracje. Jesli nie miales dochodu, to praktycznie nie musisz skladac pita38.

Jezeli chcialbys w przyszlosci odliczyc starate od dochodu to mozesz zlozyc PIT38 kiedy ci pasuje i nie poniesc zadnych konsekwencji, pod warunkiem, ze sam na siebie doniesiesz:

Zawiadamiam, ze popełniłem wykroczenie z art 56 § 4 kodeksu karnego skarbowego polegajace na niezlozeniu delkaracji PIT38 za rok ....w terminie. Uzasadnienie: Nie osiagnalem dochodow, wiec wydawalo mi sie, ze nie ciazy na mnie obowiazek skladania deklaracji. Niezwlocznie jak sie dowiedzialem, ze zobowiazany jestem zlozyc deklaracje, sporzadzilem ja i zalaczam do niniejszego pisma. Wobec powyzszego na podstawie art. 16 kodeksu karnego skarbowego wnosze o odstapienie od ukarania mnie za popelnienie wykroczenia.

Jesli polski broker wyslal im PIT8c to odpowiedza tak: nie donosisz sam na siebie, bo wiedzielismy o tym wczesniej od twojego brokera, wiec nie sciemniaj tylko plac grzywne.

Tylko w sytuacji jak miales przychody = kosztom, to nie musisz skladac deklaracji.

ODPOWIEDZ