GMMA in Color

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
badtiger
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: badtiger »

Dziekuje secu za wskazowki. Bardzo pomogl mi Twoj blog. Kilka minut lektury i od razu 60-70 pipsow do przodu bylem ;) Na razie na demie bo jedno real konto zdazylem wyczyscic wczoraj.
Troche trzeeba pogac i obyc sie z systemem aby wyczuc moment wyjscia bo wtedy najwiecej wypracowanych pipsow mozna stracic...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
KRZYSIEKG
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: KRZYSIEKG »

Zrealizowałem podobne zlecenia kupna co wczoraj . Jeżeli mogę prosić o komentarz doświadczonych , będę wdzięczny ... :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

rookie
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rookie »

Nie uwazam sie za super doswiadczonego w GMMA, ale z tego co wiem chyba troche inaczej wyglada wykres niz ten przez Ciebie zalaczony :) Moze zaznacz dokladniej w ktorych miejscach zajales pozycje to innym bedzie latwiej ocenic te wejscia :) Na ta chwile nie widzac za wiele z gmma i wejscia, moge tylko powiedziec tyle ze wejscie ok... bo na + hehe ;) pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
KRZYSIEKG
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: KRZYSIEKG »

Wstęgi gmma mam na innym TF . Zlecenie 392 było doświadczalne , dwa pozostałe myślę że zgodnie z zasadami gmma.

rookie
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rookie »

Wchodziles zgodnie z zasadami gmma wg m5 czy innego TF ? bo z tego co fxlamer pisal to zajmowalo sie zazwyczaj pozycje po rozgrupowaniu srednich i przebiciu lokalnego oporu/wsparcia. A tutaj raczej wszystko juz w trakcie trwania tego trendu na m5 bylo. Tak mi sie przynajmniej wydaje :) nie zrozum mnie zle ja nie pouczam bo sam wiele wiecej nie umiem.Poza tym do zalaczonego obrazku z Twoim wejsciem tez raczej trudno sie bezposrednio odniesc i ocenic warunki gmma nie widzac ich. Pozdrawiam :)

FXfighter
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FXfighter »

Moderator kazał mi kontynuować tutaj temat, który zacząłem w innym wątku. Nie jestem co prawda przekonany, że temat ten będzie tutaj rzeczywiście pasował, bo dotyczy systemu, którego jednym z elementów wg jego autora jest GMMA, jednak w praktyce korzysta on z większej ilości średnich niż GMMA - no ale skoro mam kontynuować tutaj, to kontynuuję :)

Pozwolę sobie powtórzyć trochę tego, co napisałem w swoim temacie. Chodzi mi o Trend Follower 5 Minute System.

Oryginalny wątek z Forex Factory znajduje się tutaj:
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=40325

Tutaj jest FAQ:
http://www.bustathief.com/trend-follower-faq/

Tutaj jest oryginalny opis systemu dokonany przez jego autora:
http://www.bustathief.com/earn-money-wi ... -follower/

Tutaj natomiast jest opis systemu po polsku, jak również szablon i wszystkie potrzebne wskaźniki do ściągnięcia (a także EA, ale nie wiem czy jest godne polecenia):
http://codebase.mql4.com/4006

Tak jak wspomniałem, system może przypominać nieco GMMA, ale składa się na niego większa ilość średnich (podzielonych na 5 grup, autor za najważniejsze uważa dwie grupy najbardziej długoterminowe) oraz parę innych dodatków m.in. Laguerre. Podobnie jak GMMA wymaga nauki, ale prawdopodobnie da się go również zautomatyzować. W wątku na FF można znaleźć EA do tego systemu, nie jest to jednak EA do automatycznego handlu, a jedynie ma dawać sygnały do ręcznego zawierania transakcji.

W moim zamkniętym temacie zdąrzył wypowiedzieć się player1, stwierdzając, że wykres w tym systemie wygląda jak choinka - poniekąd prawda, ale wydaje mi się, że niekoniecznie musi oznaczać to nadmierne przekombinowanie systemu, może nawet być łatwiejszy do opanowania niż oryginalne GMMA.

Czy ktoś z Was miał do czynienia z tym systemem, próbowaliście nim może grać w realu? Jeśli tak to jakie są Wasze opinie na jego temat?

Wydaje mi się, że Kuguar w tym wątku wspomniał coś o tęczy/trend followerze, więc może chodziło mu właśnie o ten system. Ja niestety na razie nie miałem czasu, żeby go przetestować.

tubu
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: tubu »

super to jest tylko mi nie dziala niestety raczej wszystko dziala za wyjatkiem lini szybkich i wiolnych jakiego wskaznika mi brakuje i gdzie go umiescic bo moze cos zle robie? Dzieki i pozdrawiam

Awatar użytkownika
freud
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: freud »

FXfighter możesz napisać jak ma się ta wersja gammy z Twoich linków, które zamieściłeś, do gammy z pierwszego postu? Z tego co zauważyłem zasada jest bardzo zbliżona, z tym że wydaję mi się, że wersja druga (czyli ta z linków) jest bardziej obwarowana wskaźnikami, które raczej pokazują kiedy nie tradować. Czyli w dość prosty sposób pokazują czy rynek nadaje się do trejdu czy nie. Czy te 2 metody gamma wzajemnie się wykluczają? Która z nich jest bezpieczniejsza? Wydawało by się, że druga, bo ma więcej filtrujących indyków. Czy tak jest w rzeczywistości. Zachęcam do kontynuowania wątku.

FXfighter
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FXfighter »

W oryginalnym GMMA mamy dwie grupy średnich (zazwyczaj EMA, choć niektórzy używają LWMA):
1. "Szybsza" grupa: 3, 5, 8, 10, 12 i 15 EMA
2. "Wolniejsza" grupa: 30, 35, 40, 45, 50 i 60 EMA
Czyli jest w sumie 12 średnich w dwóch grupach po 6.

W Trend Followerze mamy aż 66 średnich podzielonych na 5 grup:
GOLD (2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15)
DARK ORANGE (17,19,21,23,25,27,29,31,33,35,37,39,41)
MEDIUM BLUE (44,47,50,53,56,59,62,65,68,71,74)
FOREST GREEN (78,82,86,90,94,98,102,106,110,114,118,122)
RED (125,130,135,140,145,150,155,160,165,170,175,180,185,190,195,200)
Oczywiście kolory można sobie poustawiać inne :)

W Trend Followerze faktycznie jest też trochę innych wskaźników: jest MACD, jest Laguerre (czyli zmodyfikowane RSI), są strzałki sygnalizujące przecięcie EMA 4 z EMA 8, jest tzw. Volatility Channel składający się 34 EMA High i 34 EMA Low, są Pivoty i jest Slope Direction Line.

Muszę się przyznać, że po zainteresowaniu się Trend Followerem nie spędziłem w końcu nad nim zbyt dużo czasu i uważam, że system sam w sobie nie jest jakąś szczególną rewelacją. Żeby zarabiać i tak trzeba rozumieć przede wszystkim Price Action, a tego taka ilość wskaźników może nie ułatwić. Nie znaczy to jednak, że system w ogóle jest do niczego, bo może stanowić niezłą inspirację do udoskonalania swoich metod gry. Ja właśnie niedawno powróciłem do analizowania możliwości wykorzystania różnych średnich w celu lepszej identyfikacji trendu oraz "wyciskania" z niego jak najwięcej, czyli uzyskiwania jak najlepszego R:R. Trend Follower ze względu na ogromną ilość średnich stanowi niezłą inspirację, jednak moim zdaniem aż tak duża ilość średnich nie jest potrzebna. Lepiej starać się ograniczyć je do kilku wybranych z tego przedziału od 2 do 200, przy czym ostatnio coraz bardziej dochodzę do wniosku, że nie bardzo opłaca się używać tych poniżej 20 - są po prostu tak blisko ceny, że lepiej zamiast na nich skoncentrować się na cenie. Pod tym względem faktycznie Trend Follower stanowił dla mnie większą inspirację, bo w oryginalnym GMMA najwolniejszą średnią jest EMA/LWMA 60 (w opisanej tutaj wersji GMMA jest co prawda EMA/LWMA 100, ale nie jest ona raczej częścią oryginalnego systemu). Nie chcę tutaj sugerować jakie konkretnie średnie są godne pozostawienia na wykresie, bo każdy tutaj powinien wybrać sobie w zgodzie z własnymi potrzebami, zresztą sam na razie eksperymentuję z różnymi ustawieniami.

Jeśli chodzi o wskaźniki, które mają tutaj filtrować sygnały, to moim zdaniem średnio spełniają swoją rolę. Zawsze zastanawiało mnie dlaczego autorzy systemów opartych na średnich uparcie używają MACD jako filtra? Gdyby używać go do poszukiwania dywergencji, to jeszcze bym rozumiał, ale jest to przecież wskaźnik oparty na średnich, więc jest to filtrowanie średnich za pomocą średnich :)
Generalnie zalecałbym nie zawierzać zbyt mocno wskaźnikom w kwestii filtrowania sygnałów, a raczej starać się opierać na metodach Price Action, czyli np. popatrzeć, czy nie gramy przypadkiem przeciwko jakiemuś silnemu oporowi lub wsparciu, popatrzeć na formacje świecowe itd. i to łączyć z wykorzystaniem średnich, ewentualnie innych wskaźników.

Awatar użytkownika
freud
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: freud »

FXfighter dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Co do moich obserwacji to wydaję mi się, że oryginalna gamma najlepiej się sprawdza na M15, przynajmniej jest dla mnie bardziej czytelna, ale przede wszystkim lepiej jest widoczny trend, a więc ciężej jest o fałszywe wejścia, bo sami jesteśmy najlepszym filtrem. No po za tym, to każdy trend follower wykłada się gdy nie ma trendu.
Z Twojej wypowiedzi wynika jednak, że nie bardzo polecasz granie tymi metodami, ani oryginalną gamma, ani Trend Followerem. Jeżeli się mylę to popraw mnie proszę. Wydaję mi się, że bardziej uważasz to za punkt wyjścia do pracy nad czymś własnym, niż jako skończony system, który po gruntownej nauce daje zarabiać w miarę w regularny sposób. Czy tak jest?

ODPOWIEDZ