GMMA in Color

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
FXfighter
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FXfighter »

Mniej więcej tak właśnie do tego podchodzę, cały czas pracuję nad własnymi metodami gry, traktując jako inspirację systemy prezentowane na forach dotyczących Forexu. Nie twierdzę jednak, że jest to jedyne możliwe podejście. Wątek o Trend Followerze jest dość popularny na Forex Factory, co może wskazywać na to, że paru osobom ten system dał jednak zarobić.

Generalnie wszystko sprowadza się do dostosowania systemu do swoich potrzeb i możliwości. Mi jakoś łatwiej jest zrozumieć rzeczy, które sam tworzę, albo przynajmniej modyfikuję, a w sytuacji, gdy mam się uczyć czegoś, co ktoś inny wymyślił, to już jest nieco gorzej. Zdaję sobie sprawę, że mogą być osoby, które w przeciwieństwie do mnie z łatwością adaptują się do cudzych metod, jednak wydaje mi się, że w przypadku większości osób podejście podobne do mojego sprawdzi się lepiej z tego prostego względu, że każdy człowiek jest inny i jest mało prawdopodobne, że dla kogoś cudze metody gry okarzą się idealne bez żadnych modyfikacji. Spekulacja na Foreksie lub na giełdzie jest takim specyficznym zajęciem, że z jednej strony wymaga analitycznego podejścia, a z drugiej strony jest też jakby formą sztuki, bo przecież nie ma tu nic pewnego, jest to działanie oparte tylko na prawdopodobieństwie. W takiej dziedzinie jednak najwięcej zależy od człowieka, system można porównać do narzędzia/instrumentu, którym się on posługuje - a raczej nie spodziewam się, żeby zakupienie Stratocastera wystarczyło mi do tego, żeby grać jak Jimi Hendrix :)
Ja dopiero niedawno zacząłem grać na realu i wynik osiągnięty przeze mnie w tym krótkim czasie jest najlepszym przykładem na istotną rolę człowieka: gdybym trzymał się zasad, które sam sobie ustaliłem, byłbym na plusie, a tymczasem kończę rok ze stratą - czyli wygląda na to, że jednak nie system zawiódł :)

mbor112
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mbor112 »

GMMa bez znajomości formacji świecowycch, fibo podstaw PA nie ma sensu wg mnie :) do filtrowania polecam używać RSI :)
:)

Awatar użytkownika
freud
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: freud »

FXfighter: Zgadzam się w pełni. Dzięki za odpowiedź i życzę sukcesów w nowym roku. Wszytko jest sprawą indywidualną.
PS: Gibson lepiej leży w łapie ;)

mbor112: Czy możesz się podzielić w jaki sposób używasz RSI jako filtra? Jakie masz ustawienia? I czy RSI jest według Ciebie dobre do znajdowania dywergencji na TF M5?

mbor112
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mbor112 »

powyżej 50 tylko long poniżej tylko short :) można też stosować pivoty itd itd :) musisz znaleźć coś swojego :) zobacz na ostatnie dwa dni jak sie fajnie GMMa sprawowało :)
:)

Awatar użytkownika
freud
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: freud »

tak, cały czas testuję tą metodę i jestem bardzo mile zaskoczony. Największą zaletą gammy jest według mnie jej elastyczność i uniwersalność. RSI super się sprawdza, dobrze współpracuje z gamma i chyba zostanie na dłużej na moim wykresie.

Serfer
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Serfer »

Witam chciałbym zacząć przygode z tą ciekawą strategia ale mam problem po wrzuceniu szablonu z pierwszego postu na wykres usowa mi wszystkie wskazniki takze zostaje goły wykres moze miał juz ktoś taki problem i wie jak go rozwiazac?

gti
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: gti »

Serfer pisze:Witam chciałbym zacząć przygode z tą ciekawą strategia ale mam problem po wrzuceniu szablonu z pierwszego postu na wykres usowa mi wszystkie wskazniki takze zostaje goły wykres moze miał juz ktoś taki problem i wie jak go rozwiazac?
Zainstalowałeś wskaznik ze strony nr 2 ?

Serfer
Bywalec
Bywalec

Jest zainstalowany i nic nadal to samo

FXfighter
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FXfighter »

Serfer pisze:Witam chciałbym zacząć przygode z tą ciekawą strategia ale mam problem po wrzuceniu szablonu z pierwszego postu na wykres usowa mi wszystkie wskazniki takze zostaje goły wykres moze miał juz ktoś taki problem i wie jak go rozwiazac?
Może po prostu daj sobie spokój z tym szablonem i stwórz własny? Na poprzedniej stronie wypisałem jakie średnie składają się na GMMA. Te średnie to właściwie wszystko, czego potrzebujesz, w opisanej tutaj wersji jest jeszcze dodatkowo EMA lub LWMA 100, jeśli chcesz to zamiast standardowych średnich możesz użyć wskaźnika MA in Color, ale to robi różnicę właściwie jedynie estetyczną. Wszystkie pozostałe wskaźniki, które wrzucisz na wykres, to już właściwie według własnego uznania, np. niektórzy używają jako filtra MACD, inni RSI, jeszcze inni CCI, sam zobaczysz co Ci odpowiada i czy w ogóle potrzebujesz takiego filtra.

Serfer
Bywalec
Bywalec

I po problemie :)

ODPOWIEDZ