Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Eurodolar
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Eurodolar »

faflik pisze:Dariogi napisał:
Ale czemu nie można prościej: roczna suma zyskownych transakcji i stratnych jest przychodem lub stratą.

W którą rubrykę pita wpiszesz stratę?
Zwróć uwagę, że dochód nie może być ujemny.
No własnie. Skoro skarbówka mówi, że nie mozna wpisywać stratnych pozycji w rubrykę koszty uzyskania przychodu to niech mi powiedzą jak mam rozliczyc stratę skoro w rubrykę przychod nie mogę wpisac niczego z minusem ?
Z takiej interpretacji to wynika, ze ujemnych transakcji nie można rozliczyć jako straty bo to po prostu jest niewykonalne. Mi się wydaje, że interpretacja ktorą dostał OzoEze wynika po prostu z braku wiedzy na temat cfd i zasad jego funkcjonowania. Ale to nie pierwszy raz kiedy ktos się wypowiada na tematy na ktore nie ma zielonego pojecia.
EUR/USD vs DJIA

Awatar użytkownika
Luke23
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Luke23 »

Eurodolar pisze:No własnie. Skoro skarbówka mówi, że
Tylko dodam że to nie skarbówka tylko konkretny urzędnik. Brak konkretnych ustaw na interesujące nas tematy powoduje że liczy sie "widzimisię" urzędnika, więc nie sugeruj, się tak przykładem OzoEze bo w twoim urzędzie możesz dostać zupełnie inną odpowiedź.

Awatar użytkownika
Eurodolar
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Eurodolar »

Luke23 pisze:Tylko dodam że to nie skarbówka tylko konkretny urzędnik. Brak konkretnych ustaw na interesujące nas tematy powoduje że liczy sie "widzimisię" urzędnika, więc nie sugeruj, się tak przykładem OzoEze bo w twoim urzędzie możesz dostać zupełnie inną odpowiedź.
Wiem, że to konkretny urzędnik, jednakże wydajacy interpretacje w imieniu ministra finansów. W Polsce sa 4 izby skarbowe wydające interpretacje - upoważnił je do tego minister finansow. Interpretacja dotycząca OzoEze pochodzi z IS w Warszawie - biuro KIP w Płocku, jednakże minister podtrzymał ta interpretacje, więc mozna domniemywać, że podtrzyma podobne z każdej innej izby (pod warunkiem, że wyjdą z tych izb takie same interpretacje, jak ta z Warszawy).
EUR/USD vs DJIA

Awatar użytkownika
Luke23
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Luke23 »

Masz racje, ale dalej jest to konkretny przypadek i nie ma oficjalnej ustawy w pełni to regulującej. Więc przy składaniu deklaracji i oświadczenia, każdy urząd może wydać inną opinie. Tak to u nas jest. Ale gdyby były problemy i ktoś by zaczął sie sądzić i dochodzić swego i sprawa poszła by do górnych organów. Wtedy prawdopodobne jest że zostaną przy takim samym zdaniu i będą jak napisałeś podtrzymywać podobne.

Harry Morgan
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Harry Morgan »

[przepraszam, jeżeli się wygłupie - bądźcie wyrozumiali ]
i tak wystosuje odpowiednie pismo do mojego US ale pytanie praktyczne

stosując zasadę dzienne rozliczanie transakcji (konto tylko u zagranicznego brokera powiedzmy FxPro 1000$)
wszystko to teoria a więc

dzień pierwszy jedna transakcja 100$+ - mam sobie arkusz w excelu przeliczam po aktualnym kursie NBP i wychodzi mi mniej więcej 280zł podatek ~ 53zł

dzień drugi 1100$ transakcja +100$ czyli kolejne 53zł podatku

dzień trzeci 1200$ transakcja stratna -200$ na koncie mam 1000$ (tyle co na początku)

wykonałem tylko 3 operacje w roku nic nie zyskałem, po przeczytaniu poprzednich postów wnioskuje ze tych -200 nie można wliczać więc lece jeszcze US 100zł? a co by było gdybym od 10000$ musiał zapłacić podatek a pod koniec roku wszystko stracił?

wszystko to teoria - na potrzeby dydaktyczne
Tonight's the night. And it's going to happen again, and again. It has to happen. Nice night.

i4i4i4
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: i4i4i4 »

mi tam niedawno na infolinii KIPu powiedzieli, że stratne pozycje forexowe są kosztem, co było po konsultacji osoby pierwszego kontaktu z "ekspertem", ale oczywiście nie jest to wiążąca interpretacja.
Wniosek: napisać o wiążąca interpretację, a gdyby dostalo się złą odpowiedź - przeprowadzka ze zmianą US.

Sekstus
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Sekstus »

Może się mylę, ale np w roku podatkowym hipotetyczny zysk np. 100 tyś EUR może warto zmienić obywatelstwo zamiast dawać politykom, urzędnikom na ich idiotyczne pomysły , a jakie to jaki koń jest każdy widzi. Po diabła użerać się z tymi urzędasami z uśmiechem na ustach wypiąć się na ten bałagan,

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Sekstus pisze:Może się mylę, ale np w roku podatkowym hipotetyczny zysk np. 100 tyś EUR może warto zmienić obywatelstwo zamiast dawać politykom, urzędnikom na ich idiotyczne pomysły , a jakie to jaki koń jest każdy widzi. Po diabła użerać się z tymi urzędasami z uśmiechem na ustach wypiąć się na ten bałagan,
Nie trzeba zmieniać obywatelstwa :]
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=8485

Poza w/w jest kilka innych metod ( legalnych ) gdzie ona uniknąć, części lub całości podatków.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

axb
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: axb »

naczytałem się sporo ale poruszę tak mam mały zysk u polskiego brokera i stratę u zagranicznego w tym samym roku - rozliczam to na pit38. Od polskiego brokera dostaje pit8c i US też to dostaje. Na chwilę obecną nie wiem czy zamknę się w okolicy zero czy raczej minus. Dobrze rozumuję. Czy przychody z zachodniego broka - i straty wpisać w pozycje 23,24
http://www.pit.pl/att/deklaracje/2009/pit_38_v5.pdf
czy jeżeli mamy minus to wyliczyć pozycje 32 z minusem czy zostawić pustą

Awatar użytkownika
OzoEze
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: OzoEze »

Dariogi pisze:Ale nie mozna dzielic pozycji zyskownych i stratnych na przychod i koszty uzyskania przychodu, przeciez to jest absurdalne.
Moim zdaniem taki podzial nie jest absurdalny tylko jest logiczny – mamy do czynienia z dwoma strumieniami przeplywu srodkow pienieznych:
1. kierunek przeplywy strumienia od brokera do nas – strumien zlozony z wynikow transakcji zakonczonych z zyskiem
2. kierunek przeplywu strumienia od nas do brokera – strumien zlozony z wynikow transakcji zakonczonych ze strata
Zgodnie z przepisami podatkowymi strumienie przychodow i kosztow sumujemy niezaleznie i operujac na sumach strumieni wyznaczamy dochod lub strate.
Dariogi pisze:Ewentualnie traktujac kontrakty walutowe jako instrumenty pochodne koszt nabycia kontraktu przyjac jako koszt uzyskania przychodu a cene sprzedazy jako przychod.
W kazdym wypadku nasze transakcje traktujemy jako instrumenty pochodne. Nasze instrumenty pochodne (kontrakty na roznice kursowe) charakteryzuja sie tym, ze nie ponosi sie zadnych wydatkow na ich nabycie. W tym tkwi podstawowy problem, ze przepis szczegolny dotyczacy kosztow uzyskania przychodow w zwiazku z operacjami na instrumentach pochodnych odnosi sie do wydatkow ponoszonych na nabycie tych instrumentow.

Z przychodem nie ma problemu, gdyz pochodzi on z realizacji praw wynikajacych z kontraktu, a zapis o przychodach pochodzacych z realizacji prawa do kontraktu znajduje sie w ustawie podatkowej i nie budzi watpliwosci.
Dariogi pisze:Ale czemu nie mozna prosciej: roczna suma zyskownych transakcji i stratnych jest przychodem lub strata. Jest ona wyliczona z sumy poszczegolnych transakcji kazdego dnia przeliczonych po srednim kursie kupna nbp jesli konto prowadzone jest w innej walucie niz PLN.
Dochod (strate) musimy wyznaczyc w sposob okreslony ustawa. Przepisy uniemozliwiaja zaproponowane przez Ciebie zbilansowanie wynikow wszystkich transakcji i poddanie opodatkowaniu wyniku netto na sumie wszystkich transakcji. W ustawie mamy konkretnie wskazane procedury wyznaczania dochodu (straty) – w obliczeniach udzial biora: przychody i koszty...
Dariogi pisze:Swoja droga czy tak czy tak powinno wyjsc teoretycznie to samo
zgadza sie
Dariogi pisze:ale dlaczego US chce zaliczyc to jako strate i to ewentualnie porozkaladac do odliczenia w przyszlych 5 latach po 50% bo tak zrozumialem, to jest calkowicie bezsensu
dobrze zrozumiales o co chodzi skarbowce – masz racje, ze to bez sensu.
Dodam nadto, ze przepisy uniemozliwiaja nam dokonanie takiego „odliczenia”. Zauwazcie, ze pozycja „staraty z lat ubieglych” na PIT38 (pozycja 29) to nasza strata wykazana w roku poprzednim w pozycji 28. US nie daje nam mozliwosci poprawnego wypelnienia PIT38 w taki sposob, aby dokonac tego „odliczenia straty”. Przeciez pozycja 28 na PIT38 powstaje w wyniku konkretnego dzialania: C –B, gdzie C to suma kosztow, a B to suma przychodow. Czyli nie mamy podstaw do odliczenia „tej straty” (czyli nie uznanych przez US za koszty ujemnych wynikow transakcji), gdyz „ta strata” powstala z „widzimisie” skarbowki, a nie z wyliczenia C – B, o ktorym to wyliczeniu jest mowa w ustawie... Eurodolar slusznie zauwazyl:
Eurodolar pisze:Z takiej interpretacji to wynika, ze ujemnych transakcji nie mozna rozliczyc jako straty bo to po prostu jest niewykonalne.

dlatego koledzy Faflik i Eurodolar zadali bardzo dobre (wrecz kluczowe) pytania:
faflik pisze:W ktora rubryke pita wpiszesz strate?
Eurodolar pisze:Skoro skarbowka mowi, ze nie mozna wpisywac stratnych pozycji w rubryke koszty uzyskania przychodu to niech mi powiedza jak mam rozliczyc strate skoro w rubryke przychod nie moge wpisac niczego z minusem ?

Dariogi pisze:Po bardziej wnikliwej analizie tematu, na co wczesniej nie mialem czasu zgodze sie z Toba. Nie mozemy odejmowac pozycji stratnych w rubryce przychodu.
Ciesze sie, ze skumales w czym rzecz.
Dariogi pisze:Cena otwarcia transakcji - koszt uzyskania przychodu
jak pisalem wyzej – zawsze rowna zero – nie ponosimy zadnych wydatkow na nabycie kontraktu

Harry Morgan pisze:wszystko to teoria a wiec
Harry Morgan pisze:dzien drugi 1100$ transakcja +100$ czyli kolejne 53zl podatku
tylko przy zalozeniu, ze kurs NBP dot. drugiego dnia jest rowny kursowi NBP dot. pierwszego dnia

Nie liczymy codziennie podatku od kwoty przychodu tylko na koniec roku od dochodu.
Harry Morgan pisze:wykonalem tylko 3 operacje w roku nic nie zyskalem, po przeczytaniu poprzednich postow wnioskuje ze tych -200 nie mozna wliczac wiec lece jeszcze US 100zl?
dokladnie to 106 zl :)
Harry Morgan pisze:a co by bylo gdybym od 10000$ musial zaplacic podatek a pod koniec roku wszystko stracil?
niestety to juz skarbowki nie interesuje...
i4i4i4 pisze:mi tam niedawno na infolinii KIPu powiedzieli, ze stratne pozycje forexowe sa kosztem, co bylo po konsultacji osoby pierwszego kontaktu z "ekspertem"
moze wyciagneli jakies wnioski w zwiazku z moja skarga do WSA.. jeszcze kilka miesiecy wczesniej „ekspert” byl innego zdania...
axb pisze:Czy przychody z zachodniego broka - i straty wpisac w pozycje 23,24
Tak.
axb pisze:czy jezeli mamy minus to wyliczyc pozycje 32 z minusem czy zostawic pusta
nie masz mozliwosc wpisac ujemnej liczby w pozycji 32. Poczytaj opisy na picie w jaki sposob wyliczac wartosci wpisywane w poszczegolnych rubrykach.

ODPOWIEDZ