Jest poprawna. A co do pojęć: to sorki ale jak mówiłem masz tu podstawowe problemy. To co napisałeś powyżej o chromosomach, i populacji najlepiej o tym świadczy. Zrozum: GEN to nie bit przyjmujący wartość 0 lub 1. Gen może przyjmować wiele wartości - więc naturalnie jego reprezentacja w komputerze będzie wymagała wielu bitów. Ot, choćby kolor oczu u ludzi: odpowiada za to jeden gen ale czy są tu możliwe tylko 2 wartości? Nie.StudenTM84 pisze:Zastanawiam się również, czy wersja greena z kodem typu "xxxxyyyyzzzzvvvvv" jest poprawna ale używa innych pojęć niż przedstawionych przeze mnie czy mówimy w ogóle o czymś innym. Poza tym ja coś takiego nazwałbym populacją składającą się z 4 chromosomów a każdy z nich z 4 genów (poza ostatnim, który ma ich 5).
Zapis powyżej to przedstawia: to 1 chromosom, mający 4 geny (literki x y z v) a każdy gen reprezentowany jest na tylu bitach ile odpowiadających mu literek (co definiuje ile dany gen wartości może przyjmować).
Przykład bardzo efektowny wizualnie - ale to dosyć prosta sprawa. Tutaj obawiam się mamy do czynienia z systemem bardziej skomplikowanym.maariuszn pisze: Aby zobrazować "moc" GP podam jeszcze jeden link:
http://rogeralsing.com/2008/12/07/genet ... -mona-lisa
Przykład jest na grafice, ale chodzi o idee. Podajemy obraz, który chcemy uzyskać a program sam ewoluuje w ten sposób, żeby narysować obraz jak najbardziej podobny.
Tak - ale nad AG w testerze nie masz kontroli. Nie możesz stworzyć własnej funkcji dopasowania - ot takiej jak sam podajesz gdzie wynik dopasowania jest wagą kilku czynników.Tig3r pisze:Panowie, to co opisujecie MT4 ma już wbudowane przy optymalizacji. Sam wykorzystanie AG pokaże mam najlepszy wynik - czyli najlepsze ustawienia w za dany okres.
Nie możesz stworzyć własnych operatorów krzyżowania/mutacji (lub jeszcze innych) uwzględniających to jak zapisałeś dane w chromosomie (co ważne jest dla efektów działania). Nie możesz nawet ustalić liczebności populacji, parametrów mutacji itd. Nie możesz wpływać na do by populacja nie została zdominowana przez jednego osobnika itd, etc.
Jedyne do czego nadaje się AG testera to optymalizacja kilku zmiennych.
No właśnie: wstawiamy do systemu i zapuszczamy na danych. Co to znaczy: musimy mieć tester umożliwiający coś takiego. Własny tester bo tego z MT4 nie ma jak podpiąć do AG (który będzie działał poza MT4) ...maariuszn pisze:Jeżeli chodzi o tę kwestię to ja nie widzę żadnego problemu. Mając danego osobnika, dekodujemy informację zawartą w jego chromosomie a uzyskane wartości parametrów wstawiamy do systemu. Następnie system zapuszczamy na danych i uzyskujemy wszyskie niezbędne informacje do funkcji celu np. zysk, max dd, %zyskownych transakcji, SharpeRatio i cokolwiek sobie chcemy wyliczyć.
Każdy osobnik uzyska inny wynik i na tej podstawie dokonujemy selekcji.
oczywiście można kombinować z użyciem mt4, odpalaniem go z parametrami i jakimś "zautomatyzowanym klikaniem" w celu uruchomienia automatycznie testera - ale nie tędy droga moim zdaniem ....