Niekoniecznie. Nie może być tylko najkrótsza.krzychoooo pisze:Zawsze najdłuższa i najsilniejsza!!!!
Fale Elliota...
- jasonbourne
- Pasjonat
- krzychoooo
- Stały bywalec
- magictrader
- Pasjonat
EU H1, może jakoś tak
.
EDIT:
chyba, że niebieskie 1/a to już koniec zielonego C i całość to Running Flat (http://www.elliott-wave-theory.com/Image90.gif).

EDIT:
chyba, że niebieskie 1/a to już koniec zielonego C i całość to Running Flat (http://www.elliott-wave-theory.com/Image90.gif).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
GBPUSD H4
Moje drugie podejście do analizy tej pary
Korekta a-b-c stanowi .618 całego ruchu 1-5 czyli mamy do czynienia z silną korektą. Taka podobno występuje najczęściej jako druga fala impulsu lub fala B większego zygzaka.
Wygląda na to że mamy do czynienia z drugą opcją ponieważ na dzień dzisiejszy fala oznaczona jako (?) nie mogła by być fala 3 bo jest stosunkowo krótka i jej korekta zachodzi na 1 ...
Co do pierwszego pliku gu.gif jestem pewien , co do drugiego oczywiście nie
Komentarze mile widziane...

Korekta a-b-c stanowi .618 całego ruchu 1-5 czyli mamy do czynienia z silną korektą. Taka podobno występuje najczęściej jako druga fala impulsu lub fala B większego zygzaka.
Wygląda na to że mamy do czynienia z drugą opcją ponieważ na dzień dzisiejszy fala oznaczona jako (?) nie mogła by być fala 3 bo jest stosunkowo krótka i jej korekta zachodzi na 1 ...
Co do pierwszego pliku gu.gif jestem pewien , co do drugiego oczywiście nie

Komentarze mile widziane...
Edek W1
Witam
Moje pierwsze podejscie do Elliota
Na Edku (W1) widac formujaca sie fale 3. Zastanawiam sie czy dojdzie do zaznaczonego poziomu.
Najpierw probowałem dodawać wielkości 0,618, 1, oraz 1,618 do dołka fali 2 , początku fali 3. Lecz w ten sposób wychodziło mi iż te wielkości zostały już przekroczone.
Potem zaznaczoną wielkość wyliczyłem dodając do długości fali 1 współczynnik Fibo 0.618 długości fali 1.
Wszelkie komentarze , wskazujące moje błędy w obliczeniach, bądz inne błędne założenia mile widziane
Szczegóły moich obliczeń
Za Szczyt fali 1. przyjołem 1.439
Dołek fali 2 na poziomie 1.265
Z tych założeń wyszło mi iż:
0.618 = 0,088
1.0 = 0.142
1.618 = 0.230
Moje pierwsze podejscie do Elliota

Najpierw probowałem dodawać wielkości 0,618, 1, oraz 1,618 do dołka fali 2 , początku fali 3. Lecz w ten sposób wychodziło mi iż te wielkości zostały już przekroczone.
Potem zaznaczoną wielkość wyliczyłem dodając do długości fali 1 współczynnik Fibo 0.618 długości fali 1.
Wszelkie komentarze , wskazujące moje błędy w obliczeniach, bądz inne błędne założenia mile widziane
Szczegóły moich obliczeń
0.618 = 0,088
1.0 = 0.142
1.618 = 0.230
- magictrader
- Pasjonat
Re: Edek W1
Patrząc wstecz może to też wyglądać na przykład tak:Mistrzu pisze:Witam
Moje pierwsze podejscie do ElliotaNa Edku (W1) widac formujaca sie fale 3. Zastanawiam sie czy dojdzie do zaznaczonego poziomu.
Szczegóły moich obliczeń
0.618 = 0,088
1.0 = 0.142
1.618 = 0.230
W sumie masz racje magic i wlaśnie tu pojawia się problem.
Czego używacie (oprócz "wyczucia"
), aby nieco bardziej przybliżyć tego typu sytuacje. Czyli jak stwierdzić które falki są bardziej prawdopodobne.
Oczywiście iż możemy poczekać i czas zweryfikuje która wersja się sprawdzi, acz lepiej byłoby wiedzieć zawczasu
Czego używacie (oprócz "wyczucia"

Oczywiście iż możemy poczekać i czas zweryfikuje która wersja się sprawdzi, acz lepiej byłoby wiedzieć zawczasu

- krzychoooo
- Stały bywalec
Wydaje mi się, że tak jak napisałeś "wyczucie" i "oczytanie" stanowią klucz, chociaż nigdy nie ma pewności. Potrzeba kilkuset godzin na oznaczaniu, ale kiedyś to przychodzi. Najważniejsze, żeby się nie zniechęcać.
Wrzucaj swoje oznaczenia, nawet te które wydawać się mogą najbardziej absurdalnymi. Oczywiście w ramach teorii.
I swoich spostrzeżeń
NO I KONIECZNIE PAMIĘTAJ O OZNACZENIACH ALTERNATYWNYCH!!!
Wrzucaj swoje oznaczenia, nawet te które wydawać się mogą najbardziej absurdalnymi. Oczywiście w ramach teorii.

NO I KONIECZNIE PAMIĘTAJ O OZNACZENIACH ALTERNATYWNYCH!!!
- jasonbourne
- Pasjonat
Moim zdaniem, nie da się tego stwierdzić, poza tym cena nie zawsze układa się zgodnie z teorią Elliotta. Dlatego już jakiś czas temu zrezygnowałem z oznaczania układów fal.Mistrzu pisze:Czyli jak stwierdzić które falki są bardziej prawdopodobne.
I paradoksalnie, od kiedy gram Elliottem bez oznaczeń, idzie mi znacznie lepiej. Czyż to nie jest zabawne?

Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl