dargoth pisze:Szkoda, że żaden polski bank nie wpadł do tej pory na pomysł otwarcia platformy ECN. Myślę, że bardzo szybko zdominowaliby polski rynek i ściągnęli mnóstwo klientów. Przecież zdecydowana większość klientów XTB jest z tą firmą jedynie dlatego, że to polski broker. Bardzo wielu inwestorów pootwierało konta za granicą, tylko dlatego, że na naszym podwórku nie ma dobrego brokera. Jestem przekonany, że polski ECN związany z jakimś solidnym bankiem byłby skazany na sukces i naprawdę mnie dziwi, że jeszcze nikt tej niszy nie zapełnił.
BOŚ działając w ten sposób podejmuje większe ryzyko. By skutecznie konkurować z XTB powinni być od XTB uczciwsi. Tylko czy się na uczciwości nie przejadą? Duże straty u brokerów MM przecież nie są rzadkością. Jeśli nie będą uczciwi może to negatywnie wpłynąć na postrzeganie całego banku. Muszą mieć świadomość, że na początku pewnie większość ich klientów, to będą dotychczasowi odbiorcy ich usług. Jeśli ich zawiodą, mogą się po prostu z nimi pożegnać na zawsze. Wystarczy spojrzeć na swapy, żeby się zorientować, że broker nie jest nastawiony na uczciwe traktowanie klienta, a to dobrze nie wróży na przyszłość.
Czy stworzenie platformy ECN jest naprawdę tak trudnym przedsięwzięciem? Czasem wydaje mi się, że brakuje ludzi z wizją w zarządach naszych banków. Pewnie jak zwykle będą ostatnimi w kolejce po pieniądze rodzimych inwestorów, bo przecież najpierw zagranica musi pokazać, że można zarobić, a dopiero jakiś rodzimy "geniusz" uderzy do zarządu z planem jak tu wyzbierać resztki z "pańskiego stołu". "Na kolanie" mógłbym napisać im lepsze plany rozwojowe niż ich sztaby strategów.
Pozdrawiam i życzę nam wszystkim zdolnych ludzi z wizją na odpowiednich stanowiskach!
Dodano po 1 minutach:
oraz
Drodzy forumowicze jeżeli uda się nam wpłynąć na to aby większość uczelni ekonomicznych to miała napisane na dzwiach wtedy będzie szansa na normalność.dargoth pisze:Możliwe, że masz rację. Jednak są na rynku brokerzy ECN z mniej restrykcyjnymi warunkami niż Dukascopy i sobie radzą. Zdaje się, że jest w USA platforma stworzona przez zwykłych inwestorów dla zwykłych inwestorów.
Chodzi mi o to, że forex dopiero się rozwija i tkwi w nim ogromny potencjał. Na naszym rynku nie ma w tej chwili żadnej konkurencji ECN. Pierwszy podmiot będzie miał zatem dużą przewagę nad innymi i nawet jeśli pierwsze kwartały, może nawet lata byłyby pod kreską, to jestem przekonany, że taka inwestycja zakończyłaby się sukcesem.
Nie mam dostępu do danych rynkowych, ale wydaje mi się, że niezbyt lubiany XTB generuje dość duże obroty. Podejrzewam, że polski ECN mógłby już w pierwszym roku przejąć 80% tych obrotów. Od zagranicznych brokerów spłynęło by jeszcze więcej polskiego kapitału. Nie można zapominać, że na pozostałą działalność banku też z pewnością taka platforma miała by wpływ w dłuższym terminie. Więcej otwartych kont, więcej pieniędzy, większe przepływy i więcej sprzedanych produktów. Można by było opracować specjalny pakiet dla polskich przedsiębiorstw, exporterów, importerów. Możliwości jest naprawdę wiele. Rynek się rozwija i wcześniej czy później pojawi się i u nas jakiś ECN i jako pierwszy będzie miał z górki. Następni dopiero będą się zastanawiać czy to im się opłaci, a jak się zdecydują będą musieli zrezygnować z części zysków, by dać konkurencyjne warunki i wydać krocie na marketing by odebrać klientów pionierowi.
Pozdrawiam.
Dodano po 2 minutach:
Ps. proszę szczególnie zwrócić uwagę na to
Cieszę się że nie jestem na tym forum sam...................zz pisze:Od zagranicznych brokerów spłynęło by jeszcze więcej polskiego kapitału. Nie można zapominać, że na pozostałą działalność banku też z pewnością taka platforma miała by wpływ w dłuższym terminie. Więcej otwartych kont, więcej pieniędzy, większe przepływy i więcej sprzedanych produktów. Można by było opracować specjalny pakiet dla polskich przedsiębiorstw, exporterów, importerów. Możliwości jest naprawdę wiele.
Dodano po 1 godzinach 4 minutach:
m_wojciechowski pisze:zz napisał:
planujecie mieć dojście bezpośrednie na ECN
Dojście już mamy do zabezpieczania swoich pozycji.
Zakładam jednak, że interesuje Cię bardziej czy damy taki dostęp Klientom? Póki co nie bardzo składa się to biznesowo - tak jak napisałem we wcześniejszym poście.
Absolutnie nie mogę się z tym zgodzić.Jeżeli byłyby w Polsce profesjonalne usługi bankowe pod tym pojęciem rozumiem również usługi forexowe to zastanówmy się na spokojnie z samych opcji,cirssów,forwardów ,leasingów wyprowadzono około 25-50 mld dodać należy do tego około 80-100 mld zł z inwestycji portfelowych są to oficjalne dane.Jeżeli przez profesjonalne usługi finansowe udało by się chociaż ugrać 0.1% powtarzam tylko 0.1% to byłby to olbrzymi sukces finansowy nie tylko dla klientów lecz również dla instytucji finansowych.Więc nie wytrzymują krytyki słowa
m_wojciechowski pisze:Póki co nie bardzo składa się to biznesowo -
Pozdrawiam i proszę nie traktować tego jako słośliwość a raczej jako mobilizacja do jeszcze lepszej pracy.