Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

davit pisze:Na EUR/USD rynek jest podobny. Jakie są zalecenia jeśli chodzi o pary walutowe w książce? Warto obserwowac kilka czy skupić się na jednej?
Trzeba jednak zwracać uwagę na małe niuanse. Zwróć uwagę , że na kablu ruchy są "czyste" a wszystkie świece wyraźnie trendowe (rosnące i spadkowe) natomiast na EU widać większe wahanie, mamy też parę doji potwierdzających brak zdecydowania. Pomemłany rynek może zawsze sprawić niespodziankę. Co do Brooksa to radzi grę na ES (czyli S&P500 zarówno futures jak i ETF) oraz najpłynniejszych akcjach amerykańskich firm. Trochę mniej podoba mu się forex i rynek obligacji o którym twierdzi , że daje mniej okazji (ja się z tym nie zgadzam , ale moje zdanie przy jego doświadczeniu to pikuś : :wink: Ilość obserwowanych instrumentów w jego przypadku to 5-6 , na początku radzi 2,3 a nawet 1. Ja pozwalam sobie na 3 (EURUSD, GBPUSD, EURJPY), głównie dlatego, że przy łapaniu ruchów o zasięgu 15-20 pipsów ogromne znaczenie ma mały spread.

Awatar użytkownika
davit
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: davit »

a&z pisze:
davit pisze:Na EUR/USD rynek jest podobny. Jakie są zalecenia jeśli chodzi o pary walutowe w książce? Warto obserwowac kilka czy skupić się na jednej?
Trzeba jednak zwracać uwagę na małe niuanse. Zwróć uwagę , że na kablu ruchy są "czyste" a wszystkie świece wyraźnie trendowe (rosnące i spadkowe) natomiast na EU widać większe wahanie, mamy też parę doji potwierdzających brak zdecydowania. .
Ale chyba nie często zdarza sie taki rynek jak dzisiaj na G/U? Chyba w tym sukces aby czekać cierpliwie:)

a&z

Nieprzeczytany post autor: a&z »

davit pisze: Ale chyba nie często zdarza sie taki rynek jak dzisiaj na G/U? Chyba w tym sukces aby czekać cierpliwie:)
Odpowiem starym powiedzeniem trejderów, że płacą nam za czekanie.
Takie podręcznikowe kanały rzeczywiście zdarzają się niezbyt często , ale trendy mamy codziennie (właśnie na interwale 5, lub 10M). Tak w ogóle w godzinach kiedy trejduję (8.00 - 10.30) średnio , dziennie na 3 wymienionych parach zdarza się około 5 dobrych okazji z tego 2-3 ładne wejścia z trendem.

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

To moje dwa wejścia w GBPUSD. Oczywiście 3 najlpesze odpuściłem. Dzienny limit ugrany także nie ma co. Wolę głębsze korekty niż 20 pips poza tym ciężko było narysować tam TL.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Yaaa man

Awatar użytkownika
mohertrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mohertrader »

EUR/USD wyłamanie dołem , ale najpierw musi pokonać na trwale niebieską linię trendu . Pomarańczowy S/R jest "aktywny" od około 23 września , więc może już nadszedł czas testu ? Jak widać kolejne szczyty mamy coraz niżej i za każdym razem po powrocie , wyraźne "dobicie" do S/R.

Jak ktoś ma inną koncepcję to zapraszam do wymiany poglądów.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
nowicjusz123
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: nowicjusz123 »

Z jednej strony wyglada na to że będziemy mieli wybicie wzrostowe z trójkąta. Wystarczy popatrzec na wykres 1W, ale z drugiej strony poziom 1.5000 -1.5050 to silny opor, wytestowany juz po raz drugi.

Wyłamanie dołem nastapi napewno po przebiciu niebieskiej linii trendu , ale tutaj bym nie podejmowal pochopnych decyzji o shorcie, bez przebicia poziomu 1.4800. Mysle ze wtedy mozna smiało sell'ować :D

Pozdrawiam

Dodano po 4 minutach:

Póki co piękny shorta na GBP/JPY po wybiciu z 3kąta a sytuacja podobna
Małymi łyżeczkami, ale wciąż ...

Awatar użytkownika
Wa$$kII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wa$$kII »

Long eur/jpy 1.5% konta 132.20 SL na 131.95.
Yaaa man

Harry Morgan
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Harry Morgan »

ja dorwałem PDF'a brooksa... wydrukowałem (bo mecze sie czytajac z monitora i lubie zazaczac sobie wazne zdania itp)

książka jest GENIALNA, na razie kończę 1 rozdział, czasem opis jednego wykresu czytam i po 4x

jedyne co mogę zarzucić to sam sposób opisu zachowań cen - sądzę, że wymaga trochę zredagowania (źle mi się to czyta - a czytałem dużo książek angielskich o tej tematyce)

Teraz patrząc na wykres widzę go zupełnie inaczej - aż się uśmiecham do siebie, ze tyle czasu komplikowałem sobie życie - a wszystko można wyczytać z ruchu cen

Pozdrawiam!
Tonight's the night. And it's going to happen again, and again. It has to happen. Nice night.

mbor112
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mbor112 »

Hm to może jakiś śmiałek streści po polsku tę książke? Mógł byś dać jakiś namiar na tego pdfa ?
Ostatnio zmieniony 21 lis 2009, 10:51 przez mbor112, łącznie zmieniany 1 raz.
:)

jbm8
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jbm8 »

mbor112 pisze:Hm to może jakiś śmiałem streści ją po polski tą książke? Mógł byś dać jakiś namiar na tego pdfa ?
Hej, poszukaj na 4shared.Ciężko będzie ją streścić, tak by nic nie utraciła na wartości, ale kto wie :) Aha, dużo i jeszcze więcej publikacji/ w tym klipy wideo/ jest na grupie dyskusyjnej sanuka.

ODPOWIEDZ