Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji
Nie wiem czy robicie podobnie, ale ja zbieram dobre trejdy, drukuje i wieszam na tablicy. Mam już kilka waszych trejdów , m.in. Wa$$kII . Myślę , że załączony trejd też można uznać za dobre wejście z trendem zgodnie z zasadami PA.
Rysowane są kolejne wyższe swingi , więc polowałem tylko L. Na wykresie zaznaczyłem 3 kolejne możliwe wejścia, ale ponieważ zgadzam się z Al Brooksem, że pierwsza nadarzająca się okazja rzadko jest dobrym wejściem (wyznaje on zasadę "good fill, bad trade") czekałem na lepszy i pewniejszy układ. I rzeczywiście na wybiciu bara 1 TP na poziomie 1,4895 dałoby R:R = 1:1,4 a wchodząc na barze 3 wyszło 1,9
Rysowane są kolejne wyższe swingi , więc polowałem tylko L. Na wykresie zaznaczyłem 3 kolejne możliwe wejścia, ale ponieważ zgadzam się z Al Brooksem, że pierwsza nadarzająca się okazja rzadko jest dobrym wejściem (wyznaje on zasadę "good fill, bad trade") czekałem na lepszy i pewniejszy układ. I rzeczywiście na wybiciu bara 1 TP na poziomie 1,4895 dałoby R:R = 1:1,4 a wchodząc na barze 3 wyszło 1,9
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ja osobiście zrobiłbym to tak(mimo, że nie gram na tak niskim TF). Zlecenie BUY na świecy zaznaczonej na granatowo(najlepiej na otwarciu), jednak nie wyżej niż błękitna linia. SL tak jak widać na rysunku na końcu pinbara i poziomie jakieś 50% długiej zielonej świecy. TP granatowa linia, jednak nie ustawiałbym zamknięcia pozycji, lecz przesunął SL na BE i obserwował, jeżeli cena poruszałaby się tak jak tutaj mamy podejrzewam, że SL przesunąłbym na poziom TP po 1-szej zielonej świecy. Później przesuwanie SL na każde min. kolejnych świec. 
W teorii jakie to wszystko łatwe:), a wykonać to w praktyce
do tego TF 5 min. Jednak wole od 1H w górę:D.
Pozdrawiam i dużo pipsów życzę:)

W teorii jakie to wszystko łatwe:), a wykonać to w praktyce

To co proponujesz sprawdza się właśnie na większym interwale i długi czas tak własnie robiłem. Po zejściu na mniejszy interwał przekonałem się jednak, że tu synchronizacja z rynkiem musi być pełniejsza , bo inaczej możemy wylecieć z dobrego trejdu. Tak w ogóle od kwartału waham się pomiędzy interwałem 1H a 5 lub 15M. 1H daje zarobić , ale jest nudny, 5 lub 15 M zmusza do myślenia i szybkiej analizy oraz pozwala obserwować rynek i sposób działania market moversów czyli sterników kursu. Fajnie wygląda czasami zgarnianie stopów a zaraz potem odwrót.. Tego na 1 H nie zobaczysz.LiKhazar pisze:Jednak wole od 1H w górę:D.
Pozdrawiam serdecznie i życzę również fury pipsów. A tak w ogóle to mieszkasz po sąsiedzku?
Wiesz wybór TF w dużej mierze zależy od tego ile kto może spędzić przy wykresach online i czy nikt mu w tym czasie nie przeszkodzi. Poza tym jakoś nie przepadam za łapaniem po 10 pips, przy spread 2-7. nie kalkuluje mi się to;P, ale kto wie może jeszcze zmienię zdanie 

Dokładnie:D Pozdrowienia z Białogardu:)a&z pisze:A tak w ogóle to mieszkasz po sąsiedzku?
Ostatnio zmieniony 13 lis 2009, 14:42 przez LiKhazar, łącznie zmieniany 1 raz.
Skąd pomysł żeby sprzedawać gdy lecimy w górę? Oczywiście może się udać taka akcja ale obarczona jest potężnym ryzykiem, także dlatego że do RGRu to temu naprawdę daleko.. A poza trendem tu masz argumenty dlaczego nie jest zbyt rozsądnym pomysłem sprzedawać złoto obecnie.davit pisze:Trenuje i ucze się. Zauważyłem że tworzy się RGR na H4 na GOLD. Wszedłem przy samym oporze. Jaka jest szansa na powodzenie i czy nie za szybko według Was?
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=9658
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=9065
pozdrawiam

Ryzyko było ale i 600p do wyrawnia też, jednak pozycje wywaliło mi na BE, nie miałem TP a musiałem wyjść ;-/ Narazie kurs obija sie o opór. Możesz narysować czy coś przemawia za tym, że teraz będzie góra a nie jakaś większa korekta?ConradO pisze:Skąd pomysł żeby sprzedawać gdy lecimy w górę? Oczywiście może się udać taka akcja ale obarczona jest potężnym ryzykiem, także dlatego że do RGRu to temu naprawdę daleko.. A poza trendem tu masz argumenty dlaczego nie jest zbyt rozsądnym pomysłem sprzedawać złoto obecnie.davit pisze:Trenuje i ucze się. Zauważyłem że tworzy się RGR na H4 na GOLD. Wszedłem przy samym oporze. Jaka jest szansa na powodzenie i czy nie za szybko według Was?
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=9658
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=9065
pozdrawiam
Ja to widzę tak:Możesz narysować czy coś przemawia za tym, że teraz będzie góra
Na D1 2 dni temu mięliśmy wyłamanie z inside bara. Na 1 obrazku zielony kolor, a świeca wyłamująca oznaczona czerwonym kolorem. Zauważ, że ponownie jest wyjście poza zielony obszar.
Obecnie na H4 mięliśmy 2 kolejne wyłamania oznaczone niebieskim i czerwonym kwadratem. Kwadraty obejmują świece, których te wyłamania dotyczą (zielone pole jest tylko poglądowo). I ze względu na te wyłamania uważam, że złoto będzie wzrastać, ale ręki uciąć sobie za to nie dam, bo to forex

Jeżeli będą jakiekolwiek pytania, to odpowiem dopiero po weekendzie. Tymczasem lecę się dokształcać.
Pozdrawiam
Ale kreski nie mają tu nic do rzeczy - podałem bardzo mocne argumenty oparte na realnej sytuacji na rynku no i zaliczyliśmy odpał 20 dolców w górę. Cieszę się że udało Ci się przestawić stopa. pozdrawiamdavit pisze: Możesz narysować czy coś przemawia za tym, że teraz będzie góra a nie jakaś większa korekta?