Never Lose Again by DRAGON33

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
freeman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: freeman »

fx_killer pisze:Dwa czy trzy lata temu to było OK. Można było pogadać z TRO i uzupełnić wiedzę lub wymienić poglądy. Teraz? Cóż teraz? Lepszy biznes na "klepaniu" wskaźników itd itd. Bądźcie ostrożni gdyż dotacje są mile widziane!
Po pierwsze świetnie Kerimb, że wróciłeś na forum. Byłeś dla mnie inspiracją i motywacją, żeby nie dać sobie spokoju z FX...
Od TRO wiele się nauczyłem, ale granie jego systemami to nie dla mnie (np. TP="get what you can" ale 5pipsów to już wynik zadowalający. Mnie się to nie sprawdzało - minus na koncie się powiększał). Ten tutaj to raczej system Dragona, który powstał z inspiracji TRO IMO i ten system stosuję. Pewnie z czasem będę robił analizę pełniejszą tak jak HEX i Kerimb i większość dochodowych traderów, bo pewnie przyjdzie moment, że system przestanie się sprawdzać jeśli się patrzy tylko na M15 (z H1 w tle).
Co do dotacji, to nie przesadzajmy - przecież wystarczy $50 (chociaż wiem, że czy to dużo, to kwestia względna). Ja zapłaciłem i dostaję je i są fajne i ciekawe, ale poza tym, że są fajne, to z nich nie korzystam, bo postanowiłem się trzymać jednego systemu. Pewnie z czasem coś się doda, coś wymieni itd.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

jamesfisher pisze:zastanawiam się co zrobiłem źle. Zamieszczam screeny
Jak spojrzysz na tą sytuację na wykresie M5, to sam zobaczysz:
- po pierwsze primo, PA w dół;
- po drugie primo, wchodziłeś akurat na szczycie pullbacku, po prawie 100-pipsowym ruchu w górę, należało poczekać i wchodzić dopiero na następnej świecy H1, jak cena się odbiła od górnej bandy kanału ...
- po trzecie primo, ja o tej porze już bym nie grał ..., ale widzę, że niektórzy nienasyceni polują całą dobę :lol:
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

Awatar użytkownika
freeman
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: freeman »

jamesfisher pisze:zastanawiam się co zrobiłem źle. Zamieszczam screeny

SL=15, TP=30 , BUY
Obrazek
Wiadomo - każdy mądry po fakcie, ale moje zdanie jest takie.
- Wchodzisz w buy jak najbliżej NIEBIESKICH kropek, a nie czerwonych. To wg mnie główny błąd.
- Ja jeśli już to dałbym w tym miejscu sell. Ten wyskok sprzed półtorej godziny to były newsy i mogło oznazać zmianę trendu, ale niekoniecznie. Bo trend był down (patrząc na EMA i Price Action).
- poza tym ja jeszcze patrzę na tzw buzzard reversal (by TRO), który polega na tym, że kiedy mamy trzy świece jednego koloru. to statystycznie prawdopodobne, że następna będzie przeciwnego koloru. i wchodzę w buy (w tym przypadku) jak ta świeca już zagra (np będzie miała zasięg 1,5 poprzedniej, albo średniej [tak na oko :)])

uzin2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: uzin2 »

freeman pisze:
Wiadomo - każdy mądry po fakcie, ale moje zdanie jest takie.
- Wchodzisz w buy jak najbliżej NIEBIESKICH kropek, a nie czerwonych. To wg mnie główny błąd.
- Ja jeśli już to dałbym w tym miejscu sell. Ten wyskok sprzed półtorej godziny to były newsy i mogło oznazać zmianę trendu, ale niekoniecznie. Bo trend był down (patrząc na EMA i Price Action).
- poza tym ja jeszcze patrzę na tzw buzzard reversal (by TRO), który polega na tym, że kiedy mamy trzy świece jednego koloru. to statystycznie prawdopodobne, że następna będzie przeciwnego koloru. i wchodzę w buy (w tym przypadku) jak ta świeca już zagra (np będzie miała zasięg 1,5 poprzedniej, albo średniej [tak na oko :)])
w tym przypadku o ile zalozymy sie ze chlopak chcial trzymac sie zasad nie mogl kupic w poblizu niebieskich kropek bo nie kupujemy pod kanalem, wg zasad tez nie mogl zagrac shorta ja mowisz bo nie pozwalaly na to d1 i h1, wg mnie to troche za duzo czasu uplynelo od sygnalu buy, oczywiscie mowia zeby poczekac na zielona h1, ale ile tu bylo czekania, dosc dlugo,

co moge powiedziec po jakims czasie uzywania tego sysa, ze najlepszy uklad dla mnie jest wtedy gdy sygnal buy, (nieieska kropke) bedziesz mial w kanale lub nieznacznie pod kanalem, wtedy przewaznie niedlugo musimy czekac na odpowiedni kolor h1, wg mnie za duza odleglosc byla od sygnalu buy do moment gdy h1 zrobila sie zielona, ja w to nie wszedlem, oprucz tego czesto jest tak jak mowi Mike, ze po przebiciu kanalu przez swiece nastepuje pullback do kanalu a potem dopiero dalej w gore, ja jak wchodze bezposrednio po przebiciu kanalu (przed pullbackiem, ktory tez nie zawsze wystepuje) to ustawiam wiekszy stop, czasem warto poczekac na pullback i wejsc dopiero na nim, a czasem gdy on nie wystapi to ucieknie nam troche pipsow lub wogole juz nie wejdziemy w transakcje bo cena za bardzo oddali sie od kanalu, rzecz gustu

pozdrawiam

Awatar użytkownika
freud
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: freud »

Słuchajcie mam pytanie czy trading NLA wygląda u was podobnie jak u mnie czy jakoś totalnie odleciałem w kosmos? Chodzi mi o czekanie. Jak to Hex napisał: Czekanie to 95% czasu poświęcanego na handel.
Generalnie pytam czy też działacie w taki sposób: cena jest na górce, w okolicach czerwonej linii go short. Kanał Ema jest poniżej, czyli cena jest nad kanałem Ema, mamy krótki trend wzrostowy, ale już dochodzimy do HH. No i świeca H1 jest oczywiście zielona. I teraz tak: "zaczyna pachnieć" shortem, do następnej świeczki H1 pozostaje powiedzmy 20 minut. Cena stoi w miejscu i cały czas krąży koło wierzchołka. Czekamy więc na shorta. Zaczyna się pełna godzina. Ok, Świeczka H1 robi się czerwona, D1 też, cena zaczyna spadać przekraczając czerwoną linię i teraz najważniejsze: czy wchodzimy już w shorta (mimo że cena dalej jest nad kanałem Ema) czy czekamy aż cena spadnie poniżej kanału, aby spełnić wszystkie warunki nałożone przez system? Często takie sytuacje się zdarzają dlatego pytam. Czy zdarzają Wam się takie sytuacje, a jeżeli tak to jak sobie z nimi radzicie?

uzin2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: uzin2 »

wg zasad nie powinn sie sprzedawac nad kanalem, ja czasem sprzedaje ale nie kieruje tylko i wylacznie tym systemem

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

freud pisze:czy wchodzimy już w shorta (mimo że cena dalej jest nad kanałem Ema) czy czekamy aż cena spadnie poniżej kanału
Dla mnie kanał EMA jest najmniej ważnym kryterium.
Zauważ, że na różnych TF-ach różnie się on układa.
W takiej sytuacji jak opisałeś, chyba bym wchodzł. Tymbardziej, że wtedy można postawić bardzo blisko SL, a potencjalnych ruch jest duży, więc warto zaryzykować ...

Tak nawiasem mówiąc w oryginalnym wątku NLA (wg TRO) nie było kanału EMA.
Kanał EMA dodał Dragon33, a potem i tak grał wbrew zasadom ...

HEX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: HEX »

Dobra ludzie inaczej zrobimy....
Czy ktoś z was wie co to jest ZL??
Some times the only response is "shit happens" and "you can't win them all."

Awatar użytkownika
besot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: besot »

HEX pisze:Czy ktoś z was wie co to jest ZL??
poza tematem jest odpowiedni wątek na tym forum

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

HEX pisze:Czy ktoś z was wie co to jest ZL??
Inicjały Zenona Laskowika? :shock:

ODPOWIEDZ