Dziennik Żelaznych Zasad

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

przyznam ze ciekawe zasady, tzn risk maanagementu, waski SL 10 p to mi sie podoba,sam stosuje, przy RR powyzej 2 wiec wbrew pozorom, co niektorzy pisza wroze powodzenie :) pod warunkiem ze bedziesz konsekwentny i "mechaniczny " ;) pozdro
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaxRipper »

sgorn pisze:przyznam ze ciekawe zasady, tzn risk maanagementu, waski SL 10 p to mi sie podoba,sam stosuje, przy RR powyzej 2 wiec wbrew pozorom, co niektorzy pisza wroze powodzenie Smile pod warunkiem ze bedziesz konsekwentny i "mechaniczny " Wink pozdro
Problem jest wlaśnie z tym byciem mechanicznym - wciąż za mało obycia... To musi przyjść z czasem

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

sluchaj zalozyles watej w journalu, to powinno Cie sklonic do trzymania sie scislych zasad ;)
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

sgorn pisze:sluchaj zalozyles watej w journalu, to powinno Cie sklonic do trzymania sie scislych zasad
Nie nie tu nie chodziło o to ze odbiegam od zasad - nie odbiegam. Ale po prostu w czasie dnia sa sytuacje w ktorych wiem ze to juz koniec ruchu wzrostowego/spadkowego i zaden wskaźnik mi niestety tego nie pokaze bo to sie nazywa intuicja. Moja intuicja dziala na ogol NIE w momencie otwierania pozycji bo to robie z sygnalem ale w momencie jej zamykania. Instuicja jest szybsza niż sygnał - jednak martwi mnie to że nie moge tego w zaden sposob zautomatyzować.

Awatar użytkownika
Mike_Scofield
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mike_Scofield »

MaxRipper pisze:Jeżeli danego dnia stracę więcej niż 15 pipsów kończę inwestowanie na TEN DZIEŃ. Uważam ze założenie jest całkiem sensowne z tej racji że wiem po serii strat człowiek przestaje się sensownie zachowywać wiec lepiej dać sobie czas na przemyślenia. A czasami po prostu to nie jest nasz dzień wiec nie warto inwestować do skutku.
To bardzo dobra zasada.
Pomaga ograniczyć serię strat, które są bardzo bolesne dla depo ...
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield

Awatar użytkownika
Turkur
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Turkur »

Jeżeli danego dnia stracę więcej niż 15 pipsów kończę inwestowanie na TEN DZIEŃ. Uważam ze założenie jest całkiem sensowne z tej racji że wiem po serii strat człowiek przestaje się sensownie zachowywać wiec lepiej dać sobie czas na przemyślenia. A czasami po prostu to nie jest nasz dzień wiec nie warto inwestować do skutku.

Relacja wymaganego zysku/dzień (chociaż nie jest to zbyt dobra zasada) do max poniesionej straty/dzień wynosi ok 2:1 wiec uważam, ze w ponad połowie przypadków mogę się mylić, więc pytanie gdzie leży powiększanie ryzyka - szczególnie w wypadku stosowania dodatkowej reguły 1% risk?

Zgadzam się z założeniem, że zbyt częste, intensywne a co za tym nierzadko idzie..stratne spekulowanie nie jest najlepszym pomysłem. Uważam jednak, że gra na interwale wynoszącym 1 minutę i (podejrzewam że głównie z tej racji) zakładająca stopa 15 pipsow jest z góry zdana na porażkę.

Jest to jednak tylko moje zdanie i napewno nie chcę narzucać żadnego stylu gry. Jeżeli opanujesz go odpowiednio i faktycznie zaczniesz generować długoterminowe zyski na prawdziwym koncie to będę pod wrażeniem.

Życzę powodzenia
Odkryj potęgę rynku walut i wyzwól w sobie potencjał inwestycyjny.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki Turkur. Niski SL jest zw. z statystycznie niewysokim profitem. Moim atutem przy tej strategii powinna być precyzja wejścia i postaram się zrobić wszystko aby była to właśnie precyzja chirurga.

Jeśli chodzi o zasadę zaprzestania inwestycji po osiągnięciu limitu strat na dzień - to z kolei przyswoiłem sobie z powiedzenia:

"Be a daytrader - not everyday trader"

Niestety nie pamiętam jego autora. Wierzę w to ze gdy danego dnia przy zastosowaniu tych samych metod co dnia powszedniego dostajemy manto wówczas rynek daje nam ostrzeżenie, którego raczej powinniśmy słuchać.

EDIT:
Działają Wam staty z mt4stats.com? Bo mi się coś popsuło...
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2009, 07:34 przez MaxRipper, łącznie zmieniany 1 raz.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Dzień 2
Cel: ustrzelić 31 pips :)

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

Wiele pips do szczęścia jak widzę nie potrzeba :) W sumie zakładając że 10 pips to 1% acc to 3% do zrealizowania jak nic :) Teraz nic tylko wyczekać na sytuację wejść, zabrać i wolne do końca dnia :D czynność powtarzać do końca roku następnego :P

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Shadi pisze:Wiele pips do szczęścia jak widzę nie potrzeba Smile W sumie zakładając że 10 pips to 1% acc to 3% do zrealizowania jak nic Smile Teraz nic tylko wyczekać na sytuację wejść, zabrać i wolne do końca dnia Very Happy czynność powtarzać do końca roku następnego Razz
Remember my son - don't be a greed :)

ODPOWIEDZ