Dziennik Żelaznych Zasad
przyznam ze ciekawe zasady, tzn risk maanagementu, waski SL 10 p to mi sie podoba,sam stosuje, przy RR powyzej 2 wiec wbrew pozorom, co niektorzy pisza wroze powodzenie
pod warunkiem ze bedziesz konsekwentny i "mechaniczny "
pozdro
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.
Problem jest wlaśnie z tym byciem mechanicznym - wciąż za mało obycia... To musi przyjść z czasemsgorn pisze:przyznam ze ciekawe zasady, tzn risk maanagementu, waski SL 10 p to mi sie podoba,sam stosuje, przy RR powyzej 2 wiec wbrew pozorom, co niektorzy pisza wroze powodzenie Smile pod warunkiem ze bedziesz konsekwentny i "mechaniczny " Wink pozdro
Nie nie tu nie chodziło o to ze odbiegam od zasad - nie odbiegam. Ale po prostu w czasie dnia sa sytuacje w ktorych wiem ze to juz koniec ruchu wzrostowego/spadkowego i zaden wskaźnik mi niestety tego nie pokaze bo to sie nazywa intuicja. Moja intuicja dziala na ogol NIE w momencie otwierania pozycji bo to robie z sygnalem ale w momencie jej zamykania. Instuicja jest szybsza niż sygnał - jednak martwi mnie to że nie moge tego w zaden sposob zautomatyzować.sgorn pisze:sluchaj zalozyles watej w journalu, to powinno Cie sklonic do trzymania sie scislych zasad
- Mike_Scofield
- Pasjonat

To bardzo dobra zasada.MaxRipper pisze:Jeżeli danego dnia stracę więcej niż 15 pipsów kończę inwestowanie na TEN DZIEŃ. Uważam ze założenie jest całkiem sensowne z tej racji że wiem po serii strat człowiek przestaje się sensownie zachowywać wiec lepiej dać sobie czas na przemyślenia. A czasami po prostu to nie jest nasz dzień wiec nie warto inwestować do skutku.
Pomaga ograniczyć serię strat, które są bardzo bolesne dla depo ...
"Wieloma strategiami można zarabiać i wszystkimi można tracić." Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield
"Wszystko rozgrywa się w głowie, a nie na wykresie" Mike Scofield
Jeżeli danego dnia stracę więcej niż 15 pipsów kończę inwestowanie na TEN DZIEŃ. Uważam ze założenie jest całkiem sensowne z tej racji że wiem po serii strat człowiek przestaje się sensownie zachowywać wiec lepiej dać sobie czas na przemyślenia. A czasami po prostu to nie jest nasz dzień wiec nie warto inwestować do skutku.
Relacja wymaganego zysku/dzień (chociaż nie jest to zbyt dobra zasada) do max poniesionej straty/dzień wynosi ok 2:1 wiec uważam, ze w ponad połowie przypadków mogę się mylić, więc pytanie gdzie leży powiększanie ryzyka - szczególnie w wypadku stosowania dodatkowej reguły 1% risk?
Zgadzam się z założeniem, że zbyt częste, intensywne a co za tym nierzadko idzie..stratne spekulowanie nie jest najlepszym pomysłem. Uważam jednak, że gra na interwale wynoszącym 1 minutę i (podejrzewam że głównie z tej racji) zakładająca stopa 15 pipsow jest z góry zdana na porażkę.
Jest to jednak tylko moje zdanie i napewno nie chcę narzucać żadnego stylu gry. Jeżeli opanujesz go odpowiednio i faktycznie zaczniesz generować długoterminowe zyski na prawdziwym koncie to będę pod wrażeniem.
Życzę powodzenia
Odkryj potęgę rynku walut i wyzwól w sobie potencjał inwestycyjny.
Dzięki Turkur. Niski SL jest zw. z statystycznie niewysokim profitem. Moim atutem przy tej strategii powinna być precyzja wejścia i postaram się zrobić wszystko aby była to właśnie precyzja chirurga.
Jeśli chodzi o zasadę zaprzestania inwestycji po osiągnięciu limitu strat na dzień - to z kolei przyswoiłem sobie z powiedzenia:
"Be a daytrader - not everyday trader"
Niestety nie pamiętam jego autora. Wierzę w to ze gdy danego dnia przy zastosowaniu tych samych metod co dnia powszedniego dostajemy manto wówczas rynek daje nam ostrzeżenie, którego raczej powinniśmy słuchać.
EDIT:
Działają Wam staty z mt4stats.com? Bo mi się coś popsuło...
Jeśli chodzi o zasadę zaprzestania inwestycji po osiągnięciu limitu strat na dzień - to z kolei przyswoiłem sobie z powiedzenia:
"Be a daytrader - not everyday trader"
Niestety nie pamiętam jego autora. Wierzę w to ze gdy danego dnia przy zastosowaniu tych samych metod co dnia powszedniego dostajemy manto wówczas rynek daje nam ostrzeżenie, którego raczej powinniśmy słuchać.
EDIT:
Działają Wam staty z mt4stats.com? Bo mi się coś popsuło...
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2009, 07:34 przez MaxRipper, łącznie zmieniany 1 raz.
Remember my son - don't be a greedShadi pisze:Wiele pips do szczęścia jak widzę nie potrzeba Smile W sumie zakładając że 10 pips to 1% acc to 3% do zrealizowania jak nic Smile Teraz nic tylko wyczekać na sytuację wejść, zabrać i wolne do końca dnia Very Happy czynność powtarzać do końca roku następnego Razz