Naked Trading (bez wskaznikow) - czyli Price Action w akcji
Price Action to esencja tradingu, bez dwóch słów.
Brakuje mi tylko jednej rzeczy, narzędzia, które ułatwiło by trading PA. Chodzi mianowicie o indykator, który wyrysuje na wykresie strefę potencjalnych wsparć i oporów, taką grubą na kilkanaście - kilkadziesiąt pips.
Wszelkiego rodzaju Supporty i Resistance które posiadam i które są ogólnodostępne rysują po prostu cienkie kreseczki i po jakimś czasie wykres wygląda jak pocięty wszerz skalpelem. Lipa.
Nie ma ktoś w Szanownych Kolegów takiego indykatora? Gruba linia na kilkanaście-kilkadziesiąt pips w potencjalnych wsparciach i oporach na h4 ?
Wiem, że można wyrysować samemu jednak jako jednostka leniwa i dążąca do maksymalnego korzystania z automatycznych narzędzi chętnie widziałbym takie cudo na wykresie. Wówczas można by się było koncentrować na ewentualnych zwrotach ceny w mniejszym interwale, np. m15.
Jakieś propozycje ?
Serdecznie pozdrawiam, Jarek
PS. Podpinam własnoręcznie wykonany ręką ludowego artysty przykład jak takie 'CUŚ' mogłoby wyglądać.
Brakuje mi tylko jednej rzeczy, narzędzia, które ułatwiło by trading PA. Chodzi mianowicie o indykator, który wyrysuje na wykresie strefę potencjalnych wsparć i oporów, taką grubą na kilkanaście - kilkadziesiąt pips.
Wszelkiego rodzaju Supporty i Resistance które posiadam i które są ogólnodostępne rysują po prostu cienkie kreseczki i po jakimś czasie wykres wygląda jak pocięty wszerz skalpelem. Lipa.
Nie ma ktoś w Szanownych Kolegów takiego indykatora? Gruba linia na kilkanaście-kilkadziesiąt pips w potencjalnych wsparciach i oporach na h4 ?
Wiem, że można wyrysować samemu jednak jako jednostka leniwa i dążąca do maksymalnego korzystania z automatycznych narzędzi chętnie widziałbym takie cudo na wykresie. Wówczas można by się było koncentrować na ewentualnych zwrotach ceny w mniejszym interwale, np. m15.
Jakieś propozycje ?
Serdecznie pozdrawiam, Jarek
PS. Podpinam własnoręcznie wykonany ręką ludowego artysty przykład jak takie 'CUŚ' mogłoby wyglądać.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2009, 09:51 przez chojnak, łącznie zmieniany 1 raz.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.
google Twoim przyjacielem Mad.. serio:
http://www.forex-tsd.com/212193-post80.html
aczkolwiek gdzie to można dostać... nie wiem
nawet google nie wie 
aczkolwiek gdzie to można dostać... nie wiem

Wydaje mi się, że może to być jeden z tych "donational indicators", które TRO wysyła tym, którzy wyślą mu kasę w podziękowaniu za to co dla nich zrobił udostępniając swoją wiedzę na forach itd.aczkolwiek gdzie to można dostać... nie wiem nawet google nie wie

Myślę, że jednak nie na darmo ten wątek jest zatytułowany "Naked Trading" - najlepszą metodą jest jednak samodzielne wykreślanie stref wsparcia i oporu z użyciem własnych oczu i własnego rozumu, żaden wskaźnik tego w pełni doskonale nie zastąpi

Fakt, że dla mnie ta metoda tradingu jest chyba jednak zbyt trudna, mimo że z pozoru wydaje się prosta i raczej będę dalej próbował budować swój system w oparciu o wskaźniki. Myślę, że jednak niezależnie od stosowanego systemu można się sporo nauczyć z wątków takich jak ten, bo tak czy inaczej o Price Action zapominać nie można - myślę, że nie jest tak, że wskaźniki są złe, złe jest to, gdy patrząc na wskaźniki zapomina się o patrzeniu na wykres.
jak chcesz sie zapytac o cos gogla specjalistycznegoShadi pisze:google Twoim przyjacielem Mad.. serio:
aczkolwiek gdzie to można dostać... nie wiemnawet google nie wie
wpisz temat specjalizacji
na przyklad : forex tro wsowrotl
byl w ktorejs z darmowych paczek tro.
dobra wrzuce go na wskazniki
pozdr

„Ekspert to człowiek, który w bardzo wąskiej dziedzinie zrobił wszystkie możliwe błędy.”
- Zbyszek K.
- Bywalec
Boże Ty MOJ. Święta racja. Większość i tak tego nie zrozumie. Każdy mógłby...fakt - ale w czasie rzeczywistym ta niepewność...powoduje odejście od konsekwencji, która jest podstawą wszystkiego. Ja pozbyłem się już dawno wskaźników i na gołym wykresie jadę - wykorzystuję tylko S/R, Trend Lines and Fibo.fxlamer pisze:rayzeel pisze:Popatrzcie jak łatwo jest rozpoznać poziomy S/R. Generalnie to każdy na nich mógłby zarabiać, ale tak nie jest ... Także o co chodzi ? Chodzi o to, że na historii to wszystko jest jasne, a jak przychodzi do podjęcia decyzji to zazwyczaj towarzyszy nam też niepewność.
Dzięki za tego posta i składam podziw, że opisałeś to wszystko tak ładnie i cierpliwie tłumaczysz. Dawno temu to robiłeś i robisz nadal. Wróciłem po roku...a tu - niespodzianka.
Tak wróciłem po roku i nie będę raczej się udzielał - nie mam czasu. Przykuł moją uwagę Twój post...składam POZDROWIENIA i DUŻO SUKCESÓW FXLAMER i reszta "czysto-wykresowych".
EDIT:
Jeszcze EMA stosuję - z sentymentu.
Z powodów biznesowych jestem zmuszony śledzić parę EUR/PLN...wiele razy w tygodniu no i dorzucę swoje - warto UCZEPIĆ się jednej pary walutowej - wtedy stosując technikę podaną przez FXLAMERA + wiedza o tych dwóch rynkach których dotyczy para walutowa daję naprawdę intratne rezultaty - radzę nie skakać po parach walutowych i wyłapywać okazję - mówię to z doświadczenia zawodowego i radzę każdemu skoczkowi (sam tak robiłem kiedyś i pewnie nadal bym to robił...byłem zmuszony sytuacją śledzić tę parę i to się zmieniło - i czegoś nauczyło).
Znów będę nudny ale: rynek jest prosty jak budowa cepa. To emocje przeszkadzają. Wiem, że wyszukuje się procedur i wskaźników, które wyeliminują pewne wątpliwości i usuną tym samym emocje ale to na nic - trzeba zastosować się do reguł, które opisał FXLAMER i trzymać się ich na sztywno.
"...It's amazing. You've got it all on only...three pages.
You know what would happen if this fell into the wrong hands?
...
You named me?!
Right there along with the rest of them?!..."
You know what would happen if this fell into the wrong hands?
...
You named me?!
Right there along with the rest of them?!..."
Ja jeszcze pomęczę temat wskaźnika od swingów, czyli takiego który zaznacza szczyty i dołki wg zasady price action.
Prześledziłem na żywo jak ten zig zag zig zakuje i on sobie normalnie robi jaja z człowieka ;-)
Wiem że wskaźnik, który będzie zaznaczał każdą zmianę wg swingów to narobi tych punktów pewnie wiele, ale o to właśnie mi chodzi, aby prześledzić ten schemat, a punkty które wskaźnik naszkicuje pomogą w ogarnięciu tematu.
A do Above: jednemu matka a drugiemu córa
Prześledziłem na żywo jak ten zig zag zig zakuje i on sobie normalnie robi jaja z człowieka ;-)
Wiem że wskaźnik, który będzie zaznaczał każdą zmianę wg swingów to narobi tych punktów pewnie wiele, ale o to właśnie mi chodzi, aby prześledzić ten schemat, a punkty które wskaźnik naszkicuje pomogą w ogarnięciu tematu.
A do Above: jednemu matka a drugiemu córa