G A N N
Witam, pozwólcie że przyłącze się do tematu.
Myślę, że został pominięty ważny aspekt metody Gann'a, nawet bardzo ważny - wybór rozmiarów sq. Od razu padło na 9 i 12, ale przecież dla każdego towaru Gann używał innego sq. Oto przykład: dla NYSE używał 20, gdyż New York Stock Exchange ma 20 znaków. Gdy Gann udowadniał że jego prawa rządzą naturą i sq można zastosować dla historii Ameryki, by wyznaczyć ważne daty, to używał do tego 7 (America) lub 21 (United States of America) sq. Co wy na to ?
P7
Myślę, że został pominięty ważny aspekt metody Gann'a, nawet bardzo ważny - wybór rozmiarów sq. Od razu padło na 9 i 12, ale przecież dla każdego towaru Gann używał innego sq. Oto przykład: dla NYSE używał 20, gdyż New York Stock Exchange ma 20 znaków. Gdy Gann udowadniał że jego prawa rządzą naturą i sq można zastosować dla historii Ameryki, by wyznaczyć ważne daty, to używał do tego 7 (America) lub 21 (United States of America) sq. Co wy na to ?
P7
dzielac sq na 9 i 12 mamy na mysli to cz w srodku jest jedno pole czy 4 pola :
ogolnie sq 9 mowimy na kazde nieparzyste sq a 12 na parzyste.Rzeczywiscie kierowanie sie sq 9 w sensie sq zlozonym z 81 pol jest z tego co ja puki co sie dowiedzialem bez sensu - przynajmniej na Fx. Wiec z tym Sq 9 mamy na mysli po prostu sq z jednym polem w srodku.Rownie dobrze moze to byc sq 111.
Co sie tyczy zastosowania Sq w celach innych niz przewidywanie cen to w sumie nie zaglebialem sie w to i generalnie nie mam takich planow.
ogolnie sq 9 mowimy na kazde nieparzyste sq a 12 na parzyste.Rzeczywiscie kierowanie sie sq 9 w sensie sq zlozonym z 81 pol jest z tego co ja puki co sie dowiedzialem bez sensu - przynajmniej na Fx. Wiec z tym Sq 9 mamy na mysli po prostu sq z jednym polem w srodku.Rownie dobrze moze to byc sq 111.
Co sie tyczy zastosowania Sq w celach innych niz przewidywanie cen to w sumie nie zaglebialem sie w to i generalnie nie mam takich planow.
Witam serdecznie
Prześledziłem calutki wątek i muszę powiedzieć, że jestem rozczarowany... Myślałem, że dowiem się czegoś o metodzie Ganna od ludzi, którzy będą potrafić coś po ludzku przekazać na temat tej diabelskiej metody, a tu nic... Może wynika to z mojej kompletnej nie wiedzy na ten temat... Co nie zmienia faktu, że chciałbym się czegoś dowiedzieć... A te linki wcześniejsze do trzech rarów nie działają... Może wyśle mi ktoś te materiały na maila albo poda jakiś działający serwer?
Pozdrawiam
Prześledziłem calutki wątek i muszę powiedzieć, że jestem rozczarowany... Myślałem, że dowiem się czegoś o metodzie Ganna od ludzi, którzy będą potrafić coś po ludzku przekazać na temat tej diabelskiej metody, a tu nic... Może wynika to z mojej kompletnej nie wiedzy na ten temat... Co nie zmienia faktu, że chciałbym się czegoś dowiedzieć... A te linki wcześniejsze do trzech rarów nie działają... Może wyśle mi ktoś te materiały na maila albo poda jakiś działający serwer?
Pozdrawiam
Lepiej nie zarobić niż stracić. Graj zawsze z trendem.
Dziwne bo mi dzialaja i wogole to pisze ze juz sciagnieto 42 razy (a ja tyle razy nie sciagalem
) ale fakt ktos tez juz mial problemy z tym serwerem wiec zawartosc tych plikow moge wyslac na maila poza jedna (wazna) pozycja ktora ma grubo ponad 100 mb (wszystkie pliki w sumie maja okolo 250 mb ale niektore nie sa jakos wyjatkowo odkrywcze) wiec jak chcesz Seth to zapodaj jakis serwer gdzie bym ci to mogl wrzucic albo ewentualnie na tego maila ale to hmmm bedzie szlo ratalnie bo 250 mb to ja jeszcze mailem nie wysylalem 
A co do tego ze w watku nie ma nic odkrywczego - hmmm no niestety moje pytania nie trafialy w sedno to i odpowiedzi nie byly odkrywcze.

A co do tego ze w watku nie ma nic odkrywczego - hmmm no niestety moje pytania nie trafialy w sedno to i odpowiedzi nie byly odkrywcze.
Wiesz Moh, Gann to nie jest coś do czego normalnie każdy jest przyzwyczajony opukując różne systemy i metody. Jest to skomplikowane i trudne do uchwycenia. Niestety tak enigmatycznie są napisane publikacje Ganna czemu z drugiej strony dziwić się nie można. O ile wiele metod można obcykać w kilka miesięcy to tutaj sprawa wygląda inaczej, ekstremalnie inaczej. Poza tym aby zrozumieć o czym mowa nawet w tym wątku należy najlepiej zapoznać się przynajmniej z językiem jakim operuje Gann i inni piszący o jego metodach. Jak pewnie zauważyłeś dyskusja w tym wątku była właściwie tylko pomiędzy mną a hyldem, prawdopodobnie dlatego, że aby przedrzeć się przez podstawy należy poświęcić sporo czasu i najwyraźniej wielu się odechciało na starcie po kilku stronach Ganna. Ogólnie to nie jest vegas czy wcci i kawy na ławę nikt Ci w te klocki raczej nie wyłoży.
Właśnie zauważyłem, że proces nauki metod Ganna jest o wiele bardziej zawiły... Patrząc już na same Koło Ganna można się przewrócić... ale mam nadzieję, że nie jest to takie trudne jak wygląda na początku:) Mój mail mohseth@wp.pl
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Lepiej nie zarobić niż stracić. Graj zawsze z trendem.