G A N N

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
hyld3n
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: hyld3n »

Zludna nadzieja. Jest 10 razy trudniejsze niz wyglada :)

Dobra to wysle ci to co uwazam za stosowne na poczatek a ten duzy e-book sprobuje gdzies wladowac na serwer jakis.A jak nie to pojdzie na maila w kawalkach.

pzdr.

Awatar użytkownika
Aekold
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Aekold »

Moh pamietaj zabierzesz sie za Ganna zmarnujesz sobie zycie - bo Gann to ZLO!
Ps. no chyba ze jestes Tempem :D

MohSETH
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MohSETH »

Haha:) Nie powiedziałem, że będę tak trajdować:) Ale poczytać można:) Zresztą To jest to "coś" Absobującego umysł czego zaczyna mi brakować:)
Pozdrawiam
Lepiej nie zarobić niż stracić. Graj zawsze z trendem.

Awatar użytkownika
Aekold
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Aekold »

Hmm serio juz mowiac ja to widze tak zeby sie brac za ganna trzeba miec sporo czasu i myslec totalnie abstrakcyjnie, bo to niestety tworzenie czegos z niczego.
Ja narazie mowie pas/

Pop
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pop »

Więc może tak: Biorę dwa szczty (czas) i próbuje dopasowac je do kwardatu tak aby znalazły się one na przekątnej. Nastepne czasy jakie wypadają na przekątnych to potencjalne zmiany. To samo robie z ceną. I na wykres. Punkty przecięcia tych poziomów to dla mnie sygnał. I teraz pytanko. Czy dobrze kombinuje i jezeli tak to jak często szukać takich kwardatów. Raz dziennie, tydzień,...

Awatar użytkownika
templar
ForeX Guru
ForeX Guru

Nieprzeczytany post autor: templar »

Rozumiem, że jesteś na etapie szukania prawidłowości na historii i nie ma w tym nic złego. Twoje podejście jest, muszę przyznać, ciekawe o ile oczywiście dobrze zrozumiałem co konkretnie robisz. A rozumiem to tak, że szukasz odpowiedniej skali/kroku na sq tak aby cena lub czas znalazły się na tym samym kącie. Nie wiem, nie próbowałem tego robić w ten sposób ale, jak już napisałem, wydaje się to ciekawe i jeśli działa to świetnie.
Co do samego pytania. Z pewnością są pewne pierwszorzędne wartości czasowe i cenowe, które należy badać: minimum/maksimum dnia, trzech dni, danej sesji, tygodnia, miesiąca i ewentualnie roku - zależy to też od perspektywy grania. Również szczególnie w daytradingu ważne są okresy co 45 stopni - 4 minuty = 1 stopień.

Pop
Stały bywalec
Stały bywalec

Reaktywacja

Dzięki za ostatnia odpowiedz. To ostatnio co napisałem raz wychodzi idealnie a raz nie więc kombinuje dalej (Choć cos w tym na pewno jest). Mam taką propozycje bo widze że wątek jakby zmarł. Ponieważ co do Gana może być masę pomysłów a weryfikacja każdej nawet najgłupszej idei trochę zajmuje wiec może będę rzucał co jakiś czas jaki pomysł a Ci którzy mają jaka wiedze (głównie Templar :)) by zerkali i jeżeli z góry takie podejście jest do bani to delikatnie informowali by delikwenta że szuka igły w stoku siana.
Mnie nurtuje ostatnio określenie poziomu czasowego jak i cenowego które to mogły by sie potwierdzać na wzajem. Więc tak. Templar pisał raz, że 4 min=1 stopień i na podstawie tego można wyznaczać potencjalny czas zmiany. Niby ten czas jest w jakiś tam sposób związany z ceną bo stopnie były wyznaczone na dołku czy górce ale jakoś tak mi brakuje poziomu ceny. Więc może by tak brać zmianę różnice w pkt pomiędzy wybranymi dwoma szczytami i zamieniać to na stopie i analogicznie jak z czasem wyznaczać (na kole czy kwadracie) jakiś tam poziom cenowy .A przecięcie poziomów ceny i czasu było by sygnałem. Tylko jak z czasem zakładamy że 24h=360 stopni to z ceną jest gorzej. Może by tak założyć że maxD-minD=360 (z dnia wczorajszego albo z ostatniego analogicznego dnia tygodnia). Jest tu jaki sens w takim podejściu???

Awatar użytkownika
templar
ForeX Guru
ForeX Guru

Nieprzeczytany post autor: templar »

Eksperymentowanie z różnymi pomysłami jest bardzo wskazane. Fakt, zajmuje to masę czasu ale jest to jedyna droga żeby do czegoś w tym temacie dojść. O tym ile kto razy przeczytał publikacje Ganna krążą już legendy równie nieprawdopodobne jak te o samej metodzie Ganna ;)
Co do Twojego pomysłu powyżej to oczywiście jest to dobry kierunek. Tzn. dobry w sensie szukania zalżności pomiędzy ceną i czasem. Gann wielokrotnie zaznacza, że kiedy cena i czas się zrównają nasępuje zwrot ceny.
Aby wiedzieć kiedy takie zdarzenie następuje należy zunifikować jednostkę ceny i czasu - wyrazić je w tych samych jednostkach. Gann użył do tego stopni, jak wiadomo. Co do założenia maxD-minD=360 stopni to nie widzę w tym jakiegoś większego sensu ponieważ przez większość czasu 360 stopni na cenie ma taką samą wartość (w pipsach). Idąc tym tropem i posługując się na przykład "kwadratem" to na dzień dzisiejszy 1 stopień na cenie = 1.244444 pipsa (dla ceny pięcio-cyfrowej). Patrząc na wykres w ten sposób należało by szukać ruchów w ciągu dnia (swing low - swing high), których wysokość (cena) wyrażona w stopniach będzię się równała długości czasu również wyrażonej w stopniach.

piter321
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: piter321 »

templar pisze:Co do założenia maxD-minD=360 stopni to nie widzę w tym jakiegoś większego sensu ponieważ przez większość czasu 360 stopni na cenie ma taką samą wartość (w pipsach). Idąc tym tropem i posługując się na przykład "kwadratem" to na dzień dzisiejszy 1 stopień na cenie = 1.244444 pipsa (dla ceny pięcio-cyfrowej).
Pozwolę włączyć się do dyskusji.
Mam wrażenie że POPowi chodziło o to, że bierze dołek i szczyt z ostaniej doby/tygodnia/miesiąca (w zależności jaki przedział czasowy analizujemy) i oblicza odległość cenową tych punktów. Dla przykładu niech wyjdzie 250pipsó i tą wartość przyjmujemy jako 360stopni. W zależności od okresu danych (oraz oczywiście dołków i szczytów) te odległości w pipsach będą przyjmować różne wartości - wiadomo nie od dziś, że mienność kursu w ujęciu misięcznym jest nieporównywalna ze zmiennością w ujęciu godzinowym.
Pytanie tylko, czy brać te same dołki/szczyty co przy wyznaczaniu czasu oraz jaki przedział czasowy byłby najbardziej optymalny.
Być może jeszcze cała sztuka polega na braniu właściwych dołków/szczytów (lub innych kombinacji).

Pop
Stały bywalec
Stały bywalec

Właściwie to mam pytanie natury teoretycznej. Czy według ciebie jest możliwe patrząc tylko na dwa wybrane szczyty (dwie ceny i dwa czasy) wyliczyć że taka ilość pkt która równa się 1 stopniowi i analogicznie z czasem np w minutach (pośrednio związane z tym co kombinowałem w pierwszym poście). Czy też może istnieje stała wartość (np dla każdej pary inna) że 4[min]/x[pkt]=1 stopień a wówczas można by metodą siłową znaleść taką wartość?? Lub tez trzecia możliwość stałe wartości czasu stopniach (4min=1st) (dla każdej pary szczytów) a zmienna wartość w pkt dla wybranych szczytów?

ODPOWIEDZ