G A N N

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
templar
ForeX Guru
ForeX Guru

Nieprzeczytany post autor: templar »

Jak już napisałem wcześniej, nie sądzę a właściwie to jestem pewien, że nagięcie jakiegoś swinga (czy to będzie ruch na 5m czy min/max dnia) do wartości 360 stopni nie ma sensu. Zmienność faktycznie istnieje ale dotyczy ona przedziałów cenowych, inaczej cykli cenowych, które można wyczytać na przykład z sq. W zależności od tego jaką wartość ma cena czyli w jakim cyklu cenowym się znajduje o tyle większy lub mniejszy będzie 1 stopien wyrażony w pipsach/punktach/tikach. Bardzo dobrze widać to "na oko" gdy dany instrument ma wyższą nominalną wartość (porównaj eur/usd z gbp/usd, gdzie gbp/usd mając wyższą wartość cenową porusza się znacznie mocniej). 1 stopień dla edka i dla funta ma różną wartość co wynika z różnego cyklu cenowego, w którym się te instrumenty aktualnie znajdują. Jednak nie są to cykle czy też wartości, które możemy przyjmować na oko, czyli naginać na przykład 360 stopni do wartości min/max dnia.
Czyli podsumowując zagadnienie :) 1 stopień w cenie można policzyć na sq bez naginania "na oko". W tym sensie istnieją stałe wartości wyrażane w stopniach dla danego przedziału cenowego takie, że na przykład od 541 do 638 mamy 360 stopni gdzie 13 = 45 stopni. Im cena wyższa tym wartość jednego stopnia się zwiększa co wynika bezpośrednio z sq.

Pop
Stały bywalec
Stały bywalec

Sprostowanie

Nieprzeczytany post autor: Pop »

Dopiero po twojej odpowiedzi zrozumiałem, że właściwie to ja pisałem o czymś innym ale to moja wina bo się zle wyraziłem (Bo mi własciwie chodziło o krok a ty pisałeś o kącie (Ja przez kąt rozumiem wartość ceny jak i czasu która jest na kącie sq!)). Dlatego może teraz napisze konkretniej. Patrząc na sq wypełnione z krokiem 1 (i tu jest załoznie że 1 to 4 min) biorąc dwa szczyty i dopasowując je do przekątnych sq wyliczam na tej podstawie również krok ceny. Z czasem wiadomo może iść tylko do góry czyli idzie po coraz wyższych okręgach sq a cena może spaść na niższe okręgi sq. I tu pytanie. czy teoretycznie dobrym założeniem jest że na podstawie tylko dwóch szczytów moża szukać tych cykli? Po drugie czy właściwym założeniem jest ten krok 4min bo właściwie to z tego wynika każde inne wyliczenie! (może nie ma znaczenia jaki krok minutowy?). Czy jeżeli cena jest na okręgu np 2 a czas na 4 to i równieczesnie na tym samym kącie sq to znaczy że to jest potwierdzenie wzajemne?

piter321
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: piter321 »

Widze że templar mocno udziela się w forumowym konkursie (z rachunkiem real), więc pewnie nie szybko doczekamy się odpowiedzi na pytania Popa :(
Pozdrawiam
Piter

Awatar użytkownika
templar
ForeX Guru
ForeX Guru

cierpliwości.

Awatar użytkownika
Greg68E
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Greg68E »

Ja znalazlem takie cos moze ktos wie co z rym zrobic?

Awatar użytkownika
Greg68E
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Greg68E »

Ops problemy z wyslaniem pliku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MACIEK408 »

http://www.waluty.com.pl/calcs/gann.php

tutaj masz mniejszy kwadrat ale działajacy

wg mnie to strata czasu za duzo matematyki za mało efektów
no ale każdy ma swoja ścieżkę

pzdr
Money Never Sleeps

Awatar użytkownika
templar
ForeX Guru
ForeX Guru

Nabita, ktoś Cię dobrze poinformował, zacznij od kursów i ferrery. Przeczytaj kilka razy, potem jeszcze kilka itd... Serio, przebrnij przez kursy, w tym samym czasie łykaj ferrerę a potem to już wszystko co Ci wpadnie w ręce w temacie.
Trzeba dużo pracy w to włożyć i wysiłku bez wątpienia.

Awatar użytkownika
templar
ForeX Guru
ForeX Guru

Maciek408, żeby wiedzieć, że coś jest stratą czasu niestety najczęściej trzeba wpierw ten czas stracić nad tym czymś. Ile nad tym straciłeś czasu?

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MACIEK408 »

w literaturze przez którą ja przebrnąłem niewiele dobrego mozna usłyszec o panu Gannie. swoją popularność zawdzięcza ludziom, którzy po jego śmierci opublikowali jego prace i lansowali je jako wielkie odkrycia. Gann zarabiał na wykładach instruktażowych, ale nie potrafił z zyskiem zastosować swoich odkryć na giełdzie. wnioski nasuwają się same. czy nie?
Money Never Sleeps

ODPOWIEDZ