NatGas

Czyli co się już wydarzyło, co się dzieje obecnie oraz jaka będzie najbliższa i dalsza przyszłość na rynku Forex.
furao
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: furao »

bo gazem zaczynają handlować właściwie dopiero amerykanie, w ciągu azjatyckiej i europejskiej sesji rusza się to jak mucha w smole, jeden skok na kilkanaście minut...tak jak to widzę jeśli jestem w błędzie to poprawcie mnie.

I co do samego kontraktu ja nie wytrzymałem 3.306 otwarty wczoraj 3.585 zamknięty dziś, musiałem:( wtopa mała była na w20 pln trzeba było nadrobić...a mam przeczucie że będzie z tego coś ładnego...pewien rysunek np. 2 posty powyżej:)

Dodano po 7 minutach:

Aha znalazłem dziś coś takiego, może się przyda...

http://online.wsj.com/article/SB124770711371549065.html

Jeśli dobrze zrozumiałem artykuł to chyba już wiemy skąd spadek gazu w ciągu ostatnich dni jak ropa poszła do góry (w nawiązaniu to pewnej dyskusji która się toczy na goldenline odnośnie natgasu również)

salvex
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: salvex »

dzięki za wyjaśnienie też troszkę dzisiaj dziabnąłem
Tak realnie to jak wysoko może jeszcze pójść dzisiaj?

furao
Stały bywalec
Stały bywalec

może 100 pipsów, ale to już dziś ryzyko...jak dla mnie będzie się konsolidować i właśnie jeśli pójdzie to do 38,2 Fibo ale to już loteryjka, nie znamy podstaw tego wzrostu...moim zdaniem te 90 wzrostu zapasow zamiast 93 prognozowanych to za maly powod, we'll see:) ale natgas to natgas...nie znasz dnia ani godziny:P

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

furao pisze:nie znasz dnia ani godziny:P
Hehe, dzisiejszy wzrost chyba znakomicie potwierdza to stwierdzenie.
Mimo, że zapasy mniejsze od prognozy...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

furao
Stały bywalec
Stały bywalec

ktoś zna dzień i godzinę...?:)

sokol
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: sokol »

wg mnie warto teraz założyć longa - spadek bardzo mało prawdopodobny, a jeśli już, to niewiele (przecież do zera nie spadnie?) ile może być minimum - 3USD? 2USD?? to byłby rekord wszechczasów! więc w najgorszym razie spadnie o 0,5 USD, niech będzie 1USD. A potencjalny wzrost? - wachania tygodniowe to do 4,5USD, Średnia 5-letnia - to coś koło 7USD, maksima na 13-14 USD!!! Mamy potężne niedowartościowanie gazu, więc nawet jeśli trzeba będzie poczekać jakiś czas - myslę, że warto... Ja w każdym razie zająłem pozycję i czekam...

Awatar użytkownika
Ts_A
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ts_A »

sokol pisze:wg mnie warto teraz założyć longa - spadek bardzo mało prawdopodobny, a jeśli już, to niewiele (przecież do zera nie spadnie?) ile może być minimum - 3USD? 2USD?? to byłby rekord wszechczasów! więc w najgorszym razie spadnie o 0,5 USD, niech będzie 1USD. A potencjalny wzrost? - wachania tygodniowe to do 4,5USD, Średnia 5-letnia - to coś koło 7USD, maksima na 13-14 USD!!! Mamy potężne niedowartościowanie gazu, więc nawet jeśli trzeba będzie poczekać jakiś czas - myslę, że warto... Ja w każdym razie zająłem pozycję i czekam...
Zgdzam sie jesli tylko twoje konto wytrzyma ewentualne zlamanie DLT :D
Cierpliwosc kluczem do sukcesu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Obrazek

furao
Stały bywalec
Stały bywalec

zgadzam się w pełni z przedmówcami, trzeba tylko rozważyć następujące kwestie:

1.trzeba założyć możliwość spadku do powiedzmy 2,5-2$, co przy 0,05 lota na xtb daje 4 - 6 tys. na minus, depo powyżej tego większość graczy uzbiera, pytanie czy ich psychika wytrzyma taki minusik przez powiedzmy pesymistycznie kilka miesięcy, i czy ta sama psychika pozwoli na późniejsze ponowienie longa...bo tak trzeba by zrobić - a wtedy spadek 200-300 pipsów jest podwójnie bolesny:) (rozważam najgorsze scenariusze:)), zapasy (w czym zgadzam się z Krzyshiem) będą na jesień jak historia pokazuje raczej rosnąć przed zimą (zakładając że popyt ostro nie ruszy powinno to zbić cenę)
2. poza minusem dochodzi swap (czy ktoś przy okazji może mi wyjaśnić dlaczego zarówno dla długiej jak i krótkiej pozycji swap w xtb jest ujemny...??? - skoro przy comiesięcznym rozliczaniu futuresów longi maja rozliczenie na plus z tytułu dodatniej bazy, nie powinno to iść w parze?) ostatnio to było ok 4 zł dziennie...
3. potencjalna korekta na surowcach (przegrzana miedź, ropa też napotkała na opory, moim skromnym zdaniem hossy jeszcze nie mamy, jeśli jakaś druga noga kryzysu się objawi wszystko powinno dostać po głowie:) )
4. i po czwarte primo nie chcę nikogo zniechęcić, wypisuję tylko to co wskazuje moja logika:) szczerze mówiąc chętnie zapakuję się w L w okolicach 3 $:))) w przyszłym roku gaz na pewno ruszy (w przeciągu ostatniego roku cena wymusiła likwidację wielu nieopłacalnych odwiertów, w końcu musi to spowodować zaburzenie na rynku) ale czy już w tym? duży soczek dla tego kto zna odpowiedź...:P tak czy siak życzę słusznych wyborów:)

sokol
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: sokol »

osobiście gram na fxpro - przy 0,1 lota wystarczy zabezpieczenie 1000 USD, potencjalny zarobek 3000 USD - więc kalkulacja się opłaca, swap jest minimalny na 0,1 lota 5 centów. Ale czy są inne haczyki? Jeśli nie - to dlaczego wielcy tak nie robią? A może robią, tylko my nic o tym jeszcze nie wiemy... Osobiście wydaje mi się, że największym zagrożeniem jest to, że kurs gazu będzie się kisił w widełkach 3-3,5 USD przez rok lub dwa... Ale to z kolei pozwala na bezpieczne granie na longach, zadowalając się kilkuprocentowym zarobkiem co tydzień...

furao
Stały bywalec
Stały bywalec

sokol a czy na fxpro poza swapem nastepuje jakies comiesieczne rozliczenie w powiazaniu z futuresami?? (na plus badz minus w zaleznosci od bazy na futuresach) nazwijmy to zgodnie z nazewnictwem xtb rolowaniem pozycji. Bo jesli nie a swap tak jak piszesz wynosi 5centow to zakladam nowe konto u nowego brokera:) z gory dzieki za info i pzdr!

ODPOWIEDZ