NatGas

Czyli co się już wydarzyło, co się dzieje obecnie oraz jaka będzie najbliższa i dalsza przyszłość na rynku Forex.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

furao pisze:sokol a czy na fxpro poza swapem nastepuje jakies comiesieczne rozliczenie w powiazaniu z futuresami?
Pozwolę sobie odpowiedzieć. W Xtb nie ma typowych futures tylko coś a'la instrument pochodny od futures dlatego nie ma tam prowizji i serii kontraktów ale za to jest złodziejski spread ;).
W FxPro są to normalne kontrakty futures, które wygasają średnio raz w miesiącu. Spread jest zmienny i ustalany przez rynek (1-4 pips?) + prowizja od otwarcia kontraktu. Kiedy dana seria kontraktu wygasa to pozycja zostaje automatycznie zamknięta (tak jak to ma miejsce np. na naszym rodzimym rynku GPW i kontraktach FW20 na WIG20).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

furao
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: furao »

cały forex...zapasy sporo niższe od prognoz, chwilowy wystrzał i klasyczna zawrotka w dól...no nic siedzimy w L od 3.540 i czekamy na 15.000 <lol>...:P, wierze ze "grubasy" zbijaja cene zeby sie przy 3.000 grubo w L-ki zapakowac a pozniej juz tylko sufit!!!

16FDK
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: 16FDK »

furao Wydaje mi sie ze od jutra juz lecimy w gore ostro ,okolice 3350 to i tak juz nisko poszlo mi sie wydaje

furao
Stały bywalec
Stały bywalec

no coz...moge jedynie skomentowac zebys sie poki co 16FDK zawodem wroza nie zajmowal:P, joke oczywiscie, moze jak zmienisz kule:) a tak na powaznie to nic juz nie rozumiem, myslalem ze sie natgas korelacja oderwal od ropy, a ta musiala akurat zadzialac idealnie jak sie ropka skorekcila (wiadomo na wszystkim nastroje siadly po danych ale to juz inna sprawa)...eh no prezencik na weekend od natgasu nie ma co, bedzie kiedys chcial sk........ zebym go zapalil w kuchence albo zatankowal nim fure to sobie inaczej pogadamy...

16FDK
Bywalec
Bywalec

eh cholera ;/ tez mialem jakas teorie ale sie posypala :D ostatecznie zostaje dolek w okolicach 3.220usd nastepnie psychologiczna bariera na 3.000usd a jak to nie to juz cienko :P
Ostatnio zmieniony 14 sie 2009, 20:55 przez 16FDK, łącznie zmieniany 1 raz.

furao
Stały bywalec
Stały bywalec

poszukalem troche wiecej info nt. natgazu...(btw szkoda ze tak pozno, wtedy bym ta L-ke lepiej przemyslal), artykul ktory chyba wyjasnia czemu gaz tak leci w dol (patrz SHALE GAS) :http://ftalphaville.ft.com/blog/2009/08 ... -pressure/

jak przebije 3.143 to nie wiem gdzie lecimy, rownie dobrze moze byc 2,5 jak i 1,5...(ale ponizej mam nadzieje ze nie bo bedzie margin call...:P)

16FDK
Bywalec
Bywalec

Poczytalem hmm.. przez weekend sie nad tym zastanowie moze bedzie trzeba jakiegos sel-a zapodac w takim ukladzie ,jeden juz jest na 3,302 a za tydzien mamy rolowanie na kochanym xtb ;- )

furao
Stały bywalec
Stały bywalec

jeszcze jeden artykul, plus ciekawe komentarze pod spodem, poczytajcie i napiszcie co sadzicie o poruszanych kwestiach, milego weekendu zycze:)
http://seekingalpha.com/article/155900- ... urce=email

sokol
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: sokol »

Gaz ciągle w dół - im bardziej w dół, tym ma mniej miejsca na dalsze obniżki... Osiągnął już chyba minima sprzed 20 lat - niestety nie mam notowań starszych niż 2002, więc nie mam do czego porównać, z 1600 szybów w USA działa ok. 700, poniżej 3,50 jest ponoć bardziej opłacalny w elektrowniach od węgla (sądząc po tych różnych artykułach podanych w linkach powyżej) korelacja z ropą rozjechała się jakiś czas temu - teraz działa tylko w przypadku spadków... Reszta surowców na maksimach... same zagadki. Albo gaz jest jedyny który odzwierciedla przyszłą sytuację gospodarczą - na reszcie gra spekuła, czyli prawdziwy kryzys jeszcze przed nami, albo ktoś gra ostro na gazie... A wtedy nie znamy dnia ani godziny kiedy poszybuje do 8-10 USD w ciągu 2 tygodni... Jak dla mnie jest to bezpieczna inwestycja - za dużo stracić się nie da, co to 2 USD (1,2 USD to już chyba totalne dno poniżej którego nie ma szans się osłabić), jedyny problem to rolowanie pozycji...

furao
Stały bywalec
Stały bywalec

dobre podsumowanie sytuacji sokole:) dorzucam jeszcze jedna stronkę o gazie: http://www.natgas.info/ na której koleś stwierdza, że parytet 1:6 (poki co nie obowiazujacy) ceny ropy do ceny gazu obowiazuje (a raczej obowiazywal) tylko wtedy, kiedy ropa byla w okolicach 30$...a jesli mam dorzucic cos do siebie to moim zdaniem sa 2 glowne przyczyny obserwowanego spadku cen:
1. powiekszenie zdolnosci skladowania surowca (o iles tam % nie pamietam dokladnie, ale historycznie najwiecej sa w stanie przechowac) i w zwiazku z tym b.wysoki stan zapasow
2. odkrycie zloz tego shale gazu

a co do rolowan, no coz...moga byc bolesne, co z tego ze bedzie roznica w bazie dodatnia i bedzie sie otwieralo na plus jak pojdzie minus na stale w swapa, a pozniej albo jeszcze poleci w dol albo bedzie po dnie szorowac...i tak kazde rolowanie bedzie trzeba nadrabiac dodatkowymi pipsami na plus ponad moment wejscia w L-ke, ale cierpliwosc i zasobny depozyt powinny sie oplacic, tak czy siak trzeba bedzie gdzies nizej L-ke ponowic i czekac, czekac, czekac:)

ODPOWIEDZ