NatGas

Czyli co się już wydarzyło, co się dzieje obecnie oraz jaka będzie najbliższa i dalsza przyszłość na rynku Forex.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marwok
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: marwok »

Kto wszedł juz zarabia :)

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Post autor: reptile »

Ts_A pisze:na moim wykresie long to ryzyko, jeszcze troche musi spasc
kolega już tydzien poluje L-ką :roll: ustalone wejscie było na 13 tego :lol:

http://www.natural-gas.ch/

Co czytacie w tym temacie ? :roll:

furao
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: furao »

witam wszystkich,
również obserwuję nat gas od kilku miesięcy (pomimo że to mój debiut na forum:) ) i mam podobną koncepcję co Krzyshiu - wejść na L długoterminowo zabezpieczając się odpowiednią ilością kapitału, jeśli spadnie wejść jeszcze raz L (zakładając wtedy już w totalnym dołku...). Jednak mam pewne obawy co do tego czy powstanie nam tu formacja podwójnego dna, gdyby kierować się techniką to można zaryzykować jakieś 200 pipsów ze stop lossem na 3.100 (co przy 0,05 lota daje jakiegos tysiaka w plecy zakładając niekorzystny obrót sprawy). Natomiast jeśli chodzi o fundamenty (spadek popytu i rosnące zapasy, i być może jakąś drugą nogę kryzysu:) ) to przebicie ostatniego minimum na 3.140 jest możliwe,a wtedy gdzie stop? 2.6? 2.0? w okolicach 2.5 chetnie bym sie załadował w L nie ukrywam:) pewnie niewiele wniosłem w temacie ale debiut jest, życzę powodzenia gazownikom:)

Aha reptile, co do stronki http://www.natural-gas.ch/ nic rewelacyjnego nie znalazłem, potencjalnie bogatsze w informacje są stronki zlinkowane pod hasłem blogroll(4, 5 i 6 link od gory) ale na nich też żadnych goracych newsów nie wypatrzylem

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Post autor: raposo »

Z news'ów o samym natgasie to chyba tyle:
http://www.topix.com/business/natural-gas
Ja tu widzę inną przeszkodę by zarobić na tym w długim terminie... Zanim ten instrument wyraźnie odbije może trochę minąć i wygasnąć parę serii kontraktów co powodować będzie mimowolne realizacje strat bądź zysków... Rozwiązaniem byłoby Xtb gdzie jest tan jakiś instrument oparty na kontrakty na natgas ale po 1. to xtb, po 2. to xtb (wysoki spread).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

furao
Stały bywalec
Stały bywalec

podziękowania za topixa.com; natural - gas is a screaming buy...być może być może; faktycznie zapomniałem wspomnieć o aspekcie czasowym takiej długoterminowej inwestycji a raczej o aspekcie swapowym...oczywiście w xtb swap ujemny zarówno dla L jak i S, co do spreadu - 20 pipsów idzie przeżyć (choć oczywiście mogłoby być mniej) co przy dźwigni 1:100 i 0,05 lota daje -100 zł za samo otwarcie pozycji. Natomiast jeśli chodzi o swap (w kwietniu 1 dzień przetrzymałem w xtb pozycje na natgasie) było 0,61 zł, gdyby miało się to utrzymać przez dłuższy czas - luzik (20 zł miesięcznie - przy założeniu niezmienności swapa), pytanie jakie by były rolowania w kolejnych miesiącach - te już chodziły w setki złotych
sorka teraz dopiero zauważyłem - oczywiście minus 0,61zł:)

Awatar użytkownika
kingjaxe
Gaduła
Gaduła

Post autor: kingjaxe »

u jakiego brokera kupujecie kontrakty na gaz??? tylko xtb je posiada?? bo na GFT ( efix) niestety nie mozna handlowac gazem.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Post autor: raposo »

kingjaxe pisze:u jakiego brokera kupujecie kontrakty na gaz???
Ja gram w FxPro, tylko tu masz normalne serie kontraktów, które wygasają pod koniec miesiąca. Mają je jeszcze Saxo (i pochodne) i paru innych brokerów.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Krzyshiu
Uczestnik
Uczestnik

Post autor: Krzyshiu »

Czy Szanowni Koledzy widzą to samo co ja ??
załacznik

jedna L zakończona kilkanascie pipsow przed szczytem, od paru min działa druga :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

furao
Stały bywalec
Stały bywalec

gratki za tą zamkniętą:) zastanawiałem się niedawno czy zrealizowałeś zyski czy stop loss na zero wszedł:P trzymam kciuki za nowego longa, powodzonka!

Dodano po 17 godzinach 15 minutach:

2 pytanka:

1. Czy ktoś natrafił na informację jaka cena jest minimalną pokrywającą koszty wydobycia (czy średnia czy jakakolwiek inna:), bo domyślam się że cena ta będzie wahać się w zależności o głębokości złoża, rodzaju gazu itp itd...czynię pewne założenia nie jestem ekspertem od tego złoża...)

2. Gdzie można sprawdzić notowania futuresów na gaz?

Z góry dzięki

Dodano po 2 godzinach 47 minutach:

coś czuję Krzyshiu, że teraz trzymasz, minimalnie naruszyło poprzedni szczyt, zatrzymało się (ale po jakże dynamicznym ruchu) na 23,6% fibonnaciego zakresu trendu bocznego 4,6 - 3,15, i co ciekawe rośnie pomimo momentami spadającej ropy, wiem że korelacji od dawna nie ma i chyba takiej bezpośredniej nigdy nie było ale zawsze coś czego można się trzymać, jęśli pokona 3.520 i tą małą lukę z 3 June powinno być dobrze, co prawda zapasy wzrosnąć mniej niż prognozowano...

salvex
Bywalec
Bywalec

Post autor: salvex »

Witam,
Jestem początkujący i mam pytanie dlaczego gaz zaczyna się ruszać tak puźno ?
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ