Dywergencje i linie trendu.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kordit »

Post nr 220

EURUSD
Sporo się wydarzyło w tym tygodniu, a nie był on obfity w istotne dane, może poza German ZEW Economic Sentiment oraz utrzymującą się dzielnie stabilizacją na Unemployment Claims. To już 7 tydzień jak nie został pobity nowy rekord w liczbie nowych osób pobierających zasiłek w USA. To najdłuższy okres stabilizacji licząc od października 2007, czyli początku kryzysu.

Na wykresie mamy zabawę w strefy.

Obrazek

Awatar użytkownika
nikolas
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: nikolas »

Dokładnie ,opory pekaja jak jak stare gacie -62% spadkow z grudnia przebite ,z punku widzenia eliota powinny być spadki ale rynek zupełnie to ignoruje,bije mi po sl jak nowicjuszowi - narazie stoje obok i obserwuje co dalej bo kapital topnieje.Myslałem,ze znajde cos u Ciebie pod wzgledem dywergencji ale widze,ze z twojego punktu tez nic nie wiadomo.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 222

EURUSD
nikolas pisze:Myslałem,ze znajde cos u Ciebie pod wzgledem dywergencji ale widze,ze z twojego punktu tez nic nie wiadomo
Z mojego punktu wiadomo, że zrealizował się scenariusz wskazany przez zachowanie się dywergencji, czyli brak realizacji wyraźnych dywergencji spadkowych. Obecnie mieliśmy korektę tego ruchu i ponownie stoimy przed rozstrzygnięciami. Pęknie LTS – dalsza korekta, pęknie LTW dalsze wzrosty.

Na drugim grafie ciekawe analogie.

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 223

EURUSD
Brak rozstrzygnięć, ale nie brakuje sygnałów przemawiających za spadkami. W każdym razie nie było sygnału do zajęcia pozycji.

Obrazek

Awatar użytkownika
nikolas
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: nikolas »

Z punktu widzenia eliota moim zdaniem powinna byc kontynuacja spadkow-rynek słabnie ,linia LTW konsekwentnie sie broni , natomiast dołki sa coraz to niższe.Wariant spadkowy wydajemi sie też bardziej prawdopodobny.

exnergy
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: exnergy »

Kordit pytanko :

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

exnergy pisze:Kordit pytanko
Wtedy czułem niepokój, potrzebę, żeby się schować lub przytulić do kogoś, nie no żartuję :wink: Na pewno zastanawiałem się dlaczego nie zadziałało. Ale ostatnio po podobnej sytuacji, gdy nie zrealizowała się ukryta, potem regularna wychwyciłem dobry punkt do wejścia na zasadzie zaprzeczenia, czyli przeciwko dywergencjom. Poszło całkiem nieźle. Dywergencje, tak samo jak i inne formacje, dają sygnały pozytywne i negatywne. Czasem mam wrażenie, że te negatywne dają większy impuls. Może rynek jest już tak zmanierowany, że nie ma ochoty realizować oczywistych sygnałów.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 227

EURUSD
Eksperymentowałem troszkę z ekspansją Fibo. O to co mi wyszło:

Obrazek

exnergy
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: exnergy »

Kordit pisze:
exnergy pisze:Kordit pytanko
Wtedy czułem niepokój, potrzebę, żeby się schować lub przytulić do kogoś, nie no żartuję :wink: Na pewno zastanawiałem się dlaczego nie zadziałało. Ale ostatnio po podobnej sytuacji, gdy nie zrealizowała się ukryta, potem regularna wychwyciłem dobry punkt do wejścia na zasadzie zaprzeczenia, czyli przeciwko dywergencjom. Poszło całkiem nieźle. Dywergencje, tak samo jak i inne formacje, dają sygnały pozytywne i negatywne. Czasem mam wrażenie, że te negatywne dają większy impuls. Może rynek jest już tak zmanierowany, że nie ma ochoty realizować oczywistych sygnałów.
dobrze wtedy wejsc na drzewo ;)

A serio - tak rynek jest zmanierowany. Nie meczy cie fakt, ze czasem robi sie zbytnie zgadywanko? Jak myslisz jakby mozna to(metodę) zautomatyzować?

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

exnergy pisze:Nie meczy cie fakt, ze czasem robi sie zbytnie zgadywanko? Jak myslisz jakby mozna to(metodę) zautomatyzować?
Nie męczy. Metoda cały czas ewoluuje i nie jest jeszcze zamknięta. W takim przypadku trudno jest mówić o automatyzacji. Zapytaj się Tig3ra, myślę że skutecznie ostudzi zapał w tym temacie.

Kiedy czuję, że robi się zgadywanko to wiem, że albo rynek sam nie wie czego chce, albo ja nie rozumiem co się dzieje (np. przeoczyłem jakąś dywergencję lub coś istotnego). Wtedy nie udaję, że wiem co mam robić, tylko po prostu stoję z boku. Muszę się przyznać, że takich sytuacji jest ok. 70% niestety. Tzn. mam na myśli analizę trendu, bo tak teraz siłą rzeczy staram się czytać rynek. Nie tylko pod kontem pojedynczych, szybkich zagrań.

Jeśli chodzi o pojedyncze dywergencje to czuje je w większym stopniu. Zazwyczaj widzę, które się nadają do zagrania, a które nie. Wyczucie trendu jest trudniejsze.

W kontekście tego wszystkiego nie widzę sensu, żeby to automatyzować, skoro moim celem jest rozwijać metodę by mogła posłużyć do identyfikacji trendu. Wszystko po to by można było grać na dwa sposoby:

1. mniej zaawansowany, czyli na pojedynczych dywergencjach, ale tylko zgodnych z panującym trendem.
2. bardziej zaawansowany czyli piramidowanie. Ja to nazywam dojeniem trendu.

Poza tym lubię gapić się w te świeczki i nie musi mnie zastępować automat. A tak w ogóle to, przepraszam jeśli kogoś urażę, ale ja nie wierzę w automaty.

ODPOWIEDZ