Tig3r pisze:na live i na back testach to całkiem inna bajka
nic dodać, nic ująć. Backtesty są potrzebne na samym początku, żeby sprawdzić czy warto się tematem zajmować. Kiedy rozpocząłem nowy rozdział w tym wątku – badanie trendu przy pomocy dywergencji, też najpierw zrobiłem backtest tyle, że na papierze i flamastrami (efekty w poście nr 181). Jeśli ktoś zechciałby poczynić wysiłek i napisać do tego program, to super. Ja nie potrafię.
exnergy pisze:Pisane jest o dywergencjach, ale czy ktoś sobie zadał trud wyjaśnienia skąd się one biorą. Czy nie zastanawiała was relacja między wysiłkiem , a rezultatem działania stron rynku?
zastanawiałem się nad tym, ale przyznam że nie poruszałem tego tematu. Jeśli np. stosujemy Momentum, które mierzy zmiany cen w większym stopniu niż pokazują to same ceny, to na moje rozumowanie jest to dynamika zmian ceny. Ale jak to się dzieje i skąd się to bierze, że w ten sposób pokazywane są stany wykupienia/ wyprzedania tego nie wiem.
Podejrzewam, że każdy rynek ma swoje tempo i wskaźnik to odzwierciedla. Jeśli prędkość zmian przekracza to średnie („naturalne”) tempo, to rynek prędzej czy później będzie szukał powrotu do stanu naturalnego, często wychylając się w drugą stronę. Tak właśnie tworzą się dywergencje, które pokazują odchylenie od normy.
Ja idę troszkę dalej i staram się pokazać kiedy te wychylenia nie są rekompensowane (dywergencja nie jest realizowana), bo tak też się zdarza i co to oznacza dla trendu. Udało mi się ustalić i wyznaczyć takie miejsca. Okazało się, że na nie zrealizowanej dywergencji też można zarobić. Ale to zapraszam do lektury wątku.
exnergy pisze:Często pięknie widoczne są dywergencje po fakcie, jakich metod antycypacji używać, żeby mieć większe szanse już wcześniej, zanim rynek coś zrobi
jeśli ktoś uważnie poczyta ten wątek to zauważy, że czasem wskazuję na kształtującą się dywergencję i co cena musiałaby zrobić by dana dywergencja powstała. Już na tej podstawie można poczuć rynek i zawęzić analizę do 2 lub 3 scenariuszy. O to właśnie chodzi. Patrzenie w historię to 20% sukcesu, 80% to widzieć jak dywergencja powstaje i co się zaraz potem dzieje. Często mi się zdarza, że nie zauważę jakiejś dywergencji lub źle ją zinterpretuję, po prostu jeszcze za mało o nich wiem. Ale wierzę, że działają i że mają dużo więcej do pokazania o rynku niż to co do tej pory potrafimy na ich podstawie odczytać.
Tig3r widzę, że Ciebie też zaciekawiła ta genetyka rynku.
Exnergy nie daj się prosić i rozwiń to, chyba że za tym terminem nic nie stoi.