Dywergencje i linie trendu.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kordit »

Post nr 239

Witam, dzięki bardzo!

Tak, to o czym piszesz zdarza się często, tzn. że punkt wejścia zrównuje się z punktem wyjścia, czasem dając mały zysk, a czasem nawet stratę. Poniżej zamieściłem graf z taką sytuacją dla zilustrowania:

Obrazek

Zacznę od dwóch kwestii poruszonych na rysunku:

1. granie przeciwko trendowi
biorąc pod uwagę krótki trend od 16.06.2009, widać dwa dołki i dwie górki, przy czym kolejny dołek jest wyżej, to samo kolejna górka. Można uznać, że mieliśmy trend wzrostowy. Otóż często zdarza się tak, że dywergencje nie zgodne z trendem przysparzają wiele problemów, np. gwałtowne realizacje, które równie gwałtownie się kończą, natomiast poziom wyjścia jest na poziomie wejścia. Dokładnie tak jak w zaprezentowanym przykładzie. Jak jeszcze można „przewidzieć” takie sytuacje? O tym mowa w punkcie drugim:
2. zamieszanie przy LTS.
Na rysunku widać, że zanim doszło do czytelnego sygnału, LTS została trzykrotnie przerysowana. Z doświadczenia wiem, ze należy ostrożnie podchodzić do takich dywergencji albo ich unikać. Za dużo szumu, za dużo niezdecydowania – dywergencja nie da zarobić.

Teraz kwestia samej LTW. Pierwotnie przyjąłem, że uda się zautomatyzować moment wyjścia, ale w trakcie badań wyszło, że to nie takie proste. Od jakiegoś czasu LTW przyjęła nowe obowiązki:
- informuje o końcu realizacji dywergencji, co nie jest tożsame z końcem transakcji.
- jest tak samo dobrą linią sygnalną, czyli na jej podstawie można robić wejścia. Postaram się to wytłumaczyć, choć już wcześniej pisałem o tym. Na powyższym rysunku widać, co się stało po trwałym przebiciu LTW. W tym wypadku był to dobry moment wejścia w longa zgodnie z panującym trendem. LTW potwierdziła, że mamy do czynienie z trendem wzrostowym. Wcześniej pisałem, że czasem takie wejścia z LTW są lepsze niż klasycznie z LTS. Dlatego nie traktowałbym już tak ortodoksyjnie LTW, jako automatyczny koniec transakcji.

Właśnie w tej chwili prawdopodobnie mamy powtórkę z tej sytuacji:

Obrazek

Obecnie widać też drugą dywergencję – ukrytą wzrostową, której LTS pokrywa się z LTW poprzedniej.

Obrazek

Mam nadzieję, że to jakoś Ci wyjaśnia sprawę. Konkluzja jest taka, że nie dopracowałem się automatycznego sygnału wyjścia i coraz bardziej wydaje mi się, że w Foreksie czegoś takiego nie ma. Jeśli nie wyjaśnia to pytaj dalej, będę odpowiadał aż do skutku.

pozdrawiam

versis
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: versis »

Kordit pisze:Konkluzja jest taka, że nie dopracowałem się automatycznego sygnału wyjścia i coraz bardziej wydaje mi się, że w Foreksie czegoś takiego nie ma.
To zdanie wszystko wyjaśnia :D

W takim razie będę stosował moją taktykę. Na początek SL na poziomie LTW, po osiągnięciu 100 pipsów - śledzę wykres i ustawiam 30 pipsów za najwyższą wartością.
Mam nadzieję, że pozwoli mi to uniknąć sytuacji gdy czasami na początku wykres cofa się by wyrzucić z rynku tych co mają blisko SL, a także zmaksymalizuje zyski.

Jeżeli nie zapomnę to za jakiś czas podzielę się wynikami.

kinder26

Re: Schemat dywergencji i jej rodzaje

Nieprzeczytany post autor: kinder26 »

Kordit pisze:Schemat dywergencji i jej rodzaje

Obrazek Obrazek

Czy mógłby ktoś dokładniej zinterpretować dywergencje kontynuacji trendu?

Czy w ogóle istnieje dywergencja kontynuacji trendu? Mógłby ktoś przedstawić jej przykład??

Awatar użytkownika
Emde
Gaduła
Gaduła

Re: Schemat dywergencji i jej rodzaje

Nieprzeczytany post autor: Emde »

kinder26 pisze:
Kordit pisze:Schemat dywergencji i jej rodzaje

Obrazek Obrazek

Czy mógłby ktoś dokładniej zinterpretować dywergencje kontynuacji trendu?

Czy w ogóle istnieje dywergencja kontynuacji trendu? Mógłby ktoś przedstawić jej przykład??
Witaj,pozwolę sobie wrzucić link(nie jest to mój temat,mam nadzieję,że Kordit mi wybaczy;).Zresztą jak się można domyślić,autorami sa ludzie z forum.Jeśli jednak będzie to sprzeczne z reg.,proszę Moda o usunięcie.
pzdr,
Marcin
http://www.dywergencja.civ.pl/dywergencje.htm

i może jeszcze to

http://www.stockwatch.pl/forum/default. ... osts&t=523

m.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

dzięki Emde. jest ok

banaszko

Nieprzeczytany post autor: banaszko »

nei zdążyłem przeczytać jeszcze całego wątku... i mam pytanie ... na jakieś zasadzie usalasz SL? Mógłbyś mi podać strone na której jest odp lub po prostu powiedzieć na jakiej zasadzie to robisz?

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

SL nigdy poniżej 90 pipsów, po prostu. to w pewnym stopniu powstrzymuje brokerów przed nieczystym zagraniem

banaszko

Nieprzeczytany post autor: banaszko »

ok... ale czym sie kierujesz ustalając go ? bo chyba nie tylko nieczystka grą brokera ;)
pzdr

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

no właśnie niestety tylko :)

czasem sytuacja pokazuje, że można by dać mniejszy SL ale co z tego?

poszukaj w moim wątku Kapitana Haka, to sporo wyjaśnia

Awatar użytkownika
mateo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mateo »

witam

Kordit ciekawy jest ten wątek czy jeśli chodzi o oscylatory to obojętne które wezmę czy akurat te które dałeś są najlepsze no i gdzie można dowiedzieć się więcej na ten temat gry , ja nie używam oscylatorów gram na czystym wykresie z różnym skutkiem ,generalnie nie narzekam ale gdybym połączył swoją wiedzę i to co tu napisałeś może gra zdała by się jeszcze lepsza dlatego pytam gdzie można poczytać o podstawach tych dywergencji no i jeszcze jedno pytanko czy owe dywergencje mają się potwierdzić na wszystkich te efach czy tylko na tym co gramy ? Powiem że troszkę nie kumam tego

a i jeszcze jedno te linie tempa sam wyznaczasz czy masz to tego jakiś wskaźnik chodzi mi o te 1/3 2/3

ODPOWIEDZ