ZUS, OFE - uwaga, uwaga, nadchodzi!

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

http://blogi.bossa.pl/?p=920 - Fundusze emerytalne walczą
Nasza przyszłość leży w indexach i nie tylko :lol: :lol: dobrze że emeryci tego nie rozumieją ... prawda ? :wink: a nawet jeśli to ..
http://www.youtube.com/watch?v=NZH_tmf9kRM

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

zz pisze:.Te osoby pracowały po 35-40 lat.
A ile czasu mają podpisane umowy z IKE? Bo to jest spora różnica. Poza tym nie oszukujmy się, im mniej odkładamy tym mniej dostaniemy.
Ja jestem przeciwny opieraniu opinii na danych niesionych przez mass-media. Podają liczbę a nie piszą nic o warunkach umowy.

A i tak wniosek jest jeden - najlepiej samemu oszczędzać na emeryturę, by nie zostać na lodzie.
Trade what you see, NOT what you hear or think

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Nievinny pisze: A i tak wniosek jest jeden - najlepiej samemu oszczędzać na emeryturę, by nie zostać na lodzie.

Dokładnie, bez dodatkowych inwestycji przyszłość jest czarna..
Ani zus ani ofe razem wzięte nic nie wskórają. Problem emerytury zawsze był i będzie (i to coraz większy ze względu np na starzenie się społeczeństwa, cykle geograficzne itp) ogólnie przez to że coraz więcej będzie tych co pobierają od tych co dają.. Ofe samo w sobie pomysłem złym nie jest aby człowiek samemu zbierał na siebie - gorzej z realizacja gdzie więcej by się zaoszczędziło dojąc kasę na głupią lokatę..

Jak to mówi przysłowie: 'jak se pościelesz, tak się wyśpisz"...
Trzeba zadbać o swoją przyszłość samemu a nie działać i żyć wg starej "zasady" że mi się należy.. Jak zapracujesz to się będzie należało..

Pozdrawiam
tig3r
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
zibirex
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: zibirex »

Czy to nie jest dla was chore do szpiku kości kazać komuś oszczędzać ?

Przecież te wszystkie wpłaty do ZUS-u i OFE to zakładanie wtórnego analfabetyzmu ekonomicznego obywateli.

Dlaczego mam płacić do OFE swoje ciężko uciułane pieniążki, a nie mogę ich zainwestować samodzielnie ?

W imię czego, mam płacić drakońskie prowizje do których jestem przymuszony w OFE ?

W moim przekonaniu, jeśli ktoś zarabia, to musi mieć wyobraźnię, że kiedyś zabraknie mu sił, a póki te siły ma powinien umieć się jakoś ustawić.

Popatrzcie, człowiek zaczynający pracę w wieku 25 lat (załóżmy po studiach) pracując do 65 roku zarobi w ciągu życia (przy miesięcznej pensji 1700 zł)

816 000 zł - to jest prawie milion. ( 40 lat pracy)

Popatrzcie każdy z nas pracujących jest milionerem - ile z tego jest dla nas ?

Awatar użytkownika
b_god
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: b_god »

Zibi, przymuszenie do OFE i ZUSu wynika z jednej podstawowej cechy społeczeństwa - dobrowolnie, na swoją emeryturę oszczędza 5, może 10% ludzi. Owszem I i II filar w Polsce jest co najmniej mocno niedoskonały. Ale gdyby zlikwidować emerytury z ZUSu i OFE, takie osoby jak ja i Ty (czyli osoby myślące o jakimkolwiek dodatkowym dochodzie na emeryturze) musiałyby zmagać się z masą wiekowych żebraków i złodzieii, którzy obudziliby się w 65 urodziny z wizją tego, że albo kogoś okradną, albo zdechną z głodu.

Zapytaj kogokolwiek z rodziny i znajomych czy oszczędza na emeryturę. 90% ludzi odpowie Ci: "coś ty, przecież ja to nie dożyję...".

Tylko nikt nie zastanawia się nad tym co będzie jak będzie miał tego pecha, że dożyje do emerytury.

bartolini
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: bartolini »

Głupota boli, ale jeśli nie szkodzi innym to zabronienie jej jest ograniczeniem wolności. To tak jakby zabronic komuś kupienia liny bo może się powiesic. Co najwyżej ktoś pracowałby do końca życia.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2009, 17:58 przez bartolini, łącznie zmieniany 1 raz.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

:twisted: zibirex zgadzam się z tobą w 100%.Nie mam pretensji że b_god tego nie rozumie.Mam pretensję że moi znajomi po studiach ekonomicznych tego nie rozumieją.Świdczy to o poziomie naszych uczelni. :evil: Pozdro. :P
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Boby_Fischer »

na jakiej Uczelni Ekonomicznej studiujesz :)?
Boby Fischer is great!

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

:P Boby_Fischer ja nigdzie nie studiuję :oops: .Jestem już dziadkiem prawdziwym :shock: lecz jak byłbym z 30 lat młodszy :P to niestety musiałbym się rozglądnąć za uczelnią w Londynie :lol: .Generalnie bardzo lubię kabaret :mrgreen: ,niestety nie lubię kabaretu w finansach i ekonomi :evil: .Pozdro.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
mrmike
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mrmike »

zibirex pisze:Czy to nie jest dla was chore do szpiku kości kazać komuś oszczędzać ?
Przecież te wszystkie wpłaty do ZUS-u i OFE to zakładanie wtórnego analfabetyzmu ekonomicznego obywateli.
Tylko co wtedy jak ktoś przez 40 lat nic nie odłoży?

IMO najlepszy wyjściem byłby kanadyjski system emerytalny.
http://www.youtube.com/watch?v=I9Tk4189 ... playnext=1
I am a smart and patient Forex trader!

ODPOWIEDZ