Dywergencje i linie trendu.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Offek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Offek »

wrzucę swoje 3 pipsy :wink:

naprawdę świetny journal, przejrzystość wykresów jak i całego wątku sprawia, że czyta się to naprawdę miło, nie wspominając już o cennych uwagach autora.

a co do samych dywergencji, coraz bardziej przekonuję się o mocy tego narzędzia, najważniejsze przede mną - wykorzystywać go najlepiej jak się da.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kordit »

Post nr 191

Tak, dywergencja ukryta się nie zrealizowała. Traktowałbym ją niezobowiązująco. Należy oczekiwać realizacji tej mniejszej regularnej, która jeszcze nie dała sygnału.

Wejście jest proste jeśli już wszystkie podstawowe warunki są spełnione: godzinowa świeca musi przeciąć LTS. Ważne żeby cena zamknięcia tej świecy znalazła się poza linią. Jeśli świeca przetnie LTS tylko knotem, to jest to fałszywe naruszenie i należy traktować jako przerysowanie, nie sygnał. No więc jeśli świeca zamknie się poza LTSem, to wejście jest w chwili przekroczenia przez następną świecę minimum poprzedniej. Może rysunek to lepiej wyjaśni.

Obrazek

Dzięki Offek, powodzenia :D

przemogpw
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: przemogpw »

ok, zobaczymy jak ta dywergencja się sprawdzi, nie zawsze używam LTSów, stąd może moje wątpliwości. Jednak nie wiem czy ta dyw. w ogóle będzie zrealizowana, nie mówię tu tylko o LTS którą wyrysowałeś w poście 188, ale H4 i D1 wyglądają prowzrostowo. Takie mam odczucie ale od wszelkich wejść się wstrzymuję póki co.
Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Kuguar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Kuguar »

Tak na dobranoc ładna DIV na ej 1h+formacja swiecowa a na wyzszych tfach tez mamy DIV--można wskakiwac albo po tej formacji która sie zrobiła albo np: po krosie stocha. :)

Kordit bardzo rzetelnie prowadzony wątek--oby tak dalej. :) pzdr
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
GOD BLESS ME...-"candles absorb EVERYTHING (news, rumours, speculation, etc). candles are price. price is....everything"
Mój Journal: http://forex-nawigator.biz/forum/journa ... 17291.html

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Dzięki Kuguar.

Ładna dywergencja, ale przeciwko trendowi.

Obrazek

Ja w takiej sytuacji poczekałbym, aż się zrealizuje, a potem bym wszedł przy wyjściu z LTW zgodnie z trendem.

Zobaczymy Przemogpw. Tak naprawdę to realizacja dywergencji regularnej dałaby nam pełny obraz co do trendu, bo zrobiłby się trzeci niższy szczyt po tym jak zarobił się trzeci niższy dołek, jeśli popatrzymy na H4 (mowa o USDJPY)

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 195

EURUSD
Obrazek

Wspomniana w poście 186 strefa oporu bardzo równo trzyma ceny przy dolnym ograniczeniu. 3 razy się odbiło, a teraz mamy czwartą nie udaną próbę podejścia pod strefę. Trwa mała konsolidacja, która klasycznie pojawia się gdy ceny muszą nabrać oddechu by kontynuować trend (wzrost). Omawiana w poście 187 dywergencja spadkowa miała słabą realizację. W tej chwili realizuje się druga taka sama. Jeśli i ta będzie słabo zrealizowana i nastąpi szybkie wybicie z LTW, to w wg ostatnich przemyśleń z postu 183 trend będzie kontynuowany.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 196

USDJPY
przemogpw pisze:Jednak nie wiem czy ta dyw. w ogóle będzie zrealizowana, nie mówię tu tylko o LTS którą wyrysowałeś w poście 188, ale H4 i D1 wyglądają prowzrostowo. Takie mam odczucie ale od wszelkich wejść się wstrzymuję póki co.
I tak właśnie się stało. Na dodatek teraz zobaczyłem, że niedokładnie wyrysowałem LTS. Na wykresie widać gdzie powinna ona się znaleźć.

Obrazek

Gdybym ją narysował prawidłowo to zauważyłbym, że dywergencja zrealizowała się bardzo słabo i nastąpiło silne wybicie z LTW, co dało oczywiście bardzo silny impuls w górę. Zmylił mnie ogólny układ, bo analizowałem pod kontem nowego trendu spadkowego, a tu, jak wynika z wyższych TF, nie jest to takie jednoznaczne. Takie silne wybycia z nie zrealizowanych dywergencji wskazują na trend, czyli wychodzi na to, że ten wzrostowy ma się dobrze.

Ktoś powiedział (chyba Hellwar), że USDJPY to najniebezpieczniejsza para walutowa. Patrząc wstecz zaczynam się przychylać do tego wniosku :roll:

przemogpw
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: przemogpw »

Kordit, popatrz na H1 na eurjpy, tworzy się dyw. zgodna z trendem wzrostowym, o ile oczywiście ceny nie spadną do poziomu 131. Mamy opór na 132.30 a następny 131.80. Czekam na wybicie. ;)

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 198

EURJPY
Zgadza się. Jest też szerszy kontekst:

Obrazek

Ceny zatrzymały się na 38,2 Fibo całego spadku od 07.08.2008. może się zrobić konsolidacja, np. taka jak przy 23,6% Fibo. Ale trend wygląda na silny więc szukanie wejścia zgodnego z nim jest jak najbardziej uzasadnione.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 199

EURUSD
Kontynuując rozważania nad dywergencjami w szerszym kontekście, czyli co określone ich typy i układy mówią o panującym trendzie zrobiłem taką oto analizę.

Obrazek

Idąc dalej tym tropem poszukałem troszkę wstecz i o to co mi wyszło:

Obrazek

Jak się okazuje nie tylko stopień realizacji poszczególnych dywergencji ma znaczenie, ale sam rodzaj dywergencji w kontekście panującego trendu. Błękitna dywergencja to typowa regularna, z dwoma wyraźnymi wierzchołkami, zapowiadająca zmianę trendu. Czy po wystąpieniu takiej dywergencji zmieni się trend zależy od stopnia jej realizacji.

Również pomarańczowa jest regularną dywergencją zapowiadającą zmianę trendu, tyle że ta jest szeregowa (bez wyraźnych wierzchołków). To już daje do myślenia i powiem coś o tym na koniec.

Zielone dywergencje natomiast to ukryte, kontynuacji trendu. Jak tak popatrzyłem wstecz, to się okazało, że to one najbardziej charakteryzują trend. Tzn. w analizowanym przedziale gdzie występował wyraźny trend spadkowy pojawiały się takie dywergencje tylko zgodnie z kierunkiem tego trendu. W momencie pojawianie się ukrytej dywergencji w przeciwną stronę trend się kończył. Co ciekawe w konsolidacjach takie dywergencje pojawiają się na przemian (raz w jedną stronę raz w drugą).

Wracając do pomarańczowej dywergencji, to zauważyłem że szeregowe dywergencje (bez wyraźnych wierzchołków) w bardzo przeważającej ilości nie poprzedzają zmiany trendu (choć ich nazwa – zmiany trendu- na to wskazuje). Tak jakby szeregowa dywergencja zmiany trendu potwierdzała trend panujący.

Może to wszystko wygląda na jeden wielki bajzel, ale tak naprawdę wyłania się całkiem sympatyczne narzędzie do analizowania panującego trendu. Trzeba sobie tylko wydrukować wykres godzinowy z kilku miesięcy wstecz (najlepiej taki, żeby uwzględniał poszczególne fale – trendy) i flamastrami zaznaczyć dywergencje, stosując własną kolorystykę do poszczególnych typów. Wtedy wszystko stanie się jasne. Gorąco polecam. :D

ODPOWIEDZ