Post nr
176
EURUSD
Dywergencja się zrealizowała, zrobiły się 3 LTSy. Ceny niepostrzeżenie znalazły się pod ważnym wsparciem.
Na rysunku zaznaczyłem figurę, którą roboczo nazwałem Kapitan Hak. Poniżej rysunek z objaśnieniem. Niektórzy nazwaliby to po prostu falą b i c w trzy falowym ruchu korekcyjnym i będą mieli rację, ale mi chodzi o coś więcej, ponieważ dla mnie nie zawsze taka korekta jest Kapitanem Hakiem. To co ją czyni tą figurą, to fakt fałszywego wybicia z oporu lub linii trendu. Ceny gwałtownie wpadają na obszar zagęszczony od SL drobnych graczy, którzy widząc przełamanie trendu szykują się na spadki i ustawiają SL przy oporze, ostatnim szczycie lub patrzą czy nie nastąpiło wybicie z linii trendu.
To taka moja mała, prywatna teoria zainspirowana tekstem Hellwara. Coś co widziałem często na moich wykresach, ale nie wiedziałem jak to zakwalifikować, żeby potem identyfikować takie sytuacje. Na samym początku kwalifikowałem to jako koniec dywergencji, koniec handlu i konieczność czekania na nową dywergencję. Obecnie to jedna z najlepszych okazji do wejścia.