Dywergencje i linie trendu.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kordit »

Post nr 170

EURUSD
Panuje trend boczny. Kształtuje się dywergencja regularna.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 171

GBPUSD
Bardzo podobnie do eurusd, można powiedzieć bliźniaczo.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 172

USDJPY
Rozpoczęła się realizacja dywergencji spadkowej, jest po pierwszym i drugim sygnale. O ile pierwszy był czytelny, drugi może się okazać fałszywy. W tej chwili ceny naruszyły LTW, jeśli powrócą pod będzie to doskonały sygnał sprzedaży.

Obrazek

Jednakże po ostatnim spadku zrobiła się od razu druga dywergencja. Jest ona wzrostowa i zgodna z trendem. LTW poprzedniej jest jednocześnie LTS obecnej. Na niej teraz skupiłbym uwagę.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 173

USDJPY
W nawiązaniu do poprzedniego postu, dywergencja wzrostowa miała swój sygnał rozpoczęcia, ale okazał się fałszywy. Nie mniej jednak można uznać poprzednią dywergencję spadkową za ukończoną. Po drodze były dwa bardzo dobre sygnały z fałszywego wybicia z LTW. Można też dostrzec hipotetyczne miejsca wywalania na stop lose’ach, o których pisał Hellwar.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 174

EURUSD
Ponownie blisko dolnej krawędzi. Poprzednia dywergencja regularna wystarczyła jedynie na niewielką korektę. Obecnie jest już po pierwszym sygnale kolejnej dywergencji, ukrytej.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 175

USDJPY
Są cztery argumenty za tym by zaczęło spadać.
1. Dywergencja
2. 50% zniesienie Fibo
3. opór z 17.03.2008
4. Stochastic blisko 100% wykupienia.

Obrazek

Jeśli korekta nastąpi, od jej charakteru będzie zależało, czy jest nowy trend wzrostowy czy nie. Zależy też jak się zachowają ceny przy ewentualnym dotarciu do szczytu z 6.01.2009 i na jakich poziomach wtedy będą oscylatory, no i oczywiście czy wykształci się jakaś dywergencja wzrostowa.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 176

EURUSD
Dywergencja się zrealizowała, zrobiły się 3 LTSy. Ceny niepostrzeżenie znalazły się pod ważnym wsparciem.

Obrazek

Na rysunku zaznaczyłem figurę, którą roboczo nazwałem Kapitan Hak. Poniżej rysunek z objaśnieniem. Niektórzy nazwaliby to po prostu falą b i c w trzy falowym ruchu korekcyjnym i będą mieli rację, ale mi chodzi o coś więcej, ponieważ dla mnie nie zawsze taka korekta jest Kapitanem Hakiem. To co ją czyni tą figurą, to fakt fałszywego wybicia z oporu lub linii trendu. Ceny gwałtownie wpadają na obszar zagęszczony od SL drobnych graczy, którzy widząc przełamanie trendu szykują się na spadki i ustawiają SL przy oporze, ostatnim szczycie lub patrzą czy nie nastąpiło wybicie z linii trendu.

Obrazek Obrazek

To taka moja mała, prywatna teoria zainspirowana tekstem Hellwara. Coś co widziałem często na moich wykresach, ale nie wiedziałem jak to zakwalifikować, żeby potem identyfikować takie sytuacje. Na samym początku kwalifikowałem to jako koniec dywergencji, koniec handlu i konieczność czekania na nową dywergencję. Obecnie to jedna z najlepszych okazji do wejścia.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 177

USDJPY

Obrazek

Słaba realizacja dywergencji nr 1 świadczyła o sile rynku w trendzie wzrostowym. Skuteczne przebicie LTW , które było zgodne z trendem jest często dobrą okazją do złapania silnego ruchu. Okazuje się, że moment w którym kończy się realizacja dywergencji niezgodnej z trendem oraz realizacja tej dywergencji była słaba, jest też momentem poprzedzającym silny ruch zgodny z trendem. Innymi słowy, na zasadzie fałszywego sygnału lub zaprzeczenia sygnału, słaba realizacja silnej dywergencji to silny impuls w kierunku przeciwnym, który wskazywała dywergencja.

Druga dywergencja poskutkowała załamaniem trendu, ceny zeszły poniżej ostatniego minimum. Kształcenie się dywergencji nr 3 świadczy o tym, że obecne odbicie jest wykorzystywane na pozbywanie się długich pozycji. Momentum jest blisko strefy wykupienia i zrobiło wyższy szczyt, natomiast ceny mają jeszcze daleko do ostatniego szczytu.

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 178

EURUSD
Ciąg męczącej konsolidacji dalszy. Kilka sprzecznych okoliczności: odbicie od strefy oporu oraz potwierdzona spadająca gwiazda przemawiają za spadkami. Z drugiej strony wyższy dołek oraz wyższy szczyt to klasyczne oznaki trendu wzrostowego. Dalsze spadanie wykształci silną dywergencję wzrostową.

Obrazek

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Post nr 179

EURUSD
Obrazek

Nie wykształciła się wspomniana dywergencja na H4, ale pojawiła się na H1. Zrealizowała się, po czym ceny ponownie zatrzymały się na strefie oporu. Tu się pewnie troszkę po konsoliduje.

Postanowiłem uprościć zasady wejścia. Do tej pory poszukiwałem dywergencji na H1, a sygnału wejścia na M15. Teraz wszystko będzie tylko na H1. Wystarczy, że świeczka naruszy LTS, a następna przekroczy jej minimum / maksimum w ¼ ( 25% świeczki naruszającej LTS) to wszystko. Wartość ¼ wstępnie, rozważałem zwykłe przekroczenie lub przekroczenie w ½ . Zobaczymy co będzie.

ODPOWIEDZ