DayTrading: Piątek 09.01.2026

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.
Awatar użytkownika
setka
Maniak
Maniak

Re: DayTrading: Piątek 09.01.2026

Nieprzeczytany post autor: setka »

forum investing to dziecinnada
ogólnie tak jak bax pisze, wszystko zeszło do rynsztoka, tylko my jeszcze trzymamy klase a bax to forum ciagnie za uszy jeszcze.
wszyscy juz kupili złoto i czekaja na banksterski reset, pouciekali z depozytami z FX :lol:

navik
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: navik »

Kakao.
Wizja wzrostowa do kosza powędrowała. Nie tak to miało wyglądać :?
Sie rozpędzili , trochę przesadzają :shock: ... jak tak bedą jechać do końca dnia to jeszcze 5300 zrobią .
Mają rozmach ...
Nooo.... dzis to mi dupe przetrzepali zdrowo. Nie sądziłem ze poziom 5800 puści. Puściło i to z hukiem.
Jak pusci 5313 -5300 to kolejny poziom w dol mam na 5033 z H4 . To juz byłoby za grubo na jeden dzień, ale kolejny tydzień to i owszem , mozna zakładać nowe dołki chyba.
Obym dożył takich czasów, że Goldmany będą w popłoch wpadać jak się dowiedzą, że platformę odpalam ...

Awatar użytkownika
MetaPoznanie
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MetaPoznanie »

Kto tak te dolary kupował? Przyznaje się że ja :oops: ale pośrednio bo jak chce kupić akcje z USA to mi wpierw przewalutowanie z PLN robią po 3,6246 np wczoraj . Z żyjących forum to chyba tylko forex Factory

navik
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: navik »

Taka myśl mnie właśnie nawiedziła nt SP500 w związku z tym, ze wybili 7k.
Otóż:
To, że mamy hossę od 09.04 2025 to jest oczywista oczywistość. To, że idziemy w tej hossie na poziom 7460 -7488 czyli w zaokrągleniu ~7500 to tez jest oczywista oczywistość ( moze nawet wyżej zechcą szarpnąć, z rozpędu, tak na 7600 - zobaczymy ) .
Wcześniejsze fale wzrostowe, po mocniejszych korektach trwały około 2 lata (pi razy oko). Obecna fala wzrostowa trwa zaledwie 10miesiecy a juz jesteśmy „na finiszu” , że tak powiem, bo zrobili od kwietnia 2150 pkt. Zostało około 500pkt do zakładanych ( przeze mnie ) poziomów. Niewiele w sumie.
I teraz tak sobie myśle , co moze byc zapalnikiem do kolejnej korekty ? ( ostatnio zapalnikiem były cła )
Gdzieś słyszałem, że w kwietniu Trump ma sie spotkać z Chińczykiem o imieniu Xî - kto wie czy sobie po liściu nie dadzą :D . A w maju kończy sie kadencja szefa FEDu i ma byc namaszczony na to stanowisko nowy bankster. No i tak myśle czy ta nominacja nie bedzie triggerem do głębszej korekty. Bo jeżeli nowy szef FEDu bedzie z nadania Trumpa i bedzie tańczył tak jak mu Trump zagra, ( wtedy FED straci swój „autorytet” i rynkową niezależność) to rynki mogą walnąć w dół o te 20% albo sporo więcej.
Dodatkowo w kwietniu na spotkaniu z Chińczykiem, złotousty Trump może coś chlapnąć i juz wtedy zapalić sie może lampka ostrzegawcza.
Oczywiście najpierw trzeba zrobić te ~7500 , ale do kwietnia -maja ( do wymiany szefa fedu ) , jest jeszcze sporo czasu, wiec mogą sie wyrobić .
Tym samym to byłaby najszybsza hossa po głębszej korekcie, bo trwałaby zaledwie rok.

Tak sobie wymyśliłem właśnie i musiałem to z siebie wyrzucić :p

Ps . Plan jak zawsze wyśmienity, tylko żeby udało sie na tym planie jeszcze zarobić :lol:
Ostatnio zmieniony 09 sty 2026, 22:19 przez navik, łącznie zmieniany 2 razy.
Obym dożył takich czasów, że Goldmany będą w popłoch wpadać jak się dowiedzą, że platformę odpalam ...

Cupra
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Cupra »

Stajemy zatem przed jednym z trzech scenariuszy:nowe maksima, duża korekta w dół, po której nastąpił bardziej śmiercionośny szczyt,i"koniec balu panno lalu"( bardziej katastroficzna).Pierwszy rok pierwszej kadencji Trumpa przypadł na rok 2017, a rynek załamał się pod koniec stycznia 2018 r., rok po rozpoczęciu jego pierwszej kadencji+kolejna inwazja( z całą pewnością).

Elek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Elek »

Dot kom jakim jest Ej Aj pomimo ciągłego wzrostu i prognozowania zmiany świata w 2 lata, za pół roku ktoś powie sprawdzam i może to być iskra nowego kryzysu. To Ej Aj uderza w rynek pracy, przez to nieruchomości i jednocześnie powoduje wzrost rynku surowców, Tajwan jest na celowniku. Cięciwa jest mocno napięta.

Awatar użytkownika
setka
Maniak
Maniak

to jest forum DT wiec snucie planów co bedzie za rok czy dwa, zdarzycie jeszcze przeskoczyc setki razy do alternatywnych linek czasowych i tak cały plan pojdzie w poozdu. pitolicie sie z tymi indexami i tracicie czas i kase. gołym okiem widac do czego to zmierza.

złoto u najtanszego dilera we wrocku: 17 000 zł/oz
https://mennica.apart.pl/produkt/kanady ... 025r-24h/8
dziekuje pozdrawiam.

Cupra
Stały bywalec
Stały bywalec

Według UBS :w USA jest ponad 900 miliarderów, a ich majątek wzrósł w tym roku o 18% do 6,9 biliona dolarów(miliarder Flintstone powiększł majątek innych miliarderów kosztem większości).Za NBC, "bank centralny stoi jednak przed nietypowym wyzwaniem: brakiem świeżych danych rządowych z powodu niedawnego zamknięcia administracji federalnej”. Brak danych ekonomicznych za cały czwarty kwartał(2025), a mimo to Wall Street formułuje prognozy na 2026 z miażdżącą pewnością. ​​Przez cały rok "Fred "prowadził wojnę z Rezerwą Federalną, aby zmusić ją do obniżenia stóp procentowych, które obniżała od września,a obniżki stóp procentowych towarzyszyły najgorszym spadkom na giełdzie w ciągu ostatnich 25 lat w latach 2001, 2008 i 2020.I 2 rozbieżność rynkowa(pierwsza BDI) akcje spółek transportowych osiągnęły swój rekordowy poziom w listopadzie 2024 r., a następnie załamały się(US Trucking Index)to wskaźnik, że realna gospodarka,ma się słabo.Kończymy "flaszkę" do końca stycznia.download/file.php?mode=view&id=199809
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Cupra
Stały bywalec
Stały bywalec

O ile to już nie jest po "balu".

Awatar użytkownika
setka
Maniak
Maniak

od 2008 roku trwa bezustanny dodruk kasy i sterowanie tym tak zeby prostaczki zyjacy z pensji na pensje sie nie połapały. przecietny robol nie potrafi policzyc sredniej wiec co tu gadac w przypadku tak zaawansowanej manipulacji polaczonej z socjotechnika. Kasa poprzez gieldy laduje w kieszeni oswieconych a placa za to prostaczki inflacja bez ktorej jak im sie wmawia padłaby gospodarka... to jest tak prose ze az trudno uwierzyc ze od tylu lat to przechodzi....... powatarzam, kto ma rozum ucieka z papieru w dobra trałe, nawet w akcje sensownych społek choc ja osobiscie preferuje metale. 2026 prawie na pewno bedzie zmiana paradygmatu i przeczyszcza konta prostaczkow z papieru. dostana cyferki i beda szczesliwi ze w ogole cos dostana bo to przeciez bedzie atak tego złego. kazdy kraj musi miec wroga, nie ma kraju ktory nie ma jakiegos wroga. Realna gospodarka jest na deskach od dawna a indexy sie dwoja i troją wiec skad ten kapitał plynie no tak na logike ludzie....

Zablokowany